Güncelleme 2 - Fetö/pdy'ye Yönelik "Himmet" Operasyonu - Son Dakika
Güncel

Güncelleme 2 - Fetö/pdy'ye Yönelik "Himmet" Operasyonu

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyonda, 105 kişi gözaltına alındı.

18.04.2016 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyonda, 105 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca FETÖ/PDY'ye "himmet" aktarıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma çerçevesinde, 41 Bank Asya çalışanı, 45 iş adamı ile FETÖ/PDY yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 140 kişi hakkında Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliğince gözaltı kararı verildi.

Sulh Ceza hakimliğinin kararında, şüphelilerin "terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak", "terör örgütüne finansman sağlamak", "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklama" iddialarına ilişkin soruşturma yürütüldüğü belirtildi.

Gözaltı kararı doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 800 polisin katılımıyla, İstanbul merkezli Bingöl, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon'da operasyon düzenlendi. Operasyonda, 92'si İstanbul'da 101 kişi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Semih Serhat Dumankaya'nın da olduğu öğrenildi.

Operasyonlar devam ediyor.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının açıklaması

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığından konuya ilişkin yapılan yapılan açıklamada, Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca, yasa dışı FETÖ/PDY örgütüne finansman sağlamak, üye olmak, örgütün propagandasını yapmak ve suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak suçlarından gizli soruşturma yürütüldüğü belirtildi.

Soruşturma kapsamında, Bank Asya hakkında Teftiş Kurulu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) rapor hazırladığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce de tahkikat yapıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan tahkikat sonucunda, burs, kurban parası, abonelik ücretleri ve himmet olarak verilen ve toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı, dini duygular istismar edilerek toplanılan para ve çeklerin, Bank Asya'nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı ve ticari ilişkileri bulunmayan örgüt yöneticilerince usulsüz işlem ve tasarruflarla, örgütün amacı doğrultusunda legalize edilerek kullanıldığı, bu işlem ve eylemlerin bir kısım banka personeli, örgüt adına hesabını kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda bulunan paraları örgüt adına tasarruf eden, örgütün ileri gelen üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır."

Başsavcılıkça, soruşturmaya konu suçları işlediklerine yönelik iddia ve delil elde edilen 140 kişinin gözaltına alınması talimatı verildiği aktarılan açıklamada, yine başsavcılığın talebi üzerine Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliğinin bir kısım şüphelilerin adreslerinde soruşturma konusu suçların unsuru ve delili olabilecek eşya ve belgelerin tespit ve temin edilebilmesi amacıyla arama ve el koyma kararı verildiği bildirildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında 105 kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerden 41'inin Bank Asya'nın değişik şubelerinde çalışan personel, diğerlerinin ise 2014-2015 yılları arasında örgüte finansman sağlayan, finansmana aracılık eden şirket yöneticisi ve çalışanları ile himmet hesaplarını örgüt adına kontrol ve tasarruf eden kişiler olduğu kaydedildi.

Soruşturmanın Bank Asya'nın İstanbul'daki 4 şubesine yönelik yürütüldüğü belirtilen açıklamada, "İstanbul merkezli olmak üzere 8 ili kapsayan soruşturma, Başsavcılığımızca her yönü detaylı olarak gizli ve titiz bir şekilde sürdürülmekte olup sonuçlandığında ayrıca bilgi verilecektir" ifadelerine yer verildi.

Soruşturma bir vatandaşın ihbarı üzerine başlamış

Bu arada soruşturmanın, H.Z. adlı bir vatandaşın Bank Asya'daki hesabının "himmet amaçlı" kullanıldığından şüphelenmesi üzerine yaptığı ihbar neticesinde geçen yıl başlatıldığı öğrenildi.

İhbar üzerine, Teftiş Kurulunun, BDDK'nın ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce Bank Asya'da inceleme başlatıldığı, inceleme sonucunda, kurban bağışı, abonelik paraları ve himmet paralarının Bank Asya'nın bazı şubelerinde özel şahıslara ait hesaplarda toplandığı ve paraların örgütün faaliyetleri doğrultusunda kullanıldığının tespit edildiği belirtildi.

Soruşturmanın Bank Asya'nın Maltepe, Bahçelievler, Pendik merkez şubeleri ile Pendik'teki Dolayoba şubesi üzerinde yoğunlaştırıldığı kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güncelleme 2 - Fetö/pdy'ye Yönelik 'Himmet' Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement