Güney Kore'den Çinli Balıkçılara Operasyon - Son Dakika
Güncel

Güney Kore'den Çinli Balıkçılara Operasyon

Güney Kore donanması, karasularına giren Çinli balıkçı teknelerine karşı operasyon başlattı.

10.06.2016 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kore donanması, karasularına giren Çinli balıkçı teknelerine karşı operasyon başlattı.

Güney Kore Savunma Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ülkenin Kuzey Kore ile arasındaki ihtilaflı suların yakınlarında, mavi yengeç avına çıkan Çinli balıkçıları bölgeden uzaklaştırmak için operasyon başlatıldığını belirtti.

Yetkili, Güney Kore'ye ait Ganghwa Adası açıklarındaki uluslararası sularda yasa dışı avlanan 10 Çinli balıkçı teknesini uzaklaştırmak için başlatılan operasyona, dört donanma gemisi ve sahil güvenlik botunun katıldığını ifade etti.

Operasyonun Birleşmiş Milletler'in balıkçılığın yasaklandığı bölgelerle ilgili yönetmeliği çerçevesinde düzenlendiğini söyleyen yetkili, operasyon başlamadan önce Çin hükümetinin ve Kuzey Kore yönetiminin durumdan haberdar edildiğini sözlerine ekledi.

Operasyonun nasıl yürütüleceği ve ayrıntıları hakkında detaylı bilgi verilmedi.

Seul yönetimi de Pekin hükümetini, ülkenin kontrolündeki sularda yasa dışı avlanan balıkçılara yönelik sert önlemler almaya çağırdı.

Güney Kore Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı verilerine göre, ülkenin batı kıyıları sularında geçen yıl yasa dışı avlanan yaklaşık 600 Çinli tekne yakalandı.

İki ülke arasındaki deniz sınırı sorunu Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Temmuz 2014'te Güney Kore'ye yaptığı ziyaretinde Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile yaptığı görüşmede gündeme gelmiş ve Aralık 2015'te taraflar resmi olarak konuya ilişkin ilk kez Seul'de görüşmelerde bulunmuştu.

Sarı Deniz'de Çin ve Güney Kore arasında deniz sınırı tartışması bulunurken, 2011'de kaçak avlanan Çinli balıkçının Güney Koreli sahil güvenlik görevlisini bıçakla öldürmesi ve 2014'te de Güney Kore sahil güvenlik ekiplerinin Çinli bir balıkçıyı silahla öldürmesi taraflar arasında gerginliğe neden olmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Kore'den Çinli Balıkçılara Operasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement