Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, emekliler için ikramiye vaadine ilişkin, "Biz devlet yönetiyoruz.

05.04.2015 21:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, emekliler için ikramiye vaadine ilişkin, "Biz devlet yönetiyoruz. Devletin de aynı insanlar gibi, şirketler gibi bir bütçesi var, geliri var, gideri var. Dolayısıyla bu dengeyi gözetmeniz gerekiyor" dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Canikli, Kanal 7'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Geçen hafta yaşanan elektrik kesintisi, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi ve Fenerbahçe otobüsüne yapılan silahlı saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli, her seçim öncesinde Türkiye'de buna benzer olayların meydana geldiğini ifade etti.

Son olayları da bu çerçevede düşünmek ve değerlendirmek gerektiğini dile getiren Canikli, elektrik kesintisiyle ilgili, "Şu anda çalışmalar, araştırmalar devam ediyor ama olayın oluş biçimine, olayın sonuçlarına ve özellikle uluslararası basın tarafından yoğun bir şekilde kullanılması da dikkate alınarak bunun normal bir arıza olmadığını söylememiz mümkün" diye konuştu.

Aynı şeyin, Savcı Kiraz'ın şehit edilmesinde de olduğunu belirten Canikli, uluslararası basının, bu olayı da sürekli "flaş haber" olarak geçtiğini anımsattı. Fenerbahçe camiasına geçmiş olsun dileklerini ileten Canikli, burada da yine uluslararası basının tavrına dikkati çekti. Bakan Canikli, "Tüm bunların, seçime yakın 'Türkiye'de güvenlikle ilgili ya da buna benzer konularda sıkıntılar var imajını' kamuoyunda oluşturmak amacıyla yapıldığı konusunda bir değerlendirme mümkün olabilir" dedi.

-"Örgüt üyelerinin beslenmesinde özellikle Avrupa'nın çok büyük desteği var"-

Terör örgütlerinin yurt dışı bağlantılarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Canikli, bu örgütlerin, faaliyetlerini tek başlarına yürütmeleri ve ayakta kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Bakan Canikli, bunun terör örgütleri PKK için de DHKP-C için de geçerli olduğunu vurgulayarak, "Avrupa'da istedikleri ortamı bulamamış olsalardı palazlanmaları, bu noktaya gelmeleri söz konusu olamazdı. Hem finansal anlamda hem yönetim anlamında hem de taktik stratejik anlamda" ifadesini kullandı.   PKK'nın, uzun yıllardır Avrupa'dan ciddi anlamda kaynak sağladığını ve Türkiye'deki terör faaliyetlerine altyapı oluşturduğunu dile getiren Canikli, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla, 'bunların arkasında hiçbir ülke ya da hiçbir istihbarat örgütü yoktur' şeklindeki veya 'belirleyici değildir' gibi bir değerlendirme mantıklı değil, gerçekçi değil. En son savcımızın şehit edildiği olayda, şehit eden örgüt üyelerinin beslenmesinde özellikle Avrupa'nın çok büyük desteği var ve bu destek halen de devam ediyor."

"Ekonomide paniğe neden olacak bir durum yok"-

Ekonomide, paniğe neden olacak bir durumun olup olmadığının sorulması üzerine Canikli, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi. Özellikle temel ekonomik göstergelerde çok ciddi anlamda bir oynama, değişiklik olması halinde dengenin bozulacağını anlatan Canikli, şu anda ise böyle bir durumun bulunmadığını ifade etti.

Son açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Canikli, Türkiye'nin dışa açık bir ekonomi olduğunu ve bu bağlamda, özellikle Avrupa'daki gelişmelerden etkilendiğini söyledi. Avrupa'daki daralmanın, Türkiye'yi de olumsuz etkilediğini aktaran Canikli, geçen yıl dünyadaki neredeyse tüm ülkelerin büyümelerinde bir geriye gidiş olduğunu kaydetti.

Canikli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'yle ilgili de paketin iki temel özelliği bulunduğunu söyledi. Paketin hem talebi artırmaya yönelik düzenlemeler içerdiğini hem de yatırımcının, yatırım maliyetlerini azaltmayı hedefleyen, yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan boyutu olduğunu vurgulayan Canikli, burada alınan tedbirlerin büyümeye önemli katkı yapacağını dile getirdi.

-"Emeklilere ikramiye vaadi"-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, emekliler için ikramiye vaadinin sorulması üzerine de Canikli, şunları söyledi:

"Biz devlet yönetiyoruz. Devletin de aynı insanlar gibi, şirketler gibi bir bütçesi var, geliri var, gideri var. Dolayısıyla bu dengeyi gözetmeniz gerekiyor. Bakın ekonomi bugüne kadar olmuşsa bunun altında yatan temel neden maliye politikasıdır, dengeli bütçe politikalarıdır. En tehlikelisi, Allah korusun orada bir olumsuz algı oluşmaya başlarsa yani bütçeden, maliye politikası uygulamasından, sıkı bütçe uygulamasından vazgeçiliyor gibi bir algı oluşursa hiçbir ekonomik göstergeyi tutturamayız, hepsi tepetaklak gider. Başta faiz oranları olmak üzere, büyüme bütün göstergeler ve tabii Türkiye'ye yabancı yatırım kesinlikle gelmez ve bir anda ciddi anlamda Türkiye'den kaçış olur. Dolayısıyla bizim onu elbette korumamız gerekiyor. O dengeyi gözetmemiz gerekiyor. Mevcut şartlar içerisinde en ufak bir imkanımız olduğunda biz hemen bu kaynağı başta emeklilerimiz olmak üzere, dar gelirlilere aktarıyoruz. Bugüne kadarki ekonomi politikalarımızın belirgin özelliklerinden bir tanesi budur."

Emeklilere yapılacak zammın çalışmasını 1 yıldan uzun süredir yaptıklarını anlatan Canikli, dengeleri sarsacak bir adım atmamak için titiz bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Canikli, hiçbir zaman seçime yönelik bir adım atmadıklarını savundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 2023 hedeflerinin yakalanıp yakalanamayacağına ilişkin de bunların halen kendileri için hedef olarak yerinde durduğunu kaydetti.

Bunların kolay hedefler olmadığının altını çizen Canikli, "Onlara ulaşmak için hükümetlerimizin ellerinden gelen bütün çabayı göstermesi gerekiyor, herkesin ona kilitlenmesi, odaklanması gerekiyor. Eğer orada bir revizyon meydana gelirse o zaman bu alanda görevli olan herkes yatırımcılar da dahil olmak üzere, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için görevli bütün herkeste, özel sektör, kamu sektöründe bir gevşeme meydana gelebilir. Çünkü piyasa algısı da çok önemlidir. Piyasaya böyle bir algı vermememiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement