Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor” dedi.

19.08.2014 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 13 Ağustos 2014 tarihinde TBMM'ye sevk edilen "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" ile ilgili basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, AVM'lerde acil tıp müdahalesi ve ibadet yeri zorunluluğuyla ilgili sorduğu soruya Yazıcı, büyük mağazalar ve AVM'lerdeki sosyal ünite, çocuk bakım ve ibadet yerleri gibi birimlere ilişkin kriterlerin yönetmelikle düzenleneceğini anlattı.

Bir gazetecinin, kampanyalı satış süresinin 3 ayı geçmesi halinde yaptırımının ne olacağı sorusuna Yazıcı, yaptırımların idari para cezası olarak uygulanacağını ve işletmeyi kapatmaya yönelik ceza bulunmadığını söyleyerek "Bu tasarı, diğer mevzuatlardan kaynaklanan işletmelerin kapatılmasına yönelik görev ve yetkileri ortadan kaldırmıyor" ifadelerini kullandı.

Önceki tasarı taslağında her ilde komisyonlar kurulması ve bu komisyonların il bazında AVM kurulmasına izin vermesini içeren bir madde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yazıcı, tasarının ilk şeklinde böyle bir düzenleme bulunmasına karşın bu düzenlemenin aklına yatmadığını kaydetti.

"TASARI, BÜYÜK MAĞAZALAR DEDİĞİMİZ MAĞAZALARIN İNŞAAT, RUHSAT İŞLEMLERİNİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE VERİYOR"

Yeni tasarıda böyle bir komisyon kurulmasına ilişkin düzenleme bulunmadığını ifade eden Yazıcı, "Tasarı, büyük mağazalar dediğimiz mağazaların inşaat, ruhsat işlemlerini büyükşehir belediyelerine veriyor. Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, AVM'lerdeki ibadethanelerin alkollü içki satan yerlere yakın olmasının alkollü içki satışını düzenleyen yasa nedeniyle perakende yasasını da etkileyeceğine dair yapılan yorumların sorulması üzerine Yazıcı, AVM'lerdeki içki satışının alkollü içki satışını düzenleyen yasa ile çelişmemesi için düzenleme yapıldığını bildirdi. Yazıcı, tasarıda ibadethane olarak bütün dinlerin ibadethanelerinin kast edildiğini de sözlerine ekledi.

Oto galerilerine ilişkin düzenlemenin, oto galerinin şehir dışına taşınmasını kapsayıp kapsamadığı sorusuna Bakan Yazıcı, galericiler ve emlak komisyoncuları için tasarıda çok ayrıntılı maddeler bulunmadığını, çerçeve maddeler yer aldığını ifade ederek, tasarı ile yeni düzenlenen faaliyet alanları ilgili dönüşüm için belli süreler öngörüldüğünü söyledi.

Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ile ilgili bir soruya Yazıcı, PERBİS'in büyük bir yazılım projesi olduğunu ve bunun içerisine vergi işlemlerinin de eklenebileceğine belirterek, sistemin şu an için iş yeri açma, kapama ve belli izin işlemlerinin yapılmasına olanak tanıdığı bilgisini verdi.

"HAKLARIN KORUNMASI TİCARİ SÖZLEŞMEYE MÜDAHALE DEĞİLDİR"

Üretici ve tedarikçilerden alınan primlere ilişkin düzenlemenin taraflar arasındaki ticari sözleşmeye müdahale anlamı taşıyıp taşımadığına sorusuna Yazıcı, "Hakların korunması ticari sözleşmeye müdahale değildir. Devletin görevi hak ve adaleti sağlamaktır. Özellikle küçük işletmecilerin haklarının büyük işletmeler tarafından biraz tırtıklandığına ilişkin bir kanaat var. Bunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

AVM'lerin hafta sonlarında bir gün tatil olmasının zaman zaman gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine, Türkiye geneline uygulanacak bir düzenleme yapılmasını gerçekçi bulmadıklarını belirtti.

İllerde bu tarz işletmelerin faaliyet sürelerine ilişkin tasarrufta bulunma yetkisinin valiliklerde bulunduğunu bildiren Yazıcı, bölgesel düzenleme yapma yetkisinin ise Bakanlar Kurulunda olduğunu ifade etti.

Tasarının yeni kurulacak AVM'ler için düzenleme getirip getirmeyeceği sorusuna Bakan Yazıcı, tasarının AVM'lerin kurulması açısından bir alan daraltması yaratmadığı bilgisini verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement