Güney Sudan'da İmzalanan Barış Anlaşması - Son Dakika
Güncel

Güney Sudan'da İmzalanan Barış Anlaşması

ADDİS Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, ülkesinde barış ve istikrarın tesis edilmesi, Güney Sudan'ın kalkınması için Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile işbirliği yapmaya tamamen hazır olduğunu söyledi.

01.09.2015 19:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADDİS  Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, ülkesinde barış ve istikrarın tesis edilmesi, Güney Sudan'ın kalkınması için Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile işbirliği yapmaya tamamen hazır olduğunu söyledi.

Riek Machar, Güney Sudan'da iç savaşı sona erdirmek amacıyla imzalanan barış anlaşmasıyla ilgili olarak AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Barış anlaşması uyarınca geçiş döneminde Salva Kiir'in yardımcısı olarak görev yapması planlanan Machar, ülkesinde barış ve istikrarın tesis edilmesi, Güney Sudan'ın kalkınması için Cumhurbaşkanı ile işbirliğine tam anlamıyla hazır olduğunu vurgulayarak, "En önemli şey, barış anlaşmasının koşullarını yerine getirmek. Bunu yapabilirsek, geçiş dönemini hayata geçirir ve tüm sorunların üstesinden kolaylıkla geliriz" diye konuştu.

Machar, Güney Sudan hükümetinin ateşkesi ihlal ettiğine yönelik açıklamaları konusunda, bu tür ihlallerin olumsuz sonuçlarının önüne geçilmesi için Salva Kiir'e kendisine bağlı birlikleri kontrol altına alması çağrısı yaparak, "Askerlerim üzerinde tam kontrole sahibim. Ateşkes emirlerini verdim. Anlaşmaya ilişkin tutumumuzun anlatılması için Kahire, Hartum ve Nairobi'ye heyetler gönderdim" ifadesini kullandı.

Riek Machar, hükümeti ateşkes anlaşmasını yürürlüğe girdikten kısa süre sonra ihlal etme ve sivillere yönelik katliam yapmakla suçlamıştı.

Geçmişte taraflar arasında yapılan ateşkeslerin de yine Salva Kiir'in kendisine bağlı güçleri kontrol edememesinden kaynaklandığını savunan Machar, Juba yönetiminin, Machar'ın denetimindeki birliklerin ateşkes ihlallerinde bulunduğuna ilişkin suçlamalarını ise kesin bir dille reddetti. Riek Machar, "Bu kesinlikle doğru değil. Ben 29 Ağustos'ta birliklerime şartlara sadık kalmaları emrini verdim" dedi.

Machar, öte yandan askerlerinin, hükümete bağlı güçlerin süregelen saldırılarına karşı kendilerini savunduklarını dile getirerek, "Salvar Kiir'in askerlerinin gözlerimizin önünde çok sayıda katliam işlediklerine tanık olduk" yorumunu yaptı.

Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri Machar ayrıca Uganda'nın bu defa anlaşmaya bağlı olduğu inancı taşıdığını belirterek, komşu Afrika ülkesinin, Güney Sudan'da görev yapan tüm askerlerini, barış anlaşmasının imzalanmasını izleyen 30 günde geri çekeceğini söyledi.

Riek Machar, Etiyopya ve Sudan'ın kendisine destek verdiği yönündeki iddiaları da reddetti ve "Hem Etiyopya hem de Sudan, Güney Sudan'da barışı destekliyor" diye konuştu.

Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum, çatışmanın çözülmesi için sunulan taslağı kabul etmiş, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamıştı. Taraflar arasında varılan ateşkes hafta sonunda yürürlüğe girmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Sudan'da İmzalanan Barış Anlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement