Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika
Politika

Güney Sudan'daki Olaylar

IGAD, Cumhurbaşkanı Mayardit ve eski yardımcısı Machar'a, "Yürütme yetkilerine ilişkin öneri konusunda" anlaşmaya varmaları için saat 22:00'ye kadar mühlet verdi.

07.11.2014 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve eski yardımcısı Riek Machar'a, "Yürütme yetkilerine ilişkin öneri konusunda" anlaşmaya varmaları için saat 22.00'ye kadar mühlet verdi.

"Güney Sudan krizine" çözüm bulmayı amaçlayan zirveye katılan heyetler ise verilen mühletin bitişine kadar kalmak üzere başkent Addis Ababa'daki konutlarına döndü.

Öte yandan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Cileh'in ülkelerine dönmek üzere başkentten ayrıldığı belirtildi. Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir de dün gece ülkesine dönmüştü.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı. Mayardit ve Machar, ilk defa geçen mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma tarafların karşılıklı birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana IGAD arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde, 10 Haziran'da da "Geçiş hükümeti" kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklamış ancak bu da hayata geçirilememişti.

Cumhurbaşkanının yokluğunda yetkilerinin yardımcısına devredilmesini öngören anlaşma maddesi, Güney Sudanlı taraflar arasında problem teşkil ediyor. Muhalifler, söz konusu maddeyi kabul etmediklerini belirtiyor.

Addis Ababa'daki söz konusu son zirve, dün başlamıştı.

Bölge sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulan ve Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ile Uganda'nın üyesi olduğu IGAD'ın merkezi, Cibuti'de bulunuyor. - Etiyopya

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement