Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan\'daki Olaylar

Cumhurbaşkanı Mayardit'in kontrolündeki SPLM ve SPLA'dan ayrılan taraf, Cumhurbaşkanı eski yardımcısı Machar'ı, SPLM'nin başkanı ve SPLA'nın komutanı olarak seçtiklerini açıkladı.

22.04.2014 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in kontrolündeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) ve Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'ndan (SPLA) ayrılan taraf, Cumhurbaşkanı eski yardımcısı Riek Machar'ı, SPLM'nin başkanı ve SPLA'nın komutanı olarak seçtiklerini açıkladı.

Grubun, Machar'a bağlı birliklerin kontrolündeki bir bölgede geçen Salı günü başlayan ve dün akşam sona eren ilk istişare toplantısının sonuç bildirisinde, federal bir sistem kurulması ve Güney Sudan halkının isteklerinin yerine getirilmesinin gerekliliği vurgulandı.

Demokrasi ilkeleri çerçevesinde yeni bir yönetim yapısının kurulması yoluyla Güney Sudan devlet yapısının yenilenmesi talep edilen bildiride ayrıca, yargının bağımsızlığının muhafaza edilmesi, kamu hizmetlerinde ve güvenlik sektöründe reform istendi.

Çatısı altında bir başkan ve her biri 15 üyeden oluşan 8 komitenin bulunduğu Ulusal Konsey Geçici Liderliği adıyla, hareket için geçici bir yönetim oluşturdukları belirtilen bildiride, Cuba'da "darbe girişiminde bulunma" suçlamasıyla yargılanan 4 kişinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Güney Sudan, Cumhurbaşkanı eski yardımcısı Riek Machar'ın geçen Aralık ayının ortalarında gerçekleştirdiği darbe girişiminin ardından hükümet güçleriyle Machar'a bağlı birlikler arasında yaşanan çatışmalara şahit oluyor. Ülkedeki kirize çözüm bulmak hedefiyle hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Machar'a bağlı heyet arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne bağlı arabulucu heyetin yanı sıra ABD, Norveç ve Çin'den bazı yetkililerin katılımıyla 3 Ocak'ta başlayan görüşmelere rağmen iki taraf arasındaki çatışmalar devam ediyor. - Addis Ababa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement