Gümrük ve Ticaret Bakanlığı '8 Ay Gizlenen Rapor' İddialarını Yalanladı - Son Dakika
Politika

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı '8 Ay Gizlenen Rapor' İddialarını Yalanladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı \'8 Ay Gizlenen Rapor\' İddialarını Yalanladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bakanlığın, terör örgütü PKK'nın hayali ihracat ve kaçakçılığına göz yummakla suçlandığı raporun 8 aydır sumen altı edildiği iddiasının tamamen asılsız ve mesnetsiz olduğunu açıkladı.

30.01.2013 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bakanlığın, terör örgütü PKK'nın hayali ihracat ve kaçakçılığına göz yummakla suçlandığı raporun 8 aydır sumen altı edildiği iddiasının tamamen asılsız ve mesnetsiz olduğunu açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dün bir gazetede yer alan "8 Ay Gizlenen Rapor" başlıklı haberin; doğru bilgilerden yoksun, kamuoyunu yanlış yönlendiren, kurumları ve kişileri töhmet altında bırakan tarzda, mesnedi olmayan iddialarla dolu olduğu bildirildi. Esendere Gümrük Müdürlüğü'nden İran'a yapılan ihracatlar, sınır ticareti kapsamında gerçekleştirilen işlemler ile bazı firmaların Esendere, Hakkari, Ambarlı ve Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlüklerinden yaptıkları ihracatların incelenmesi amacıyla başmüfettiş ve müfettişlerden oluşan bir çalışma ekibi görevlendirildiği belirtilen açıklamada, konuyla ilgili olarak düzenlenen 1 sayılı 7 Şubat 2011 günlü soruşturma raporunda, inceleme soruşturma konusu firmalar adına Esendere, Halkalı, Ambarlı ve AHL Gümrük Müdürlüklerince tescilli ihracat beyannameleri kapsamında yapılan ihracatlar karşılığı haksız KDV iadesinden yararlandıklarının tespit edildiğinin belirtildiği kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Anılan soruşturma raporu, gereğinin yapılması için Ankara, Yüksekova ve Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Kalkınma, Ekonomi ve Milli Savunma Bakanlıklarına, Bakanlığımız birimlerine, haksız alınan KDV'nin takip ve tahsili için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına, suç gelirlerinin aklanması mevzuatı açısından değerlendirilmek üzere Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına, MİT Müsteşarlığına ayrıca Hakkari Valiliğine gönderilmiştir. Haberde bahsedilen rapor, inceleme ve soruşturmayı yürüten beş müfettişten ikisi tarafından imzalanmadan, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişleri Murat Şanlı, Ali Ortapolat ve Ahmet Ünal tarafından imzalanmış, dolayısıyla hukuken tekemmül etmemiş olan 106-2 sayılı, 16.05.2012 tarihli rapordur. Bahse konu raporun sümen altı edildiği iddiaları doğru olmayıp, inceleme soruşturmanın devamını yürüten ve Başmüfettiş ve Müfettişlerden oluşan 6 kişilik çalışma ekibine gönderilmiş olup; bahse konu rapor bu ekip tarafından değerlendirilmektedir. Söz konusu rapor konusunda, Bakanlık Merkez birimleriyle ilgili yapılan değerlendirmelerin, ilgililerin yürüttükleri iş kapsamında sahip oldukları görev ve yetki sınırları içerisinde doğru değerlendirmeler olmadığı; rapora konu edilen kişi ve firmalarla ilgili yapılan yorum ve değerlendirmelerin, birçok özensizlikleri barındırdığı, eksik ve/veya yanlış verilerden hareketle değerlendirmeler yapıldığı; bir kısım ihracatlarla ilgili yapılan yurtdışı araştırması sonucunda, yurtdışından uygun olduğuna dair bilgi alınan ihracatlarla ilgili olarak hayali ihracat değerlendirmesi yapıldığı; yürütülen iş kapsamında, söz konusu rapor ve rapordaki tespit, değerlendirme ve yorumların, tüm yönleriyle yeniden değerlendirilmekte olduğu inceleme soruşturmayı yürüten müfettişlerce bildirilmiştir. Sözü edilen inceleme soruşturmaya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında geniş çaplı olarak devam edilmektedir. Hukuk devletinde hiçbir kamu görevlisinin eylem ve işlemi soruşturma dışı değildir. Bu çerçevede kamu görevi yapan kamu denetim elemanlarının eylem ve işlemlerinin gerekmesi halinde incelemeye konu edilmesi hukuki işlemlerin gereğidir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Gümrük ve Ticaret Bakanlığı '8 Ay Gizlenen Rapor' İddialarını Yalanladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Halka Kapılarını Açtı
    13:25 Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Halka Kapılarını Açtı

    Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, seçilmesinin ardından makamının kapılarını halka açtı. 3 günde 3 bin kişiyi ağırlayan Başkan Aydın, gösterilen teveccühe teşekkür etti.

  • Ankara Valisi Vasip Şahin, öğretmen ve öğrencilerle buluştu
    13:23 Ankara Valisi Vasip Şahin, öğretmen ve öğrencilerle buluştu

    Ankara Valisi Vasip Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir heyetle bir araya geldi. Vali Şahin, ziyarette kendisini ziyarete gelen öğretmen ve öğrencileri makamında ağırladı ve makam koltuğunu İlsu Özge Baran'a devretti. Vali Şahin, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

  • Bandırma'da Uyuşturucu ve Ruhsatsız Silah Operasyonu
    13:16 Bandırma'da Uyuşturucu ve Ruhsatsız Silah Operasyonu

    Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentin çeşitli bölgelerinde yapılan uygulamalarda uyuşturucu ve ruhsatsız silah bulunduran şüphelileri kıskıvrak yakaladı. Operasyonlarda toplamda 11,39 gram bonzai, 0,44 gram metamfetamin, 1,22 gram metamfetamin, ruhsatsız tabanca, 65 adet fişek ve payp ele geçirildi. Şüpheliler hakkında tahkikat başlatılırken, halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması için çalışmalara devam edileceği belirtildi.

  • Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti
    13:09 Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti

    Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 2024 yılından bu yana yapılan motosiklet denetimlerinde 10 bin motosiklet sürücüsüne toplamda 31 milyon lira ceza kesti. Sadece Nisan ayında ise 7 bin 476 motosiklet denetlendi ve 2 bin 715 sürücüye 8 milyon lira ceza uygulandı. Denetimlerin artarak devam edeceği belirtildi.

  • Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    13:08 Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, şehit ailelerini ziyaret etti. Çiftçi, esnaf ve vatandaşlarla da bir araya gelerek desteklerini sürdürdü. Şehitlerin ailelerine her zaman yanlarında olduklarını belirten Çiftçi, şehitlerimizin makamlarının yüce, mekanlarının cennet olduğunu ifade etti.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Pınarbaşı'nda ziyaretlerde bulundu
    13:05 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Pınarbaşı'nda ziyaretlerde bulundu

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı ilçesinde çeşitli ziyaretlerde bulundu, vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükkılıç, KAYMEK Sosyal Yaşam Merkezi'ni ziyaret ederek kursiyerlerle sohbet etti. İlçe esnafını ziyaret eden Büyükkılıç, park ve bahçe düzenlemelerini inceledi.

  • Bursa'da şafak operasyonunda 113 kişi yakalandı
    13:04 Bursa'da şafak operasyonunda 113 kişi yakalandı

    Bursa'da polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen şafak operasyonunda, aranan firari hükümlü ve şüphelilere yönelik yapılan baskınlarda 113 kişi yakalandı. Operasyonda, hırsızlık, dolandırıcılık, yağma, kasten öldürme, kasten yaralama, dolandırıcılık ve siber suç gibi suçlardan arananlar bulundu. Firari hükümlüler cezaevine teslim edilirken, zanlılar hakkında işlemler devam ediyor.


Advertisement