Güney Asya'da Umuda Yolculuk Kölelik ya da Ölümle Bitiyor - Son Dakika
Güncel

Güney Asya'da Umuda Yolculuk Kölelik ya da Ölümle Bitiyor

Tayland'ın güneyindeki ormanlık alanlarda göçmenlerin fidye için tutulduğu kamplarda ortaya çıkarılan toplu mezarlar, ülkelerindeki yoksulluk, zulüm ve ayrımcılıktan kaçanların insan kaçakçılarının ellerinde yaşadığı dramı ve gayriinsani koşulları bir kez daha gözler önüne serdi.

06.05.2015 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tayland'ın güneyindeki ormanlık alanlarda göçmenlerin fidye için tutulduğu kamplarda ortaya çıkarılan toplu mezarlar, ülkelerindeki yoksulluk, zulüm ve ayrımcılıktan kaçanların insan kaçakçılarının ellerinde yaşadığı dramı ve gayriinsani koşulları bir kez daha gözler önüne serdi.

Yoksulluk ve zulümden kaçarak umuda yolculuk sırasında insan tacirlerinin eline düşen göçmenlerin birçoğu kurtuluş ümidiyle çıktıkları bu yolda yaşadıkları sorunların ardından ya ölüyor ya da köle olarak satılıyor.

Bangladeş'te yayımlanan "the Daily Star" gazetesine adının açıklanmaması koşuluyla konuşan Malezyalı bir aracı, diğer ülkelerde iş bulmak isteyen Bangladeşlilerin insan kaçakçılarına kişi başı 250 bin ila 450 bin Bangladeş takası (yaklaşık 9 bin ila 16 bin TL) ödediğini söyledi.

Gazetenin üç aylık araştırmanın ardından yayımladığı Bangladeş'ten Malezya'ya insan kaçakçılığını ve "modern kölelerin" durumunu gözler önüne seren haberine göre, parayı ödeyen göçmenler, önce derme çatma kulübelerde tutuluyor. Ayakkabıları dahil tüm eşyaları alınan göçmenlerin bazıları, ellerinden ve ayaklarından bağlanıyor. Daha sonra balıkçı teknelerine bindirilen göçmenler, yaklaşık 12 saat süren yolculuğun ardından Bangladeş açıklarında yük gemilerine aktarılıyor. Göçmenler her hafta Bangladeş'in 32 kilometre güneydoğusundaki St. Martin Adası açıklarından kalkan iki gemiyle Tayland'a götürülüyor. Gemiler, yıl içinde haziran ve eylül ayları arasındaki muson mevsiminde sefer yapmıyor.

Umuda yolculuk için yola çıkan göçmenler, yük gemilerinin depolarında yapılan iki haftalık zorlu bir yolculuğun ardından Tayland kıyılarına ulaşıyor. Günlerce süren meşakkatli yolculuğun ardından insan kaçakçıları, göçmenleri Tayland'ın güneyindeki ormanlık alanda kurulan kamplara hapsediyor. Bu kamplar ise göçmenler için "kader anı" niteliği taşıyor. Zira insan kaçakçıları, göçmenlerin umutlarını ikinci kez satın almak için bu sefer de ailelerine müracaat ederek, fidye talep ediyor. Aileler bu fidyeyi ödeyemezse "umut yolcuları" ya öldürülüyor ya da Tayland ve Malezya'da köle olarak satılıyor. Göçmenler, fidyeleri ödenene kadar kamplarda aylar, hatta yıllarca kalabiliyor. Aç bırakılan, son derece güç koşullar altında yaşamak zorunda kalan göçmenler, bu kamplarda şiddete maruz kalıyor.

Kaçakçılar 8 yılda 250 bin Bangladeşliyi rehin tuttu -

İnsan kaçakçıları, polise yakalanmamak için göçmenleri Tayland'da ormanın derinliklerinde kurdukları muşamba çadırlardan oluşan kamplara hapsediyor. Göçmenler yerlerinin tespit edilmemesi için üzeri brandayla kaplı taşıtlarla sık sık bir kamptan diğerine götürülüyor.

Tayland polisi, ekim ayında ormanın derinliklerindeki bir kauçuk üretim atölyesinden 134 göçmeni kurtarmıştı. Göçmenlerden 118'inin Bangladeşli 16'sının da Myanmar'dan kaçan Rohingya Müslümanı olduğu belirlenmişti. Polis, hafta sonu da Songkhla eyaletine bağlı Sadao bölgesindeki terk edilmiş bir kampta toplu mezara gömülmüş 26 göçmenin cesedini bulmuştu.

Bangladeş Sahil Güvenlik Komutanı Kazi Fariduzzaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Birkaç ay önce insan kaçakçılarının elinden kurtardığımız kişiler, insan kaçakçılarının onları Malezya'da iş bulma vaadiyle kandırdıklarını, daha sonra kendilerini Tayland'da bulduklarını söyledi. İnsan kaçakçıları bu kişileri Malezya'ya götürmek için yüksek meblağlarda para talep etmişler" diye konuştu.

İnsan kaçakçılarının, son 8 yılda Malezya'da iş bulma vaadiyle kandırdığı yaklaşık 250 bin Bangladeşliyi Tayland'daki ormanlarda rehin tuttuğu ve yakınlarından fidye istediği ifade ediliyor.

Bazı aileler kamplardaki yakınlarını kurtarabilmek için 200 bin ila 350 bin Bangladeş takası (yaklaşık 8 bin ila 12 bin TL) ödemek zorunda kaldı. Ailesi tarafından fidyesi ödenen göçmenler, Malezya'ya götürülüyor.

Ailesi fidye ödeyemeyen göçmenlerin ise sadece umutları sönmekle kalmıyor, daha iyi bir yaşam ve şartlar için çıktıkları bu sıkıntılı yolculuk "kölelik" ya da ölümle sonuçlanıyor. İnsan kaçakçıları fidye alamadıkları göçmenlerden bir kısmını öldürüyor, çalışabilecek durumda olanları ise Tayland'da 155 ila bin 500 dolar aralığında köle olarak satıyor. Tayland'da yaklaşık 7 milyar dolarlık ciroya sahip deniz ürünleri piyasasında çarklar köle işçiler sayesinde dönüyor.

Birleşmiş Milletler'in aralık ayında yayımladığı rapora göre, her yıl Bangladeş ve Myanmar'dan yaklaşık 53 bin kişi, Tayland ve Malezya'ya yasa dışı yollardan geçmeye çalışıyor.

Myanmar'da Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanların durumuyla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu "Arakan Projesi"nin yöneticisi Chris Lewa, AA'ya yaptığı açıklamada, insan kaçakçılarının iş bulma vaadiyle kandırdıkları Bangladeşli ve Arakan bölgesinden bazı kişileri, kamplarda fidye için rehin tuttuklarını söyledi.

"Vatansız" Rohingya Müslümanları kolay av -

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "vatansız" sayılan Rohingya Müslümanları, insan kaçakçıları tarafından "kolay av" olarak görülüyor.

Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Myanmar'daki ayrımcılık ve şiddetten kaçmak için yasa dışı yollardan Bangladeş, Hindistan, Tayland, Endonezya, Avustralya, Pakistan, Suudi Arabistan ve Çin'e geçmeye çalışıyor.

Rohingya Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi, 2013 ve 2014 yılları arasında yaklaşık 100 bin Rohingya Müslümanının Myanmar'ın batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinden kaçtığını açıklamıştı.

Yaklaşık 60 milyonluk nüfusun büyük bir kısmının Budist olduğu Myanmar, 4 yıl önce askeri yönetimden demokrasiye geçmişti. Mart 2011'de iktidara gelen Tein Sein liderliğindeki sivil hükümetin çok sayıda siyasi mahkumu serbest bırakmasına, etnik gruplarla ateşkes imzalamasına, basın özgürlüğünü genişletmesine ve denetim yasalarını hafifletmesine karşın Myanmar yönetimi, dünya gündeminde hala insan hakları ihlalleri, dini azınlıklara uygulanan ayrımcılıkla yer alıyor. Sivil hükümetin iktidara gelmesinin ardından 2012'de din temelli çatışmalara sahne olan Myanmar'da çoğu Müslüman 280 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve işyeri ateşe verilmişti.

İnsan Hakları İzleme örgütü, Mayıs 2013'te yayımladığı 153 sayfalık raporda, Myanmarlı yetkilileri Arakan eyaletinde Rohingya Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Malezya'da 140 bin, Tayland'da da 132 bin Rohingya Müslümanı bulunuyor. Ancak bu sayıların çok daha yüksek olduğu sanılıyor. Tayland ve Malezya'daki Rohingya Müslümanlarının çok büyük bir kısmı köle olarak çalıştırılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Asya'da Umuda Yolculuk Kölelik ya da Ölümle Bitiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement