Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Güney Sudan'daki Olaylar

IGAD, Etiyopya Başbakanı Desalegn ve Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta'yı Güney Sudan dosyasını takip etmekle görevlendirdi Desalegn: "Bu zirve, müzakereler aracılığıyla anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için çatışan tarafların son şansı. Güney Sudan krizinin barışla sonuçlanmaması durumunda sorunu BM'ye taşıyacağız" Afrika Birliği Başkanı Dlamini Zuma: "Afrika Birliği, IGAD'ın çabalarını ve sabrını takdir ediyor.

06.11.2014 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Sudan'daki krize çözüm bulmak için arabuluculuk yapan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'yı Güney Sudan krizi dosyasını takip etmekle görevlendirdi.

IGAD arabulucu heyeti Başkanı Seyoum Mesfin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirveyi düzenleyen heyetin, Desalegn ve Kenyatta'yı, Güney Sudan'da taraflar arasında askıya alınan konuları görüşmek üzere görevlendirdiğini belirtti.

Başkent Addis Ababa'da düzenlenen "Güney Sudan krizi"nin görüşüldüğü zirve öncesinde Desalegn, Kenyatta, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve eski yardımcısı Riek Machar'ın bulunduğu dörtlü toplantı yapıldığını aktaran Mesfin, burada,   yönetimin taksimi, yürütme yetkileri ve yönetim şeklinin ele alındığını ifade etti.

Desalegn, zirvede yaptığı konuşmada, krizin barışla sonuçlanmaması durumunda sorunu Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıyacaklarını bildirdi.

Desalegn, "Bu zirve, müzakereler aracılığıyla anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için çatışan tarafların son şansı. IGAD sabretti ancak sabrı tükendi, daha fazla sabretmeyecek. Hatta uluslararası toplum bile şu ana kadar bir ilerleme kaydedilmeyen bu müzakerelerden bıktı" diye konuştu.

Güney Sudan'da çatışan tarafların, IGAD gözetiminde yapılan anlaşmaları sürekli ihlal ettiğini savunan Desalegn, "Varılan birçok anlaşmaya rağmen müzakerelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Artık bu krize son vermenin zamanı geldi. Afrika Birliği ve BM, söz konusu çatışmaya ilişkin bazı kararlar alacak. Güney Sudan krizinin barışla sonuçlanmaması durumunda sorunu BMGK'ya taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

-"Afrika Birliği IGAD'ın çabalarını ve sabrını takdir ediyor"

Afrika Birliği Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma da "Güney Sudan'da bir yıldır süren çatışmalar nedeniyle kanlar aktı, binlerce kişi evsiz kaldı, öğrenciler eğitim hayatından mahrum oldu" dedi.

Dlamini-Zuma, taraflardan, halkın maslahatı gereği çatışmalara son verilmesi için daha önce imzalanan anlaşmalara bağlı kalmalarını istedi.

-"Güney Sudan meselesi öncelikler arasında"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Sudan ve Güney Sudan Özel Temsilcisi Healy Mngrius ise Ban'ın, ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, "Güney Sudan meselesi Genel Sekreter'n öncelikleri arasında. BM, barış sürecine destek veriyor" ifadesini kullandı.

Zirvede, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in yanı sıra Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Kaguta Museveni katılıyor.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) arabuluculuğunda Güney Sudan hükümeti ile muhalifler arasında görüşmeler yapılıyor.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı. Mayardit ve Machar, ilk defa geçen mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma tarafların karşılıklı birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

IGAD, 10 Haziran'da da Güney Sudan krizinin çözümü için geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir yol haritası açıklamış ancak bu da hayata geçirilememişti. - Etiyopya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement