Güneş Enerjisi, Üzümcü Kardeşlerin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika
Güncel

Güneş Enerjisi, Üzümcü Kardeşlerin Yüzünü Güldürdü

Güneş Enerjisi, Üzümcü Kardeşlerin Yüzünü Güldürdü

Manisa Sarıgöl'de üzüm üreticisi kardeşler, Türkiye'de ilk kez güneş enerjisi ve biyokütle ile yaptıkları üzüm kurutma deneme çalışmalarından olumlu sonuç aldı.

09.09.2014 15:56  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sarıgöl'deki üzüm üreticisi Ali İhsan Ülgen ve Hüseyin Ülgen kardeşler, güneş enerjisi ve biyokütle sistemiyle üzüm kurutma tesisi kurarak Türkiye'de bir ilke imza attı. Sarıgöl'de üzümlerin özellikle Eylül ve Ekim aylarında kurutulduğunu kaydeden Ali İhsan Ülgen, üzümlerin bazı yıllar Aralık ayı sonuna kadar sergilendiği için kalitesinde düşüş yaşandığını vurguladı. Güneş enerjisi ve biyokütle ile Sultaniye üzümlerini kurutmak için tesis kurduklarını açıklayan Ülgen, "Biz iki kardeş ilçede bir ilki gerçekleştirmek istedik. Tesisimiz şu an deneme aşamasında. 5 tonluk kabine konan üzümler 36 saat gibi bir zamanda kurudu. Üzümler normal zamanda açık havada güneş altında 10 günde kuruyor" dedi.

ÜZÜMLER 65- 70 DERECEDE KURUTULUYOR

Aktif Güneş Enerjisi ile Kurutma Sistemi (AGES) Proje Yürütme Sorumlusu Ahmet Gözlükaya ise Ege çiftçisinin üzüm, incir ve tütünü bu sistem sayesinde daha ekonomik kurutabileceğini belirterek, "150 yıldır, açık havada kurutulan üzüm, incir ve tütünler sergilerde kurutuluyordu. Bundan böyle üzüm, incir ve tütünler daha sağlıklı olarak güneş enerjisi ve biyokütle ile kurutulacak. Kuru üzümde, incirde ve tütünde kalıntı olmayacak" dedi.

Sistemin çalışmasıyla ilgili teknik bilgi veren AGES Proje Yürütme Sorumlusu Ahmet Gözlükaya, gündüz güneş enerjisinin verdiği ısıyla panellerin 65- 70 derece sıcaklıkta tutulduğunu belirtti. Gece veya güneşsiz havalarda ise biyokütle sisteminin devreye girdiğini ifade eden Gözlükaya, 65 - 70 derece ısıyla üzümleri son denemede 36 saatte kuruttuklarını açıkladı. Üzümlerin önce suyla yıkandığını ardından meşe külü ve zeytinyağı karımı ile tekrar yıkanarak kasalarla güneş enerjisi ile ısınmakta olan panellere istif edildiğini söyleyen Ahmet Gözlükaya, "Meşe külü bir yerde potasyum yerine kullanılıyor ve kalıntı vermiyor. Biz firma olarak önceki yıllar üzüm çubuklarından biyokütle yaparak Samsun'da ölçüm yaptırdık ve 4300 kalorisi çıktı. Bu değerlenecek" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Güneş Enerjisi, Üzümcü Kardeşlerin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement