Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı Bugün Resmen Başladı - Son Dakika
Dünya

Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı Bugün Resmen Başladı

Güney Kıbrıs\'ın AB Dönem Başkanlığı Bugün Resmen Başladı

Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı görevinin bugün, "AB Destek Mekanizması'nın gölgesinde" resmen başladığı bildirildi.

01.07.2012 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı görevinin bugün, "AB Destek Mekanizması'nın gölgesinde" resmen başladığı bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Fileleftheros gazetesi "Sıkı Gözlem Altında Başkanlık" başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Rum Yönetimi'nin AB Dönem Başkanlı olmasına karşın Troyka'nın sıkı denetimi altına gireceğini kaydederken, edindiği bilgilere dayanarak Troyka'nın, her 3 ayda bir Rum Yönetimi'nin hesaplarını denetleyeceğini ve mali desteği, Rum Yönetimi'nin gidişatına göre vereceğini yazdı.

Gazete, Troyka'nın Rum Yönetimi'nin gidişatıyla ilgili olumlu görüş vermesi durumunda, AB Komisyonu'nun Eurogroup tarafından Rum Yönetimi'ne mali destek verilmesi için girişimde bulunacağını ve Eurogroup'un da, Rum Yönetimi'ne verilecek mali desteği oy birliğiyle onaylaması gerektiğini kaydetti. Troyka'nın, Rum Yönetimi'nin gidişatıyla ilgili olumsuz görüş vermesi durumunda ise, Rum Yönetimi'nden, mali programdan sapmanın önlenmesi için ek ve düzeltici tedbirler isteneceği de belirtildi.

Haberde, Rum Yönetimi'nin AB Destek Mekanizması'na üye olmasıyla birlikte tamamen Brüksel'e bağımlı hale geldiği ve böylelikle Brüksel'in, Kıbrıs sorunu ve Türkiye'nin Kıbrıs sorunundaki yükümlülükleri konusu da dahil olmak üzere, Rum Yönetimi'ne sağladığı çerçeve içerisinde hareket etmek durumunda kalacağı ifade edildi.

Gazete, AB çevrelerinin Rum Yönetimi'nin mekanizmaya başvurmasıyla birlikte, bundan böyle bir yandan ekonomik problemlerini çözmeye yoğunlaşması, diğer yandan da veto ve ön uyarılardan kaçınacağı yeni ve olumlu bir siyasi yaklaşım belirlemesi gerekeceği yorumunda bulunduğunu yazdı.

AB'nin Rum Yönetimi'nden olumlu bir tutum sergilemesini ve Brüksel'in tüm taleplerine "evet" demesini bekleyeceğini kaydeden gazete, Brüksel'in Rum Yönetimi'nden "evet" bekleyeceği talepler arasında Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin de bulunduğunu belirtti.

Gazete devamla, Rum Yönetimi'nin Brüksel'deki izleniminin iki sebepten dolayı yara aldığını yazdı. İlk sebebin, AB'ye başkanlık eden bir ülkenin, Rusya ve Çin gibi üçüncü ülkelerden kredi arayışı içerisine girmesi olduğunu belirten gazete, ikinci sebebin de AB Destek Mekanizması'na başvurunun ardından, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın siyasi parti liderleriyle yaptığı bilgilendirme toplantısında, Rusya veya Çin'den kredi gelmesi durumunda bu başvuruyu geri çekebileceğini söyleyerek çelişki yaratması olduğunu kaydetti.

İLK DENEME AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA

Gazete, bir diğer haberinde ise Rum Yönetimi'nin AB Dönem Başkanlığı'ndaki ilk denemesini, Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapacağını yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Çarşamba günü AP'da, Rum Yönetimi'nin AB Dönem Başkanlığı ile ilgili önceliklerinin sunumunu yapacak ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak.

Gazete, esas meselenin sunum değil, sunumu izleyecek tartışma olduğunu kaydederken, milletvekillerinin ilişkili veya ilişkisiz, hatta düşmanlığa varan provokatif sorular soracaklarını yazdı.

HRİSTOFYAS: "GEREKLİ AMA TAHAMMÜL EDİLEBİLİR ÖNLEMLER ALINACAK"

Bu arada, Haravgi gazetesi de, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, Brüksel'deki AB Zirvesi'nin ardından bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Güney Kıbrıs'ın AB Destek Mekanizması ile ilgili yaptığı açıklamaları aktardı.

Habere göre Hristofyas, ekonomi için gerekli ama tahammül edilebilir tedbirler alacaklarını ve mekanizmaya, borçlar veya bütçe açığı yüzünden değil, bankaların Yunanistan'daki krizin olumsuz sonuçlarına maruz kalmasından dolayı başvuru yapıldığını söyledi.

Hristofyas, Güney Kıbrıs'ın her yıl, inşaat sektöründeki yavaşlama ve turizm gelirlerinin azalmasından dolayı 1,200 milyar Euro kaybettiğini kaydederken, Rum Hükümeti'nin AB'ye, bu doğrultuda gerekli önlemleri aldığını ve daha sıkı önlemler almaya ihtiyacı olmadığını kanıtlamaya hazır olduğunu belirtti.

Gazete devamla, Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu'nun, AB Zirvesi ile ilgili açıklamalarını aktardı.

Habere göre Stefanu, AB Zirvesi'nden çıkan sonuçlardan memnuniyet duyduklarını kaydederken, Rum ekonomisiyle ilgili haksız yorumlar yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Rum Yönetimi'nin AB Dönem Başkanlığı ile ilgili haberler, diğer gazetelerde de şu başlıklarla aktarıldı:

Simerini gazetesi: "Kıbrıs Cumhuriyeti Bugünden İtibaren AB'ye Başkanlık Ediyor"

Politis gazetesi: "Bugünden İtibaren Başkanlık Ediyoruz"

Alithia gazetesi: "Troyka'nın Açtığı Yaralar... Kıbrıs Ekonomisinin Denetimi Yarından İtibaren Başlıyor ve Endişeler Artıyor"

Kathimerini gazetesi: "Jeopolitik Karmaşa Lefkoşa'yı Tehdit Ediyor" - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı Bugün Resmen Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement