Gündoğdu: Türkiye'nin Kurumsallaşmış Demokrasisi İçin Ön Şart Yeni Anayasa - Son Dakika
Ekonomi

Gündoğdu: Türkiye'nin Kurumsallaşmış Demokrasisi İçin Ön Şart Yeni Anayasa

Gündoğdu: Türkiye\'nin Kurumsallaşmış Demokrasisi İçin Ön Şart Yeni Anayasa

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeni Anayasa vaadinin ilk defa bu kadar net, açık, doğru tespit ve teşhislerle Hükümet Programında yer aldığını belirterek, "Türkiye'nin kurumsallaşmış demokrasisi, vesayetten bütünüyle arınmış sivil siyasal sistemi, bağımsızlık kadar tarafsızlığı da önemseyen yargı sistemi için ön şart, şüphesiz yeni Anayasadır" dedi.

03.09.2014 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeni Anayasa vaadinin ilk defa bu kadar net, açık, doğru tespit ve teşhislerle Hükümet Programında yer aldığını belirterek, " Türkiye'nin kurumsallaşmış demokrasisi, vesayetten bütünüyle arınmış sivil siyasal sistemi, bağımsızlık kadar tarafsızlığı da önemseyen yargı sistemi için ön şart, şüphesiz yeni Anayasadır" dedi.

Gündoğdu, 62. Hükümetin programını değerlendirerek, taleplerini sıraladı. Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Gündoğdu, çözüm sürecinin ilk defa bir Hükümet programında yer almasını önemsediklerini belirterek "Bununla birlikte, çözüm sürecine ilişkin olarak toplumda ve kimi kurumlarda var olan şeffaflık kaygılarının giderilmesi de önemli ve haklı bir beklenti olarak dikkate alınmalıdır. Bu noktada, çözüm süreci'nin her aşaması, sürece dair her çalışma sivil toplum ve sosyal paydaşlar başta olmak üzere istişare edilmeli ve çözüm iradesine ilişkin ortak kararlılığın bir göstergesi olarak birlikte yürütülmelidir" dedi.

-"YENİ ANAYASA UMUDUNU ARTIRMIŞTIR"-

Gündoğdu, "Büyük Türkiye hedefinin, demokrasinin kurumsallaşmasını, yeni vesayet arayışlarının/çabalarının bütünüyle hükümsüz bırakılmasını, özgürlükleri güvence altına almayı önceleyen bağımsız ve tarafsız yargı sisteminin kurulmasını gerektirir. Bu anlamda, Hükümet Programında, demokrasi başlığı içerisinde bu hususların vurgulanmasını önemli buluyoruz" diye konuştu.

-"ADLİ AÇILIŞ YILI SİYASET KURUMUNA AYAR VERME ŞOVU"-

Adli Yıl Açılış töreninde yapılan konuşmalara da değinen Gündoğdu, "Yapılan konuşmalar göstermiştir ki, bu tip törenler yargı mensupları tarafından halen yasama ya da yürütme organlarına, siyaset kurumuna ayar verme şovu olarak kullanılmaktadır. Bu tip törenlere en azından törenlerin bu şekilde kullanılmasına artık tahammülümüz yok. Adli yıl açılış programları, yargı kurullarının ihtiyaçları ve yargı çalışanlarının özlük, mali ve sosyal hakları ile çalışma şartlarına ilişkin beklentilerin, taleplerin dile getirildiği zeminler olarak kullanılmalıdır" dedi.

-"BÜTÇE KANUNUN HAZIRLIK AŞAMASINDA YER ALMAK İSTİYORUZ"-

Gündoğdu, "Türkiye'nin en büyük konfederasyonu olarak hem Orta Vadeli Programın hem de Bütçe Kanunu'nun hazırlık aşamasında, anayasal bir kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey'in doğal üyesi ve Toplu Sözleşme Heyet Başkanı sıfatlarımıza binaen aktif sorumluluk almak ve paydaş olmak istiyoruz" diye konuştu.

-"ESNEK ÇALIŞMA ODAKLI BİR SİSTEMDEN VAZGEÇİLMELİ"-

Hükümet Programında çalışma hayatına ilişkin "kaliteli, esnek ve güvenceli sistem" vurgusunun yapıldığını bildiren Gündoğdu, "Nitelikli işgücü ve güvenceli istihdam, Türkiye'nin en büyük emek örgütü olarak destekleyeceğimiz hususlar. Ancak, esnek çalışmayı, çalışma hayatının "esnek çalışma' gibi bir kavram üzerinden güvenceden, istihdam sürekliliğinden arındırılmasına seyirci kalamayız, kalmayız. Bu anlamda, çalışma hayatında "esnek çalışma' odaklı bir sistemin hedeflenmesinden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

-"EMEKLİ MAAŞLARI ARASINDAKİ UÇURUM GİDERİLMELİ"-

Gündoğdu, Kamu görevlileri açısından 62. Hükümetten önemli bir beklenti içerisinde olduklarını vurgulayarak, "Kamu görevlilerinin fiilen çalışmakta oldukları dönemde aldıkları maaş ile emekli maaşları arasındaki aleyhe uçurumun giderilmesidir" diye konuştu. Gündoğdu konuşmasının devamında yeni hükümetten taleplerini şu şekilde sıraladı:

"Memur-Sen olarak üzerinde uzlaştığımız KPDK kararlarını hayata geçirmesini istiyoruz. Bu anlamda, Disiplin cezalarının affedilmesine yönelik düzenleme yapılmasını, 2005 yılından sonra göreve başlayanlara/göreve başlayacaklara bir derece verilmesini, emeklilik ikramiyesinin ödenmesinde 30 yıllık süre sınırlamasının kaldırılmasını, 4/C'li personelin kadroya geçirilmesini, uyarma ve kınama cezası verilen aday memurların memuriyetle ilişiğinin kesilmesi uygulamasına son verilmesini, Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür olarak görev yapmakta iken özelleştirme kapsamında Araştırmacı kadrolarına atananları istekleri halinde kariyerlerine uygun (mühendis, mimar, avukat gibi) kadrolara atanmasını, kadroya geçirilen İş ve Meslek Danışmanlarının maaş mağduriyetlerinin giderilerek ek ödemelerinin artırılmasını, Nöbetçi Memurluğu uygulamasının kaldırılmasını, Tapu çalışanlarının hukuki ve mali sorumluluğunu düzenleyen Medeni Kanunun ilgili maddesinde düzenlenme yapılmasını, iş yoğunluğu fazla olan mahkeme çalışanlarına fazla çalışma ücreti verilmesini, KİT'ler ve kamuda çalışan üniversite mezunu işçilerin KİT'lerde 2 sayılı cetvele, diğer kamu kurumlarında çalışanların memuriyet kadrolarına geçirilmesini, yurtdışı 4/B statüsündeki sözleşmeli personelin kadroya alınmasını ve aile yardımından faydalandırılmasını, KİT'lerdeki sözleşmeli personelin yıllık izinlerinin bir sonraki yıla devredilmesini, emekli kamu görevlilerine maaş promosyonu verilmesi ve aile yardımından faydalandırılmalarını sağlayacak yasal ve idari düzenlemelerin vardığımız uzlaşma doğrultusunda ivedilikle hayata geçirilmesini istiyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Gündoğdu: Türkiye'nin Kurumsallaşmış Demokrasisi İçin Ön Şart Yeni Anayasa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement