Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan ordusu, "isyancılar"ın elindeki Yukarı Nil eyaletindeki Nasır kentini ele geçirdiğini duyurdu.

25.07.2014 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Sudan ordusu, "isyancılar"ın elindeki Yukarı Nil eyaletindeki En- Nasır kentinde kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

Güney Sudan ordusu sözcüsü Albay Philip Oqoir, Cuba'da yaptığı açıklamada, orduya bağlı birliklerin, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Eski Yardımcısı Riek Machar'a bağlı güçlerin ele geçirdiği Nasır kentini, havaalanı ve civar bölgeleriyle birlikte yeniden kontrol altına aldığını ve bölgedeki askeri varlığını artırdığını kaydetti.

Oqoir, askeri varlığın artırılmasındaki amacın saldırı düzenlemek değil bölgenin hükümete bağlı güçlerin kontrolünde kalmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Nasır kenti, mayıs ayında taraflar arasında saldırıların durması yönünde imzalanan anlaşma öncesinde hükümet güçlerinin eline geçmiş ancak geçen pazar günü isyancılar bölgede yeniden kontrolü sağladıklarını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve Machar, geçen aralık ayındaki darbe girişiminden sonra ilk defa geçen mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı.

"Yol haritası" niteliğindeki anlaşma, 24 saat içinde ateşkesin sağlanması, çatışmalardan zarar görenlere insani yardımların ulaştırılması, geçiş hükümetinin kurulması, daimi bir anayasanın hazırlanması, BM ve uluslararası ajanslarla şartsız işbirliğine gidilmesini içeriyor.

Güney Sudan'da, Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan ve IGAD'a bağlı arabulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakerelerin ilk turu kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmalara son verilmesini öngören anlaşma imzalanmış ancak bu, kağıt üstünde kalmıştı. Taraflar son olarak insani yardımların ulaştırılması için güvenlik koridorları açılması konusunda anlaşmıştı. - Sudan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement