Gümüşhane'de Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

Gümüşhane\'de Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

Gümüşhane’de Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı’ toplantısı düzenlendi.

21.12.2016 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane'de Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı' toplantısı düzenlendi.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Doğa Koruma ve Milli Parklar Daire Başkanı Fahrettin Ulu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdürü Mustafa Bulut, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, akademisyen, STK ve sektör temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Gümüşhane'nin tarihi geçmişi olan, İklim çeşitliliği, ovaları ve keskin vadileri ile mükemmel yaylaları ve tabiat güzellikleri ile önemli özelliklere sahip bir il olduğunu söyledi.

Kurum olarak 2003-2014 yılları arasında 1,2 milyon TL yatırım yaptıkları Gümüşhane'ye so n 2 yılda 14,2 milyon TL yatırım yapıldığını kaydeden Aydın, Gümüşhane'de 6 adet Tabiat Parkı, 1 adet Tabiat Koruma Alanı, 10 adet Tabiat Anıtı, 1 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 12 adet Avlak Sahası bulunduğunu, ayrıca Kelkit Sadak Tabiat Parkı, Torul Altıpınar Tabiat Parkı ve Kürtün Çıkrıkdüzü Yaylası Tabiat Parkının ön etüt raporları hazırlanarak tescil için Bakanlık makamında onay aşamasında olduğunu söyledi.

Aydın, Tabiat Turizmi Eylem Planlarının amacının tabii güzellikleri, tarihi ve turistik yapısı ile zengin bir tabiat turizmi potansiyeline sahip olan Gümüşhane'de bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak tabii kaynak değerlerin, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak tabiat turizminin geliştirilmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

"Dünyada tabiat turizmi öne çıkmaya başladı"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Daire Başkanı Fahrettin Ulu ise tabiat turizminin dünyada son dönemde konuştuğu en önemli turizm çeşitlerinden birisi olduğuna vurgu yaparak, "Son dönemde deniz turizmi olgunlaşmış bir turizm oldu. İnsanların macera ve doğayla nasıl daha fazla vakit geçirebileceği üzerine tabiat turizmi öne çıkmaya başladı. Bizde bu konuda neler yapabileceğimizi düşündük. Bu çerçevede 2013 yılı içerisinde 81 ilde tabiat turizmi master planı çalışmalarını tamamladık. İnsanlar bir yöreyi ziyaret ederken 5 şeyi dikkate alırlar. Tarihi ve kültürel yerler, tabi güzellikler, gastronomi, hediyelik eşya ile dönmeye çalışırlar. Bunlar Gümüşhane'de var. 2016 ve 2019 yılları içerisinde gelişim planlarını hazırladık. Gümüşhane için ayırdığımız rakam 49 milyona tekabül ediyor. Sadece 2016 için 10 milyon lira harcadık" dedi.

"Dünya tabiat turizminden 400 milyon dolar kazanıyor"

Toplantı ile mevcut uygulama eylem planıyla ilgili görüş ve katkıları alarak son şeklini vereceklerini dile getiren Ulu, "Üzerinde çok emek verdiğimiz bu planı tamamen hayata geçirmemiz gerek. Turizmden elde edilen payı artırmak için bunu yapmalıyız. Dünyada 1 milyar dolarlık pastadan 400 milyon dolar tabiat turizminden geliyor. İnşallah en kısa zamanda bu değerlerimizi turizme kazandırıp, uluslararası marka haline getirmek istiyoruz. Yöre insanını da kalkındırmak temel amacımız" diye konuştu.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş ise yapılan yatırımlar için emeği geçen herkese teşekkür ederek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı bu işlerle aslında diğer bakanlıkların altyapısını oluşturduğunu kaydetti.

"Hizmet sektörünü hazır hale getirmemiz lazım"

Gümüşhane'nin her noktasının keşfedilmemiş bir güzellik olduğunu dile getiren Memiş, "İnsan kaynağı çok önemli. Biz kamu olarak turizm altyapısına yönelik fena olmayacak şekilde yatırım yapıyoruz. Eksiklerimiz var. Ama insan kaynağı çok önemli. Turizm altyapısını ne kadar yaparsak o kadar iyi ama insanımızı ve insan kaynağımızı da hizmet sektöründe mutlaka hazır hale getirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

"Dünyanın en uzun ikinci tüneli şehrimize yapılıyor. Bu bile başlı başına turizm potansiyeli"

Her alanda derslerine çalıştıklarını, çalışırken dinlendiklerini ifade eden Vali Memiş, "Sevdiğiniz işi yaparsanız çalışmazsınız demiş Einstain. Biz işimize dört elle sarılıyoruz. Aldığınız maaş ve gösterdiğiniz yüksek performans emeğin karşılığı değildir. O sizin yüksek ahlakınızın göstergesidir. Gümüşhane'nin geleceğiz var. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş yatırımları son 14 yılda aldı. Dünyanın en uzun ikinci tüneli şehrimize yapılıyor. Bu bile başlı başına turizm potansiyeli. Kamu yatırımlarından hem il merkezinde hem ilçelerimiz faydalanıyorlar. Biraz zamana ihtiyacımız var. Yolların standartlarının yükseltilmesiyle bizim de eşzamanlı hazır olmamız gerek" dedi.

"Müthiş doğal güzelliklerimiz var ama işletmede sorunlarımız var"

Gümüşhane'nin kalkınmasının 3 sac ayağının madencilik, organik tarım ve hayvancılık ve turizm olduğunu, bu üç alanda da mutlaka olmaları gerektiğini dile getiren Vali Memiş, "Müthiş doğal güzelliklerimiz var ama işletmede sorunlarımız var. O kadar yatırımı yapıyor ama karşılığını alamıyoruz. Bize gönderilen 1 kuruşun bile hesabını yapıyor, bu kaynakların hepsini çok doğru yerlerde harcıyoruz" diye konuştu.

Toplantıda İlbeyi Aydın tarafından yapılan sunumun ardından konuyla ilgili katılımcıların görüş ve önerileri alındı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement