Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore'ye Yaptırım Kararı - Son Dakika
Güncel

Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore'ye Yaptırım Kararı

SEUL/ Güney Kore ve Japonya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) tüm uyarı ve yaptırımlarına rağmen nükleer silah ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'ye ayrıca yaptırım kararı aldı.

02.12.2016 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEUL/ Güney Kore ve Japonya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) tüm uyarı ve yaptırımlarına rağmen nükleer silah ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'ye ayrıca yaptırım kararı aldı.

Güney Kore hükümetinden yapılan açıklamada, onlarca Kuzey Koreli üst düzey diplomat ve işletmenin ülkeyle finansal anlamda ilişki kurmasının yasaklandığı bildirildi.

Kara listeye alınanlar arasında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un iki yakın arkadaşı Choe Ryong Hae ve Hwang Pyong So ile kömür ihracatı ve yurt dışına işçi götüren şirketlerin bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, BM'nin yaptırım kararı aldığı bir Kuzey Kore bankası tarafından desteklendiği ileri sürülen Çinli bir firmaya ve dört yöneticisine de yaptırım uygulanacağı belirtildi. Güney Koreli yetkililer, Çin firmasının ülkede faaliyet göstermediğini de söyledi.

Merkezi Seul'de bulunan yabancı nükleer ve füze uzmanlarının, Kuzey Kore'ye gitmeleri ve ülkenin ulusal çıkarlarını tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunmaları halinde ülkeye geri dönmelerine de yasak getirileceği ifade edildi.

Japonya'dan yaptırım kararı

Japonya hükümeti de Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırım kararları alındığını duyurdu.

Kabine Baş Sekreteri Yoşihide Suga, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin füze ve nükleer silah denemelerini, "izin verilmemesi gereken yeni bir tehdit" sözleriyle eleştirdi.

Suga, Japonya'nın, Kuzey Kore tarafından kaçırılan tüm vatandaşlarının ülkeye geri dönmesi için çabaların sürdürüleceğini, Kuzey Koreli yetkililerin Japonya'ya girişine daha sıkı engeller getirildiğini sözlerine ekledi.

Kuzey Kore'den rest

BMGK'nın, çarşamba günü Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını içeren karar tasarısını kabul etmesinin ardından Pyongyang yönetimi, dış ticaret gelirinin çeyreğinden fazlasını kesen kararların başarısız olacağını bildirdi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, BMGK'nın yaptırım kararları, "kategorik olarak" reddedildi.

BMGK kararlarını değerlendirmek üzere Pyongyang'daki diplomatları bakanlığa çağıran Dışişleri Bakan Yardımcısı, ülkesinin yeni yaptırımlara karşı önlemler alacağını dile getirdi.

Kuzey Kore'ye yönelik BMGK yaptırım kararları

BMGK, çarşamba günü Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını içeren karar tasarısını kabul etmişti. ABD tarafından Konseye getirilen ve çok sayıda BM üyesi ülke tarafından da destek verilen tasarı, 15 üyeli Konseyde oy birliğiyle kabul edilmişti.

Kararda, Kuzey Kore'nin bir yıl içinde ihraç edebileceği kömürün değerinin 400 milyon dolar ya da toplam kömür hacminin 7,5 milyon tonu geçemeyeceği belirtilerek, Kuzey Kore ile kömür ticareti yapan üye ülkelerin de söz konusu ticaret kayıtlarını hemen BM Kuzey Kore Yaptırımları Komitesine ulaştırması istenmişti. Komite, belirlenen limit dolduğunda üye ülkelerin Kuzey Kore'den kömür almasını engelleyecek.

Kömür satışına sınırlama getirilen tasarıda, Kuzey Kore'nin çinko, bakır, nikel ve gümüş ihracatı ise tamamen yasaklanmıştı.

Kararda sınırlama getirilen alanlardan biri de diplomatik temsilcilikler olmuş ve üye ülkelerden kendi başkentlerindeki Kuzey Kore misyonlarında çalışan diplomat ve görevli sayısını sınırlı tutmaları, temsilciliklerin banka hesap sayısını sınırlamaları ve misyonların bulunduğu binaların sadece diplomatik amaçlı kullanılmasına izin vermeleri istenmişti.

Nükleer aktivitelere karıştığı tespit edilen Kuzey Kore hükümet yetkililerinin ülkelere girişi ya da transit olarak geçmelerinin engellenmesi de talep edilen kararda, aralarında eski büyükelçilerin de olduğu 11 Kuzey Koreliye seyahat yasağı ve varlık dondurma tedbiri uygulanması kabul edilmişti.

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'ye 2006 yılından bu yana nükleer faaliyetleri nedeniyle ambargo uyguluyor.

Konsey son olarak bu yıl mart ayında Kuzey Kore'ye bugüne kadarki en ağır yaptırımları içeren 2270 sayılı kararı kabul etmişti.

Kuzey Kore bu kararın ardından da çok sayıda balistik füze ve nükleer silah denemesi yapmış Konsey de bu eylemleri kınayarak daha ileri yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu.

Kuzey Kore, Ekim 2006'daki denemenin ardından Mayıs 2009, Şubat 2013 ve Ocak 2016'da nükleer silah denemeleri yapmıştı.

Pyongyang yönetimi, 9 Eylül'de 5. nükleer silah denemesini yapmış, bunun üzerine Güney Kore ve Amerikalı yetkililer bu ülkeye daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore'ye Yaptırım Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement