Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci - Fetö'ye Mali Destek Verdiği İddia Edilen Şirketler - Son Dakika
Güncel

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci - Fetö'ye Mali Destek Verdiği İddia Edilen Şirketler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) mali destek verdiği iddia edilen şirketlerle ilgili, "Herkesin yaptığının hesabını hukuk içinde vermesini istiyoruz.

18.08.2016 23:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) mali destek verdiği iddia edilen şirketlerle ilgili, "Herkesin yaptığının hesabını hukuk içinde vermesini istiyoruz. Burada şu ayrımı yapıyoruz. 17-25 Aralık bir milat. İkinci bir ayrım da o kişiler şirketleri üzerinden bir finansman sağlamamışsa, kendi kişisel hesapları üzerinden finansman sağlamışlarsa asla ve asla o şirketler üzerine gitmiyoruz." dedi.

Tüfenkci, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen "CEO Club Perakende Gündemi 2016" toplantısında, bugün TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edilen Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı'nın bazı ayrıntılarını paylaştı.

Darbe girişimi sürecinde hiçbir mağazanın, aracın, dükkanın zarar görmediğini aktaran Tüfenkci, milletin demokrasiye ve hukuka sahip çıktığını, sivil direniş destanı yazdığını söyledi.

Milletin AK Partili, MHP'li ve CHP'li diye bölünmeden direniş gösterdiğini ancak Avrupalı dostların bunu göremediğini dile getiren Tüfenkci, "Dolayısıyla sitemimiz bundan. Yoksa biz AB'nin değerlerinden veya AB içerisinde yer alma noktasından asla ve asla geri adım atma gibi bir niyetimiz yok" diye konuştu.

Tüfenkci, kendinden önce konuşan perakende sektörünün temsilcilerinin belirttiği sorunların gerçek manada sorun olmadığını kaydederek, "Gerçekten de ben daha çok sorun bekliyordum. Mesela sizin bana göre çok önemli sorunlarınız var. O sorunları çözme noktasında biz irade sergiliyoruz. Örneğin esnek çalışma modeli, kıdem tazminatı düzenlemesini getirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Vergi düzenlemelerini oturup iyi tartışmak gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, vergideki indirimin ne kadar kazanca döneceği, üreticiye ne kadar yansıyacağı konularında etki analizlerinin iyi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Tüfenkci, sebze ve meyvenin üreticiden tüketiciye gelene kadar fiyatının ciddi şekilde katlandığını kaydederek, kendisinin üreticiye, nakliyeciye, halciye, esnafa ve pazarcıya sorduğunda hiçbirinin de süreçten para kazanmadığını, herkesin "Biz kazanmıyoruz, şunlar şunlar kazanıyor." dediğini aktardı.

Bu konuların tüm sektörler için bütün paydaşlarla bir araya gelerek şeffaf bir şekilde konuşulması gerektiğinin altını çizen Tüfenkci, "Sadece üreticiyi, tüccarı, nakliyeciyi dinlediğiniz zaman bir şeyler eksik kalıyor. Sorun eksik kalıyor ve herkes çözümü kendi tarafında bulmak için gayret gösteriyor." diye konuştu.

Tüfenkci, ülkenin kalkınması konusunda iş adamlarının gayretinin önemli olduğunu ve bu hedefleri koyarken iş adamlarına, millete ve bu topraklarda iş yapanlara güvendiklerini anlatarak, hükümet ve bakanlık olarak kendilerinin de ön açıcı, sorunları çözen bir anlayışla hareket ettiklerini bildirdi.

- "Perakende sektörü daha çok büyümeli"

Bakan Tüfenkci, perakende ile ilgili yasa ve ikincil düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz sorunları çözdüğümüz sürece iyi işler yapabilir ve iyi eserler bırakabiliriz. Sorun oluşturduğumuz sürece çok iyi konuşsak ve düzenlemeler yapsak da sonuç odaklı çalışmıyorsak hiçbir anlamı yok. Şurada bir sorun var; Türkiye olarak 26 çeyrektir büyüyorsak, perakende sektörü bunun altındaysa burada bir sorun vardır. Perakendecilik sektörü agresif bir sektör. Ama yeteri kadar, sizin de söylediğiniz kadar büyümediğinize göre çok agresif bir sektör değiliz. Bunun nedenleri var. Bunu bütün Türkiye'deki perakendeyi düşünerek söylüyorum."

Tüfenkci, Türkiye'nin herhangi bir yerindeki bakkal kazanamadığında perakendecilerin de cirosunun düşeceğini kaydederek, perakende sektörünün sadece organize veya modern kısmına değil, tümüne bakılması gerektiğini bildirdi.

- "Yurt dışından marka almak teşvik edilmeli"

Tüfenkci, "Bizim yurt dışındaki markalarımızın ve ihracatımızın büyümesi Türkiye'nin büyümesidir. İhracat ve yatırım teşviklerinde özellikle Türkiye için hangi sektör önem arz ediyorsa, hangi sektörde ithalatı ve cari açığı azaltacak yatırımlar varsa bunların tamamını teşvik kapsamına alıyoruz." diye konuştu.

Yurt dışından hazır markaların da alınabilmesi ve buna da teşvik verilmesi gerektiğini dile getiren Tüfenkci, şu ifadeleri kullandı:

"Bu teşvik paketinde o da var. Ama alırken sadece markayı, isim hakkını almamalıyız. Adamın tasarımcısından makinasına, pazarlamacısına kadar tamamını alıp belli bir süre çalışıp ondan sonra bu bilgi ve birikimi yurt içine taşıdıktan sonra o markanın amiral gemisi olarak kullanıp başka markalarımızı da onun yanında konumlandırabiliriz. Biliyoruz ki marka oluşturmak sadece para gücüne bakmıyor. Başka duygusal bağlar oluşturmak da lazım. Siz uğraşırsınız, zincirin halkalarını tek tek dizersiniz ama ülkenizle, ailenizle ve mağaza çalışanınızla ilgili ufacık bir şey o zinciri dağıtabilir. Onun için gerçekten yurt dışında marka almak o kadar kötü bir şey değil. Bence bunun da teşvik edilmesi lazım. Bizim hükümet olarak bunu teşvik etmemiz lazım."

Tüfenkci, Türkiye'nin coğrafi konumunun avantaja çevrilerek uluslararası firmaların lojistik üssü haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

"Bunun için bakanlığımızın da çalıştığı, yakında kamuoyu ile paylaşacağımız önemli projelerden birisi de lojistik ticaret merkezleri. Bu tıpkı Dubai ve Singapur'daki gibi sadece serbest olarak mal alınıp satılan, birtakım gümrük ve vergi avantajları olan, modern depolama ve dağıtım kanalları bulunan, tıpkı organize sanayiler gibi toplu olarak deniz ve hava limanlarının, kara ulaşımının mükemmel olduğu lokasyonlarda bunları hayata geçirip hem uluslararası hem de kendi yerli girişimcilerimizi desteklememiz lazım."

- "Doğu ve güneydoğuda terörle mücadelede daha etkili sonuçlar alınacak"

Tüfenkci, bütün perakendecilere bakanlığın kapısının açık olduğunu belirterek, perakende sektörüne gerçekten inandığını, onlardan gelecek bütün önerilere açık olduklarını söyledi.

Perakende sektörünün ülke için çok önemli olduğunu vurgulayan Tüfenkci, bu sektörde karamsar bir tablo çizecek durum olmadığını ancak uzun soluklu planların yapılabildiği düzenleme ve çalışma ortamı istendiğini, bunu da sağlama yolunda ellerinden geleni yapacaklarını anlattı.

Tüfenkci, yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesi noktasında çok önemli düzenlemeler yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Ama ne kadar düzenleme yaparsanız yapın tabii ki ülkenin terör belasından hızlı bir şekilde uzaklaşması lazım. Ben inanıyorum ki, bu terör belasını toplum olarak el birliğiyle çözeceğiz. Siz doğudaki, güneydoğudaki birtakım terör olaylarını, onların son çırpınışları olarak görün. Özellikle FETÖ yapılanması çözüldükten sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki mücadelenin bir başka seyre gireceğini ve o seyirde mücadelenin sonuçlarının daha etkili alınacağına inanıyorum."

Tüfenkci, bir düzenleme yaparken etki analizi yapılması gerektiğini, etki analizi olmayan düzenlemeye izin verilmeyeceğini bildirdi.

- "Soğuk hava taşımacılığıyla ilgili teşvik vereceğiz"

Tüfenkci, konuşmasından sonra katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Soğuk hava taşımacılığını teşvik edeceklerini belirten Tüfenkci, paketlemeyi de düzenleyeceklerini aktararak, ürünler tarladan markete gelene kadar yüzde 30'a yakın bir fire verdiğini ve bunların maliyet olduğunu söyledi.

Tüfenkci, "Kim nereden ne almış neye satmış" bunların da şeffaflaşmasını istediklerini, özellikle arada zincirde görünmeyenlerin ne kazandığını vatandaşın görmesini istediklerini dile getirdi.

Bu konuların tarafların bütünü ile konuşulacağını vurgulayan Tüfenkci, "İnşallah iyi bir yasa çıkaracağız." dedi.?

"Bu ülkenin sermayesini bir başka örgüte kaçıranlar hesabını verecek"

Tüfenkci, "FETÖ'ye mali destek veren şirketlerin nasıl anlaşılıp anlaşılmayacağına" ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"17-25 Aralık'tan önce şu şirket buna yardım etmiş, burs vermiş, şöyle bir faaliyette bulunmuş... Bunları önemsemiyoruz. Bunlarla ilgili bir soruşturma yaşanmayacak. Ancak Cumhurbaşkanımızın 17-25 Aralık yargı ve emniyet darbesinden sonra meydanlara çıkarak bunun bir terör örgütü olduğunu, bunlara yardım edilmemesi gerektiğini, okullardan çocuklarının alınması, derneklerinden çıkılmasına, bankalarıyla çalışılmaması gibi birtakım tabloyu ortaya koyduktan sonra, kimi insanların meydanlara çıkarak çeşitli beyanlarla veya fiili durumlarla, 'Siz ne kadar insanı işten atarsanız atın onları istihdam ederim, kimin inlerine girilecek...' diye meydan okuyanlar, bu faaliyetlerini devam ettirenler, bu ülkenin sermayesini bir başka yere, örgüte kaçıranlar elbette ki hesabını hukuk çerçevesinde verecekler."

Tüfenkci, bunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da söylediği gibi, intikam duygusuyla değil hukuk içinde yapılacağını kaydederek, şöyle devam etti:

"Yine o şirketler eğer bu terör örgütlerinin yoğun faaliyet alanı içerisinde, göbeğinde olmadıysa... Bu şirketler Ahmet'in, Mehmet'in, Sami Bey'in olabilir. Ama esasında bu ülkenin varlıklarıdır. Şirket sahipleri bireysel olarak varsa cezalarını çeksinler ama o şirketleri yok etmeyelim, batırmayalım, o şirketleri yaşatalım diye de bir genel düşüncemiz var. Bununla ilgili Adalet, Maliye, İçişleri bakanlıkları ve bizim bakanlığımız, Başbakan Yardımcımız başkanlığında toplandık. Böyle bir yapı ve şirketler varsa, ki bunlar biliniyor sayıları abartılacak sayıda değil, bu şirketlerin ne şekilde nereye para transferleri gerçekleştirmişler onlar belli, bunları biliyoruz. Dolayısıyla bu noktada biz finans sektörüne de sürekli konuşuyoruz. Çünkü onlar çok daha hassas oluyor."

Tüfenkci, bu işlere bulaşmayanların, bu işlerin göbeğinde olmayanların, endişe edeceği hiçbir nokta olmadığını vurguladı.?

Şirket sayısı binin altında

Tüfenkci, "8 bine yakın şirketin bu örgütle bağlantısının bulunduğu, bankacıların, kredi verdikleri şirketler arasında bu şirketlerin olup olmadığına dair tedirgin olduğu" şeklindeki bir yorum üzerine, "Bu 7-8 bin şirket meselesinin çıkış noktası şurası; 17-25 Aralık'tan sonra şüpheli şirketleri Maliye Bakanlığı vergi denetimi ve diğer noktalarda inceledi. Bu oradan kalma bir rakam. Ama dediğim gibi bu rakamlar binin altında." dedi.

Bankacıları rahatlatmak için ilgili toplantıların yakın zamanda yapılabileceğini dile getiren Tüfenkci, verilen kredinin geri dönüşü olmadığı takdirde bankanın yanı sıra vatandaşın da zarar göreceğini, bu yüzden hassasiyetlerin farkında olduklarını aktardı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci - Fetö\'ye Mali Destek Verdiği İddia Edilen Şirketler
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci - Fetö'ye Mali Destek Verdiği İddia Edilen Şirketler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement