Mardin'de Elektrik Kesintisi Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Mardin'de Elektrik Kesintisi Tepkisi

Mardin\'de Elektrik Kesintisi Tepkisi

Mardin'in Nusaybin ile Derik ilçelerinde yaşanan elektrik kesintilerine vatandaş tepki gösterdi.

28.06.2014 13:04  Güncelleme: 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'in Nusaybin ile Derik İlçeleri'nde yaşanan elektrik kesintilerine vatandaş tepki gösterdi. Nusaybin İlçesi'nde sivil toplum örgütleri çeşitli açıklamalar yaparken halk, İpek Yolu'nu trafiğe kapattı. Derik İlçesi'nde ise, DEDAŞ önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, her gün yaşanan kesintilere tepki gösterdi. DEDAŞ araçlarına saldıran bazı vatanadaşlar, güvenlik güçleri tarafından sakinleştirilildi.

Nusaybin'deki elektrik kesintilerine ilk tepki eylemi, dün Mor Yakup Mahallesi'nde bulunan DEDAŞ önünde yapıldı. İlçe genelinde elektriği kesen DEDAŞ, personeli ve yöneticilerinin binayı terkettiği belirtildi. Burada bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, elektrik kesintilerini protesto etti.

DEDAŞ'A KELE KOPARTAN MÜDÜR ATAMIŞLAR

Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya, halkın STK temsilcileri ile birlikte yasal zeminde tepki göstermesi gerektiğini belirterek, galeyana gelmeleri konusunda halkı uyardı. Belediyeye 1 milyon lira ödenek gelmesine rağmen geçen ay ilçe halkından 1 milyon, 200 bin liralık elektrik parası alındığını belirten başkan Kaya, DEDAŞ elektrik sorumlularıyla görüştüğümüzde, ilçede elektriğini 5 saat keserek tasarrufa gidileceği söylendi. Geçen ay bu halk yaklaşık bir milyon 200 bin lira elektrik faturası ödemiş. Bizim belediyemize gelen gelen ödenek bile 1 milyon. Bizden daha fazla kazandıkları halde böyle vatandaşa işkence yapıyorlar. DEDAŞ yetiklileri ilçenin elektriklerini keserek burayı terk etmişler. Biz yetkililere sesleniyoruz; daha büyük olaylar olmadan biran önce bu elektriğe bir çare bulunmasını istiyoruz. DEDAŞ yetkililerinin güvenlik için binayı terk etiklerini söylediler. Bir de DEDAŞ'a bir müdür geldiğini ve 'kele kopartan' lakaplı diyorlar. Bu kele koparan kimse buraya, gelip görmek istiyoruz. Bu halk galeyana gelmeden bu elektriği açsınlar dedi.

ELEKTRİĞİ KESİP KAYIPLARA KARIŞMIŞLAR

Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş da, Ramazan ayı arifesinde, insanların oruç tutmak için hazırlık yaptığı bir dönemde elektriklerin kesilmesinin manidar olduğunu ifade ederek, Ramazanı şerife girerken tüm İslam aleminin en kutsal ayında, insanlar oruç tutacakken, iftar açacak, yemeklerini pişiremeyecek, soğuk su içemeyecekler. Eğer bu halk iftarını açacağı zaman soğuk ve sıcak yemek yiyemeyecekse, bu halkın günahı ve vebali, elektriği kesenlerin boynundadır. DEDAŞ yetkilileri, ilçenin elektiriğini kesmiş ve kayıplara karışmış. Nusaybin'in sahipsiz olduğunu sanmasınlar. Olaylar büyümeden elektriği biran önce açsınlar diye konuştu.

Küçük bir tekstil atölyesi işlettiğini belirten Nurettin Çelik, kendisine 18 bin liralık elektrik faturası geldiğini ifade ederek bunu ödeyecek gücü olmadığını kaydederek, ya bugün burada ölecem, yada burada 10 kişiyi öldürecem diye tepki gösterdi.

İPEK YOLU'NU TRAFİĞE KAPATTILAR

Yaklaşık 10 saat süreyle elektriklerin gelmemesi üzerine ilçenin çeşitli noktalarında toplanıp Otogar'a gelen vatandaşlar, İpek Yolu'nu trafiğe kapattı. Bir aydan beri köylerde her gün 5, Nusaybin'de de dün 10 saat süreyle elektriklerin kesik olmasına sinirlenen vatandaşlar, İpek Yolu'nu Otogar Kavşağı mevkiinde, yaklaşık 1 saat trafiğe kapattı. Karanlıkta kalmayacağız, aydınlık bir Nusaybin için yolu kapatıyoruz diye slogan atan kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı. Ancak önlem alan güvenlik güçleri, belirsiz bir sebeple dağılan vatandaşlara gaz bombalarıyla müdahale etti. Bu duruma anlam veremeyen vatandaşlar, Eylemimiz siyasi değildi. Polisin gaz bombalı müdahalesine anlam veremedik diye tepki gösterdi.

DERİK'TE 5 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Derik İlçesi'nde bir aydan beri ilçe merkezi ve köylerde sık sık elektrik kesintisine gidilmesi, vatandaşı isyan ettirdi. Önceki gün ve dün akşam saatlerinde Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Atman Elitaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi, DEDAŞ binası önünde toplandı.

TRAFO MERKEZİNE SALDIRIYI POLİS VE ASKER ÖNLEDİ

Kale Mahalle Muhtarı Ramazan Dursun, hayatı elektronik cihazlara bağlı olan hastaların olduğuna dikkat çekerek, Hasta olan, oksijen tüpüyle hayatlarını sürdüren insanlarımız var. Enerji olmadan oksijensiz kalan hastalarımız ölecek. Eğer ihaleyi alan müteahhidin kalbinde azıcık Müslümanlık varsa, elektriklerimizi kesmez. Buradan yetkililere sesleniyoruz; konuya sahip çıksınlar, günde 8.5 saat elektrik kesintisinden bahsediyorlar. Yazık günah, biz Müslüman değilmiyiz şeklinde konuştu.

DEDAŞ aleyhinde sloganlar atan kalabalık grup, yaklaşık 500 metre yürüyerek Derik-Diyarbakır karayoluna geldi. Burada kısa bir süre yolu kapatan grup, daha sonra da 2 kilometre mesafedeki DEDAŞ trafo merkezine yürüde. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gözlenirken DEDAŞ trafo merkezine gelen grupta bulunan bir kaç kişi, DEDAŞ'a ait araçları taş ve sopalarla tahrip etti. Polis ekiplerine destek amaçlı önlem alan Derik Jandarma Komutanı Binbaşı Haluk Saygılı ve Emniyet Amiri Vuslat Kılıç, öfkeli grubu sakinleştirmeye çalıştı. Binbaşı Saygılı ve Emniyet Amiri Kılıç'ın 20 dakikas onra elektriklerin geleceği sözünü vermesi üzerine kalabalık grup, 2 saat süren eylem sonrasında olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin'de Elektrik Kesintisi Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement