Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Açıklaması

Çankırı’da "Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları"na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AK Parti’nin Ahilik Geleneği’nin kurallarından olan cömertlik ve yardımseverlik ilkelerini hayata geçirdiğini kaydetti.

23.09.2014 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'da "Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları"na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AK Parti'nin Ahilik Geleneği'nin kurallarından olan cömertlik ve yardımseverlik ilkelerini hayata geçirdiğini kaydetti.

Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan Ahilik ve Yaran geleneği kapsamında Çankırı'da her yıl geleneksel olan düzenlenen "Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları"nın 27. yapıldı. Belediye meydanında düzenlenen kutlama programında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 30 yıl önce Çankırı'ya maliye müfettişi yardımcısı olarak geldiğini ve o yılların kendisini duygulandırdığını ifade etti. Bu iş için Çankırı'da yaklaşık 2 ay ikamet ettiğini anlatan Canikli, "Kalacak çok uygun bir yer bulamamıştık. Stadın altındaki hakem odasında ikamet etmiştik" diye konuştu.

Ahilik ve Yaran geleneğinin Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Canikli, "Bizim kimseyi, hiç bir medeniyeti örnek almamıza gerek yok. Sadece tarihimize bakalım ve atalarımızın bugüne bıraktıklarına bakmamız yeterli olur" ifadelerini kullandı.

Çatışmalardan kaçmak için Türkiye'ye sığınanların Suriye sınırında oluşturduğu hareketliliğe dikkat çeken Bakan Canikli, AK Parti hükümetinin Ahilik kurallarından olan cömertlik ve yardım etme ilkelerini benimsediğini ve hayata geçirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin 1 milyon 500 binden fazla insana kucak açtığını dile getiren Canikli, "Ülkemizin sınır olduğu ülkelerde yaşanan hadiseler nedeniyle Suriye ve Irak'ta yaklaşık 1 buçuk milyondan fazla insana kucak açmasını birçok ülke anlayamıyor. Bu medeniyetin bu ilkesi, bu şekilde hayata geçiriliyor. Zor durumda kalan kardeşlerimize bedeli ne olursa olsun, kapılarımızın açılması ve yardım edilmesini gerektiriyor. Biz bunu yaparken, buna ahiliğin ilkeleri yön veriyor. Biz bu kardeşlerimize kucağımızı açacağız. Bizim medeniyetimizin özü budur. İspanya'ya 100 binden fazla mülteci akımı söz konusu olduğunda, dünya ayağa kalktı. Biz onların 15-20 katından bahsediyoruz. Bize güç veren bu medeniyetin özüdür" dedi.

"YARDIMDA DÜNYA BİRİNCİLİĞİNE YÜRÜYORUZ"

Ahilik geleneğinin önemine vurgu yapan Canikli, yardımseverliğin Ahilik kültürünün önemli bir parçası olduğunu belirterek, "Bizim fakir ülkelere resmi olarak yaptığımız yardım miktarı 3.7 milyar dolardır. 2002'de bu rakamlar neredeyse sıfır mertebesindeydi. İhtiyacı olan, dünyanın her yerindeki fakir ülkelere, fakir topluluklara 3.7 milyar dolar karşılık beklemeden yardım yaptık. Şu anda bu açıdan dünyada birinci olmaya doğru hızla ilerliyoruz. Bu yardımlar da ahiliğin önemli ilkelerinden bir tanesinin hayata geçirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan da Çankırı hızlı bir gelişim ve dönüşüm başladığını fakat, Çankırı'nın tüm bu gelişmeler karşısında kendi öz değerlerinden taviz vermediğini belirtti.

Konuşmaların ardından bir babanın çocuğunu demirci ustasına çırak olarak teslim etmesi ile başlayan ustalık serüveni canlandırıldı. Çırak olan çocuk daha sonra kalfa, ardından da ustalık mertebesine yükseldi. Sembolik olarak ustalık payesinin verilmesi anlamına gelen Şed Kuşatma Töreni düzenlendi. Daha sonra işini iyi yapamadığı tespit edilen ustanın pabucu dama atıldı.

Halk oyunları gösterileri ve mehteran konseri ile devam eden etkinlikler kapsamında kendi meslek dallarında kentin en iyi esnafları seçilenlere plaket takdim edildi. Program, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesi ve esnafların traktörler üzerine oluşturduğu kortej geçişi ile sona erdi.

Programa Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, siyasi parti temsilcileri, STK yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. - ÇANKIRI

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement