Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Artvin'de - Son Dakika
Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Artvin'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Artvin\'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Artvin'i ziyaret etti. Şehri gezen bakan Canikli, yetkililerle de görüştü.

03.09.2014 17:11  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Sarp Sınır Kapısı, inşa edildiği ilk dönemde o günün ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede yapılmış. Zamanla ilişkilerin ve ticaretin katlanarak artması çerçevesinde artık ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiş" dedi.

Sarp Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan Bakan Canikli, Artvin Valisi Kemal Cirit ve diğer yetkililerden bilgi aldı.

Sınır kapısını gezerek burada bekleyen vatandaşlarla sohbet eden Canikli, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nın hem Türkiye hem de Gürcistan için ekonomik, ticari ve kültürel açılardan son derece önemli olduğunu söyledi.

Canikli, sınır kapısının inşa edildiği ilk dönemde o günün ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede yapıldığına dikkati çekerek, "Burası zamanla ilişkilerin ve ticaretin katlanarak artması çerçevesinde artık ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiş" diye konuştu.

Yolda gelirken tır kuyruklarını gördüklerini anlatan Canikli, böyle bir ortamda bu sorunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Canikli, bu nedenle buranın yeniden planlanması ve o gecikmelerin, beklemelerin ortadan kaldırılmasını sağlayacak şekilde dizayn edilmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"İşleyişi ve sıkıntıların kaynağını görmek için buradayız. Daha sonra planlamayla ilgili uzman arkadaşlarımızla birlikte bu sahanın tüm ihtiyacı karşılayacak şekilde yeniden dizayn edilmesi için çalışma yapacağız. Alanın darlığı birinci sorun. Arazi sert ve çok dağlık. Onun için en iyi şekilde hangi alanı istimlak edebiliriz, ne kadar alan katabiliriz ve mevcut yapıları nasıl kombine ederek en uygun en optimal formülü bulabiliriz diye bunları bütün boyutlarıyla uzmanlarla konuşacağız, değerlendireceğiz. Gerekirse ilgili üniversitelerimizden de destek alacağız. Burada inşallah mimari yönden de bizi ve geçmişimizi yansıtacak, bir vizyon sorumluluğu sağlayacak bir mimariyi de gerçekleştireceğiz."

Çalışmalara en kısa sürede başlayacaklarına vurgu yapan Canikli, artık gecikmeye tahammüllerinin olmadığını söyledi.

Bakan Canikli, inşaat süresince bir kısım rahatsızlıkların olabileceğine işaret ederek, "İnşaatın ne zaman başlayacağıyla ilgili tam tarih veremiyorum ama olabilecek en kısa süre içinde burayı hem Türk vatandaşlarımızın hem de Gürcistan'dan gelen kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Burada güvenli, kaliteli, iyi hizmetin sunulduğu geçişin sağlanması için çalışıyoruz. Bunun için ne yapılması, nasıl adım atılması gerekiyorsa, bununla ilgili tüm çalışmalar masamızda. Çalışmalar başladı. Takvim vermem mümkün ve doğru değil. Olabilecek en kısa ve doğru şekilde çalışmalarımız başlattık" ifadesini kullandı.

Gazetecilerin Muratlı Sınır Kapısı'yla ilgili sorusu üzerine Canikli, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlattı.

Canikli, asıl rahatlamanın bu kapının açılmasıyla gerçekleşeceğini dile getirerek, "Gürcistan tarafında yapılması planlanan barajla ilgili belirsizlikler nedeniyle güzergah tespitinde sorunlar yaşandığını bize belirtiyorlar. Gürcistan ile görüşmelerimizi hızlandıracağız. Gerekirse biz her türlü katkıyı, desteği, yeni finansman modelleriyle kendilerine sunacağız. Mutabakata vardığımızda, bizim açımızdan herhangi bir sorun yok" şeklinde konuştu.

Bakan Canikli, daha sonra yetkililerle birlikte basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. - Artvin

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Artvin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement