Gümüşhane Değerlerini Tanıyor Projesi - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane Değerlerini Tanıyor Projesi

Gümüşhane Değerlerini Tanıyor Projesi

"Gümüşhane Değerlerini Tanıyor" projesi kapsamında Gümüşhaneli şair Nabi Üçüncüoğlu, hattat Kamil Akdik ve ressam Şeref Akdik anıldı.

11.02.2014 08:44  Güncelleme: 08:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane'de Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen "Gümüşhane Değerlerini Tanıyor" projesi kapsamında Gümüşhaneli şair Nabi Üçüncüoğlu, hattat Kamil Akdik ve ressam Şeref Akdik anıldı.

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Kültür ve Sanat Kulübüyle ortaklaşa gerçekleştirdiği ve Gümüşhane Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Özdener, Emniyet Müdür Vekili Mustafa Soyaslan, Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Türk Telekom Müdürü Hüseyin Karasoy, CHP İl Başkanı Atilla Sait Özdamar, CHP Belediye Başkan Adayı Cem Köksal, Kültür Sanat Kulübü Onursal Başkanı Turan Tuğlu ve vatandaşlar katıldı.

Proje kapsamında hazırlanan biyografi kitaplarının yazarları Talat Ülker, Necati Yılmaz, Engin Doğru ve Şahin Kazancı tarafından imzalı olarak dağıtıldığı etkinlikte, Gümüşhane Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Okutmanı Talat Ülker Osmanlı döneminde Reisülhattatin olarak bilinen Gümüşhane'nin merkeze bağlı Mescitli köyünden Kamil Akdik, oğlu ressam Şeref Akdik ve Torul ilçesinden şair Nabi Üçüncüoğlu'nun hayatından, sanatlarından ve eserlerinden bilgiler aktarıldı.

"BÜYÜK DEĞERLER YETİŞTİRMİŞ BİR İL GÜMÜŞHANE"

Kitabın hazırlanışı sırasında yaşadığı zorluklardan bahseden Ülker, " Türkiye'de sahalarında her zaman anılabilecek büyük değerler yetiştirmiş, büyük ve değerli bir il Gümüşhane. Ancak, Sabri Özcan San'ın yazdıklarının haricinde bu ilin kültürü adına kayda geçirilmiş hiçbirşey yok desek yalan söylemiş olmayız." dedi.

"KÜLTÜR VARLIKLARINI GELECEK NESİLLERE AKTARMADA SIKINTI ÇEKİYORUZ"

Yeni neslin sindrella masalları ile büyüdüğünü, gençlerin cenazesi olan bir insana "Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun, " yerine "Ne desem ki? Ne söylesem ki? Ne diyeceğimi bilemiyorum ki?" şeklinde anlamsız cümleler kullandığını ifade eden Şahin Kazancı da "Son zamanlarda en büyük sıkıntılarımızdan birisi de kültür varlıklarımızı gelecek nesillere aktarmadaki sıkıntılarımız. Somut olan kültür varlıklarımızı bir şekilde koruma altına alabiliyoruz ama soyut kültür varlıklarımızı maalesef yaşamıyorsa, gelecek kuşaklara aktarılmıyorsa koruma şansımızda kalmıyor. Bizde bu yoldan hareketle Kültür Sanat Kulübü olarak ilimizin kültür ve sanat değerlerine katkı sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın ise projenin amacının Gümüşhaneli kültür-sanat insanlarının hem ulusal, hem de uluslararası alanda tanınır, pek çok eserleri bilinir ve okunurken Gümüşhanelilerin büyük bir kısmının tanınmamasından hareketle hayata geçirildiğini belirterek, katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

"GÜMÜŞHANE GEREK KÜLTÜR GEREKSE SANATTA ÖRNEK İNSANLAR YETİŞTİRMİŞ ÖRNEK BİR ŞEHİR"

Törenin sonunda konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda da programın adeta bir kültür ziyafeti şeklinde geçtiğini belirterek, Gümüşhane'nin gerek kültür ve gerekse sanatta örnek insanlar yetiştirmiş ve bu yönüyle bütün Türkiye'ye hatta dünyaya örnek teşkil eden bir şehir olduğunu söyledi.

"MAZİ VE İSTİKBAL ARASINDA KÖPRÜ OLMALIYIZ"

Geçtiğimiz tarihlerde Gümüşhanevi hazretlerini de andıklarını hatırlatan Vali Mayda, "Hazırı yaşayan insanlar olarak mazi ve istikbal arasında köprü olmak gibi bir görevimiz de var. İlimizin yetiştirdiği kültür ve sanat insanları ilini öne almışlar, Gümüşhane'yi göz ardı etmemişler." dedi.

"AKDİK'İN 12 GÜMÜŞHANE RESMİNİ GÜMÜŞHANE'YE KAZANDIRACAĞIZ"

Ressam Şeref Akdik'in Gümüşhaneyle ilgili çizdiği 12 resmin aslını olmasa tıpkıbasım fotoğrafını Gümüşhane'ye getirerek sergileyeceklerini ifade eden Vali Mayda, şair Nabi Üçüncüoğlu'nun şiirlerinde de Gümüşhane sevgisini hep gördüklerini belirterek, tüm bu kültür ve sanat insanlarının Gümüşhane sevgisini el üstünde tutmalarına karşın, Gümüşhanelilerin de onları gelecek nesillere kazandırmak gibi bir görevi olduğunun altını çizdi.

"GÜMÜŞHANE KÜLTÜR VE SANATA DÜŞKÜN BİR ŞEHİRDİR"

Kamu görevlileri olarak kendilerinin bunu gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirten Vali Mayda, "Gümüşhane kültüre ve sanata düşkün bir şehirdir. Bu emeği desteklemek elbette ki bizim birinci görevimiz. Kültür Sanat Kulübümüze de bizlere kazandırdıkları bu eserler için teşekkür ediyoruz. İnşallah hazırlanan bu eserler vesilesiyle ilimizin yetiştirdiği bu kültür sanat insanlarını da tüm Türkiye ve dünyaya kalıcı olarak tanıtmış olacağız." dedi.

Program daha sonra türkü dinletisi, imza töreni ve kokteyl ile son buldu. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane Değerlerini Tanıyor Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement