Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi - Son Dakika
Güncel

Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi

KUALA Malezya ve Endonezya dışişleri bakanları, Güney Asya'da açık denizde insan kaçakçıları tarafından terk edilen teknelerde mahsur kalan göçmenler konusunu ele almak üzere Myanmar'ı ziyaret edecek.

21.05.2015 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KUALA Malezya ve Endonezya dışişleri bakanları, Güney Asya'da açık denizde insan kaçakçıları tarafından terk edilen teknelerde mahsur kalan göçmenler konusunu ele almak üzere Myanmar'ı ziyaret edecek.

Malezya hükümetinden yapılan açıklamada, Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman ve Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi Anifah'ın, Myanmar'ı ziyaret edecekleri ve Myanmar Dışişleri Bakanı U Wunna Maung Lwin ile temaslarda bulunacakları belirtildi.

Malezya ve Endonezya, dün büyük bölümünü Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenlere geçici olarak ev sahipliği yapacaklarını açıklamışlardı. Tayland ise göçmenlerin ülkeye kabul edilmesi konusunda herhangi bir anlaşmayı kabul etmediğini bildirmişti.

Uluslararası toplumun baskısı üzerine göçmenler konusundaki sert tutumunu yumuşatan Myanmar hükümeti de, Güney Asya'da Hint Okyanusu ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan binlerce göçmenin yaşamlarını tehdit eden koşullardan "derin endişe" duyulduğunu açıklamıştı.

Myanmar hükümetinin açıklamasında, "Myanmar'ın denizde mahsur kalan herkese insani yardım sağlamaya hazır olduğu" ifadesi yer almıştı.

Endonezya, Malezya ve Tayland, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi'ni imzalayan ülkeler arasında yer almıyor.

Bu arada Filipinler, ABD ve Gambiya dün göçmenleri kabul etmeye hazır olduklarını açıklayan ülkeler arasına katılırken, Türkiye yardım çalışmalarına bir milyon dolar bağışta bulunacağını açıkladı.

Malezya Başbakanı Necip Rezak da ülkesinin Andaman Denizi'ndeki teknelerde mahsur kalan Arakanlı Müslümanları arama kurtarma operasyonları düzenleyeceğini söyledi.

BBC'nin haberine göre, Rezak bugün twitter hesabında yaptığı açıklamada, ülkesinin Andaman Denizi'nde göçmenlerin kurtarılması için operasyonlar düzenleyeceğini, aynı zamanda göçmenlere insani yardımın ulaştırılacağını belirtti.

Tayland hükümeti, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına yönelik operasyon düzenlemişti. İnsan kaçakçıları bunun üzerine korkarak göçmenleri denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Bu teknelerden bazıları, geçen hafta Endonezya kıyılarına vurmuş ve çoğu Rohingyalı, yaklaşık bin 500 göçmen kamplara yerleştirilmişti.

Malezya, açık denizde hala 7 bin civarında göçmenin bulunduğunu belirtiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement