Güney Afrika'da Yerel Seçimler - Son Dakika
Güncel

Güney Afrika'da Yerel Seçimler

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki yerel seçimlerde, Nelson Mandela'nın kurucusu olduğu Afrika Ulusal Kongresi Partisi (ANC), ekonomi başkenti Johannesburg Belediyesinin yönetimini kaybetti.

23.08.2016 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki yerel seçimlerde, Nelson Mandela'nın kurucusu olduğu Afrika Ulusal Kongresi Partisi (ANC), ekonomi başkenti Johannesburg Belediyesinin yönetimini kaybetti.

Ağustos ayının ilk haftası düzenlenen yerel seçimlerde oy oranında önemli düşüş kaydedilen ANC, Pretoria ve Nelson Mandela belediyelerinden sonra Johannesburg Belediyesinin yönetimini de devretmek zorunda kaldı.

Johannesburg Belediye Meclisinde başkanlık için yapılan oylamada, ANC'nin adayı mevcut Belediye Başkanı Parks Tau ve "beyazların partisi" olarak bilinen muhalefetteki Demokratik İttifak Partisi'nin (DA) adayı Herman Mashaba yarıştı.

Tau'nun 125 oy aldığı yarışta Mashaba 144 oyla belediye yönetimini kazandı. ANC, yerel seçimlerde 1994'ten beri, yani 22 yılın ardından ilk kez bu kadar oy kaybetmiş oldu.

Mashaba görevi devraldıktan sonra yaptığı konuşmada, yolsuzluk yapanların, en büyük devlet düşmanı ilan edileceğini söyledi.

Güney Afrika'nın efsanevi siyahi liderinin adının verildiği Nelson Mandela Belediyesinin yönetimini de kazanan DA'nın belediye başkanı adayı olarak gösterdiği Athol Trollip, yüzde 46,7 oy alarak yüzde 40 oy kazanan ANC karşısında galibiyet elde etti.

Siyasi analistler, söz konusu seçimlerde iktidar partisi ANC'nin yüzde 7'lik oy kaybını, Devlet Başkanı Jacob Zuma aleyhine yürütülen yolsuzluk davalarıyla ilişkilendiriyor.

Kamu müfettişi Thuli Madonsela başkanlığında, 2014 yılında hazırlanan "Konfor Güvenliği" raporunda, Zuma'nın şahsi harcamalarını kamu bütçesinden karşıladığı iddia edilmişti.

Güney Afrika Anayasa Mahkemesi ise geçen ay sonunda açıkladığı kararda, Zuma'nın evinin tadilatı için kullandığı kamu fonlarını geri ödememesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Ülkede her dört kişiden birinin işsiz olduğu ve ekonominin yavaş büyüdüğü gerekçesiyle 2015 yılında, Zuma'nın istifası istenerek çok sayıda gösteri düzenlenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Afrika'da Yerel Seçimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement