Güney Kazakistan Valisi Tüymebayev'den Türkeş'e Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Güney Kazakistan Valisi Tüymebayev'den Türkeş'e Ziyaret

Güney Kazakistan Valisi olarak atanan Kazakistan'ın eski Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'i ziyaret etti.

21.10.2016 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kazakistan Valisi olarak atanan Kazakistan'ın eski Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'i ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, makamında görüştüğü Tüymebayev'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tüymebayev'in Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde Türkiye-Kazakistan arasındaki ilişkiler başta olmak üzere önemli hizmetlere katkı verdiğine dikkati çeken Türkeş, katkıları için Tüymebayev'e teşekkür etti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın selamını Tüymebayev'e ileten Türkeş, Başbakan Yıldırım'ın hafta sonu düzenlenecek AK Parti değerlendirme toplantısı için Afyonkarahisar'a gittiğini, onun için Tüymebayev ile görüşemediğini belirtti.

Güney Kazakistan'ın Türkiye açısından manen de çok önemli bir yer olduğunu belirten Türkeş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz ki Anadolu'nun Türkleşmesinin manevi ruhunu Hoca Ahmet Yesevi'den nokta olarak alırız. Hoca Ahmet Yesevi'nin oradan buraya yönlendirdiği kıymetli kişiler, değerler bu toprakların Türkleşmesinde önemli görev yapmıştır. O bakımdan Güney Kazakistan'ın bizim kalbimizde önemli bir yeri var. Sizin gibi bu işin bilincinde, şuurunda olan ve bugüne kadar da Kazakistan'da çok önemli görevleri ifa etmiş birisinin, bu görevi üstlenmesinin kıymetini biliyoruz, inşallah da bileceğiz."

İki ülke arasındaki görüşmelere katkı sağlayacağız"

Tüymebayev, Güney Kazakistan'da Kazak Türk Sanayi Bölgesinin yapımına Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi görevini yürüttüğü zaman başladıklarını, şimdi ise buranın faaliyete geçtiğini ve Güney Kazakistan'da Kazak Türk Sanayi Bölgesini daha da büyüteceklerini söyledi.

Büyükelçilik yaptığı dönemde kendisine destek olan herkese ve Türkeş'e teşekkür eden Tüymebayev, 6 yıldır bu görevi sürdürdüğünü ve zamanın çok hızlı geçtiğini belirtti.

Tüymebayev, iki ülke arasında ticari, ekonomik, sosyal, kültürel ilişkiler alanında ilişkilerin çok geliştiğini vurgulayarak, "Her sene üst düzey resmi ziyaretler yapıldı. İki ülke arasındaki görüşmelere Güney Kazakistan olarak daha da katkı sağlayacağız. Güney Kazakistan bildiğiniz gibi nüfus sayısı açısından en büyük vilayet, 3 milyon nüfusu var, 8 şehri, ilçeleri var." diye konuştu.

Hoca Ahmed Yesevi Türbesi'nin de Güney Kazakistan'da olduğunu anımsatan Tüymebayev, Güney Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkinin hızlı bir şekilde geliştiğini aktardı.

Kazak Türk Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren şirketlere ilişkin de bilgi veren Tüymebayev, Türk şirketlere de destek verdiklerini vurguladı.

Tüymebayev, Türkeş'i Kazakistan'a davet etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Kazakistan Valisi Tüymebayev'den Türkeş'e Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement