Güneydoğu'da İzinsiz Gösteriler - Son Dakika
Yerel

Güneydoğu'da İzinsiz Gösteriler

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü gerekçesiyle Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta yürüyüşler düzenlendi.

15.02.2015 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  tarafından İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü gerekçesiyle Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta yürüyüşler düzenlendi.

Batman, Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin ilçeleri, Siirt ve Kurtalan ilçesi ile Şırnak ile Cizre ve Silopi ilçelerinde düzenlenen yürüyüşün ardından izinsiz gösteri düzenlemek isteyen gruplara müdahale edilirken, Diyarbakır, Bingöl, Mardin merkez, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki yürüyüş olaysız sona erdi.

Batman

Batman Belediyesi önünde toplanan aralarında HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Belediye Başkanı Sabri Özdemir ile HDP İl Başkanı Mahmut Çiftçi ve DBP İl Başkanı Mehmet Candemir'in de bulunduğu grup, Atatürk Parkı'na kadar yürüdü.

Burada milletvekili Ata'nın yaptığı açıklamanın ardından gruptaki bazı kişilerce polise taş, havaifişek ve molotofkokteyli atılması üzerine, güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Ara sokaklara dağılan gruplardan polislere parça tesirli bomba atılması üzerine olay yerine özel harekat timleri sevkedildi.

Olaylara karıştıkları iddiasıyla 15 kişi gözaltına alındı.

Mardin

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Özgürlük Meydanı'nda toplanan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP Mardin İl Eş Başkanı Musa Alkan, DBP İlçe Eş Başkanı Nadya Kaya'nın da bulunduğu grup İpekyoluna kadar yürüdü.

Kaya tarafından yapılan açıklamanın ardından grup dağıldı.

Daha sonra Özgürlük Meydanında yeniden toplanan bir grup, polise taşlı saldırıda bulundu. Olay yerine gelen güvenlik güçleri göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Nusaybin ilçesinde Belediye Başkanı Sara Kaya'nın da yer aldığı grup, Barış Parkı'ndan Mitanni Kültür Merkezine yürüdü.

DBP Mardin İl Eş Başkanı Ömer Öcalan'ın yaptığı açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

Şirin ve Kanarya Bulvarı ile Ahmet Kaya ve Hastane köprülerinde toplanan gruplar barikat kurarak yolu trafiğe kapatmak istedi.

Polisin uyarılarını dikkate almayarak taş, havai fişek ve molotofkokteyli ile saldıran göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildi.

Şırnak

HDP İl Başkanlığı önünde toplanan, DBP İl Eş Başkanı Salih Gülenç'in de bulunduğu grup, Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Gülenç, "Türkler için Atatürk ne ise Kürtler için Abdullah Öcalan aynıdır" dedi.

Gülenç, Öcalan'ın haksız yere cezaevinde bulunduğunu iddia etti.

Açıklamanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapan grup, daha sonra dağıldı.

Beytüşebap ilçesinde DBP ilçe binası önünde toplanan grup TOKİ lojmanlarına kadar yürüdü.

DBP İlçe Eş Başkanı Hazım Cin'in yaptığı açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan grup parti binasına kadar yürüyerek burada olaysız şekilde dağıldı.

Ömer Kabak Meydanında toplanan ve polisin, "dağılın" uyarılarını dikkate almayarak, molotofkokteyli ve taşla saldıran yüzü maskeli göstericilere biber gazı ile müdahale edildi.

Göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Cizre ilçesinde Sur Mahallesindeki Nevruz alanında toplanan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında bulunduğu grup, pankart ve dövizlerle Dörtyol kavşağına yürüdü.

Burada göstericiler arasında çıkan kısa süreli gerginliğe polis müdahale etmek istedi. Bunun üzerine Sarıyıldız, emniyet yetkilileri ile telefon görüşmesi yaptı. Daha sonra gruptakiler, yüzleri maskeli olan ve ellerinde molotofkokteyli bulunanları oradan uzaklaştırdı. Yaşanan kovalamacanın ardından göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Sarıyıldız'ın burada Kürtçe yaptığı açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra Nur Mahallesindeki HDP il binasına kadar yürüdü. Grup daha olaysız dağıldı.

Daha sonra Cudi ve Nur Mahallesi'nde toplanan aralarında 18 yaşından küçüklerin de bulunduğu grup, Dörtyol kavşağı ve Yafes caddesinde barikat kurarak yolu trafiğe kapatmak istedi.

Dağılmaları yönündeki uyarıyı dikkate almayarak polise ve zırhlı araçlara taş, havafişek ve molotofkokteyli ile saldıran gruplara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Öte yandan dün gece ilçede gerçekleştirilen izinsiz gösterilerin ardından Nur Mahallesindeki bir PTT şubesi kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edilerek ATM'deki paralar çalındı.

Silopi ilçesinde de HDP ilçe binası önünden başlayan ve İpekyolu güzergahında devam eden yürüyüş yine parti binası önünde sona erdi.

Yürüyüş nedeniyle uluslararası İpekyolu bir süre trafiğe kapatıldı.

HDP İlçe Eş Başkanı Ali Balın'ın yaptığı konuşmanın ardından grup, olaysız şekilde dağıldı.

Daha sonra İpikyolunda toplanarak karayolunu trafiğe kapatan yüzü maskeli bir grup polis araçlarına molotofkokteyli ile saldırdı.

Polisin müdahalesi sonucu göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Siirt

Siirt Belediyesi önünde toplanan aralarında Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, HDP İl Başkanı Abdullah Çetin ve DBP İl Başkanı Reşit Teymur'un da bulunduğu grup, Siirt E Tipi Kapalı cezaevine kadar yürümek istedi. Polisin bu güzergahtan yürüyüşe izin vermemesi üzerine grup Barış Mahallesindeki Orhan Doğan Parkına yürüdü.

Olaysız sona eren yürüyüşün ardından, Barış, Çal, Ulus ve Conkbayır Mahallelerinde yola barikat kurarak polise taş ve molotofkokteyli ile saldıran gruplara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Kurtalan ilçesinde Beykent Caddesi Sanat Sokağı girişinde toplanan HDP Kurtalan İlçe Başkanı Yavuz Akkurt'un da bulunduğu grubun yürüyüşüne polis izin vermedi.

Polisin müdahale ettiği grup ara sokaklara dağıldı.

Daha sonra Sanat Sokağı girişinde toplanan grup adına açıklama yapan Akkurt, çözüm sürecinin bir an önce sonuçlandırılmasını istediklerini söyledi.

Akkurt, şöyle dedi:

"Barış ve demokratik müzakere taslağının karşılıklı değerlendirilmesi, çözümün ilk adımı olacaktır. Süreci yavaşlatan her tutum ise belirsizliğin ve kaygıların artmasına, sürece olan güvenin azalmasına neden olacaktır."

Açıklamadan sonra grup dağıldı.

Yürüyüş olaysız sona erdi

Diyarbakır, Bingöl, Mardin merkez, Şırnak merkez ve Beytüşşebap ilçesinde gerçekleştirilen yürüyüş olaysız sona erdi.

Diyarbakır

DBP il binası önünde toplanan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanları Ali Şimşek ve Hafize İpek ile Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Başkanı Zübeyde Teker'in de aralarında bulunduğu grup, İstasyon Meydanına yürüdü.

Burada yüzünü kapatmak isteyen bazı gençlere parti görevlileri engel oldu.

DBP Eş Genel Başkanı Ayna burada yaptığı konuşmada, Öcalan'ın 17 yıl önce Türkiye getirildiğini hatırlattı.

Ayna, "Öcalan üzerinden tüm Kürdistan halkına gerçekleştirilmiş olan bu uluslararası komployu lanetliyoruz" şeklinde konuştu.

DTK Eş Başkanı Irmak, DBP İl Eş Başkanı Şimşek ve  TUHAD-FED Başkanı Teker de Kürtçe birer konuşma yaptı.

Daha sonra grup olaysız dağıldı.

Bağlar ilçesinde bir grup gösterici ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Bingöl

DBP il binası önünde toplanan aralarında HDP İl Eş Başkanı Başak Aydoğdu ve DBP İl Eş Başkanı Mervan Temiz'in de bulunduğu bir grup, Genç caddesi güzergahından saat kulesine kadar yürüdü.

Temiz, burada yaptığı açıklamada, 17 yıl önce Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan Türkiye'ye getirildiğini hatırlattı.

Uluslararası güçlerin Ortadoğu'yu dizayn etme hamlesine giriştiğini ileri süren Temiz, "Bu girişimin en önemli adımı Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleşmiştir. Öcalan Ortadoğu halklarına barışı egemen kılmak için tüm gücüyle mücadelesini sürdürmektedir" diye konuştu.

Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde parti binasına kadar yürüyen grup olaysız dağıldı.

Mardin

DBP Artuklu ilçe binası önünde bir araya gelen Artuklu Belediye Başkanı Emin Irmak, belediye meclis üyeleri, partililer ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı grup, DBP İlçe Başkanı Elif Demir'in yaptığı açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güneydoğu'da İzinsiz Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement