Güneydoğu'da Esnafının Seçim Sonrası Beklentisi - Son Dakika
Yerel

Güneydoğu'da Esnafının Seçim Sonrası Beklentisi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 5 ayda yaşanan terör olayları nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaf, 1 Kasım'daki Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından Çözüm Süreci'nin yeniden başlatılmasını istiyor.

29.10.2015 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 5 ayda yaşanan terör olayları nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaf, 1 Kasım'daki Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından Çözüm Süreci'nin yeniden başlatılmasını istiyor.

Çözüm Süreci sayesinde sağlanan huzur ve güven ortamında satışların artmasına bağlı olarak geliri arttığı için yüzü gülen bölge esnafı, terörist saldırılardan büyük zarar görmeye başladı. Terör örgütü PKK mensuplarının il ve ilçe merkezlerinde hendek kazıp, barikat kurması nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlar, saldırılardan duydukları endişe dolayısıyla da hava kararmadan evlerine çekiliyor.

Bu nedenle satış yapamadıkları için cirolarında önemli oranda düşüş olan işletmeler kepenk indirmeye başladı. Son 5 ayda Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta bin 726 esnaf iş yerini kapattı.

1 Kasım'daki seçimi umut olarak gören bölge esnafı, seçimin ardından Çözüm Süreci'nin yeniden devreye sokulmasını istiyor.

"Durum 1990 yıllardan daha kötü"

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Çözüm Süreci sayesinde bölgenin her alanda büyük gelişme kaydettiğini söyledi.

Süreç sayesinde yatırımcıların bölgeye yönelmesiyle çok sayıda işletmenin açıldığını dile getiren Ebedinoğlu, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'da son 5 ayda 500 esnaf kepek indirdi. Esnaf, çekini ve senedini ödeyemediği için bankalar nezdinde sabıkalı duruma düştü ve kredi, hatta pos cihazı alamıyor. Acilen Çözüm Süreci'ne dönülmeli, aksi takdirde iş yerlerinde işçi çıkarmalar başlayacak. O zaman durum daha vahim hale dönüşür."

"Kimi esnaf çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı"

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Talat Kara ise bölgede artan terör olaylarından dolayı Batman'da son 5 ayda 600 esnafın kepenk kapattığını aktardı.

Şiddet olayları nedeniyle esnafın sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirten Kara, yaşanan sıkıntıların devam etmesi durumunda kapanan iş yeri sayısının hızla artacağını savundu.

Bazı yerlerde vatandaşın yaşadığı endişe nedeniyle zorunlu olmadıkça sokağa çıkmadığını, bu nedenle de bazı esnafın siftah dahi yapamadığını kaydeden Talat Kara, "Kimi esnaf çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı. Bir an önce bu çatışma sürecinin bitmesi en büyük arzumuzdur. Umarım seçimden sonra Çözüm Süreci yeniden başlar" ifadesini kullandı.

"Umut göremediği için tedirginlik yaşıyor"

Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız, 7 Haziran seçimi sonrasında iş yerlerinin kapanmasında artış olduğunu bildirdi.

Çözüm Süreci sayesinde yüzü gülen esnafın, 5 ay önce başlayan terör olayları nedeniyle büyük sıkıntıya düştüğünü dile getiren Ayyıldız, "Esnaf, çek ve senetlerini ödeyemiyor. Umut göremediği için tedirginlik yaşıyor. 7 Haziran'dan sonra belirsizliğin derinleşmesiyle 220 iş yeri kapandı" dedi.

"Çiftçi de sanayici de tedirginlik yaşıyor"

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Heşyar Haşimoğlu, 7 Haziran'daki seçimden bu yana 217 iş yerinin kapandığını belirtti.

Yaşanan olaylardan en çok Silopi ilçesindeki esnafın zarar gördüğünü bildiren Haşimoğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlar büyük tedirginlik yaşıyor. Seçimden sonra açılan hendekler kaldırılacak mı? Çözüm Süreci devam edecek mi? İnsanlar bunu düşünüyor. Sadece esnaf değil, çiftçi de sanayici de tedirginlik yaşıyor. İnşallah 1 Kasım'dan sonra çatışmalı ortam son bulacak ve Çözüm Süreci kaldığı yerden devam edecek."

"Çözüm Süreci'ndeki huzurlu günlere dönülmesini istiyoruz"

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Doğan Gazan da terörün bölgede en büyük zararı esnafa verdiğini ifade etti.

Mardin esnafının turistlere yönelik faaliyet yürüttüğünü dile getiren Gazan, "Turist gelmeyince esnafın işleri düştü. Esnafımız borçlarını, çeklerini ödeyemiyor. Esnafımız icralık olmak üzere. Son 5 ayda 189 iş yeri kapandı. Çözüm Süreci'ndeki huzurlu günlere dönülmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güneydoğu'da Esnafının Seçim Sonrası Beklentisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement