Güney Sudan'daki Barış Süreci - Son Dakika
Güncel

Güney Sudan'daki Barış Süreci

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, birinci yardımcısı olarak atadığı Riek Machar'ın ulusal birlik hükümeti oluşturulması için gelecek hafta içinde başkent Cuba'ya gelmesi çağrısında bulundu.

12.02.2016 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, birinci yardımcısı olarak atadığı Riek Machar'ın ulusal birlik hükümeti oluşturulması için gelecek hafta içinde başkent Cuba'ya gelmesi çağrısında bulundu.

Mayardit, yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos 2015'te imzalanan anlaşmanın maddelerine tümüyle bağlı olduğu ve ülkede çatışan taraflar arsındaki güvenin yeniden inşa edilmesi için çalıştığını yineleyerek, Machar'ı ulusal birlik hükümetinin oluşturulması için gelecek hafta içinde Cuba'ya davet etti.

Machar'ı barış anlaşmasına binaen Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak tayin ettiğini belirten Mayardit, geçiş hükümeti oluşturulması için siyasi parti temsilcileri ve ilgili taraflarla verimli görüşmeler gerçekleştirdiğine işaret etti.

Öte yandan Machar yanlısı silahlı muhalefet de yaptığı yazılı açıklamada "Machar'ın Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak atanmasını memnuniyet verici olduğunu, bu kararın kendileri için sürpriz olduğunu" ifade etti.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit dün isyancı güçlerin lideri Riek Machar'i birinci yardımcısı olarak atamıştı.

Güney Sudan, 16 Aralık 2013'te Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından başlayan şiddet olaylarına sahne oluyor.

Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos 2015'te gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti.

Güney Sudanlı taraflar arasında yapılan anlaşmada, cumhurbaşkanı yardımcısı makamına biri Riek Machar diğeri hükümet yanlısı olmak üzere iki kişinin atanması öngörülmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Sudan'daki Barış Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement