Güneydoğu Kara Doydu - Son Dakika
Yerel

Güneydoğu Kara Doydu

Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta son yılların en yoğun kar yağışı yaşandı Hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı hava ve kara ulaşımında sıkıntılar yaşanmasına, okulların tatil edilmesine neden oldu Diyarbakır'da aralık ayında son 40 yılın en yüksek kar yağışı gerçekleşirken, bölgedeki bazı illerde kar yağışı uzun yıllar ortalamasının üzerine çıktı Kar nedeniyle Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman'da 104 uçak seferi iptal edildi, çok sayıda yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı Yetkililer, bölgede genellikle aralık ayında bu kadar yoğun kar yağışının yaşanmadığını, Türkiye'nin en sıcak ilçelerinden Nusaybin ve Kızıltepe'de bile kar yağışının yoğun olduğunu bildirdi.

15.12.2013 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta aralık ayında son yılların en yoğun kar yağışı gerçekleşti. Hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı hava ve kara ulaşımında sıkıntılar yaşanmasına, okulların tatil edilmesine neden oldu.

Bölgede 11 Aralık'ta başlayan kar yağışı 3 gün boyunca aralıksız sürdü. Diyarbakır'da aralık ayında son 40 yılın en yüksek kar yağışı gerçekleşirken bölgedeki bazı illerde kar yağışı uzun yıllar ortalamasının üzerine çıktı. Kar yağışı nedeniyle bölgede 104 uçak seferi iptal edildi, çok sayıda yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Kar nedeniyle Nusaybin- Cizre kara yolunun ulaşıma kapanması sonucu yaklaşık bin araç 3 gün yolda mahsur kaldı. Bölgedeki çok sayıda kırsal yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı, acil hastalar helikopterlerle hastanelere ulaştırılmaya çalışıldı. Kar nedeniyle mahsur kalanlar jandarma ekipleri ve vatandaşlarca kurtarıldı. Kar yağışı sonucu Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman ve Mardin merkez ile çok sayıda ilçede okullar tatil edilerek, eğitime ara verildi.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede aralık ayı içerisinde çok yoğun kar yağışının gerçekleştiğini, bu gibi kar yağışına neden olan sistemlerin 5-10 yılda bir yaşandığını bildirdi.

"Bu tür yağışlar sık görülmüyor"

Kuzeyden, Sibirya ve İskandinav ülkelerinden sarkan soğuk havaların yurda Balkanlar üzerinden giriş yaparak bölgeye ulaştığını, aynı periyot üzerinden güneyden Arabistan üzerinden daha ılık bulut kütlesi ile yoğun bir kar yağışına neden olduğunu kaydeden yetkililer, bu tür yağışların sık görülmeyen yağışlar olduğunu, bölgede genellikle aralık ayında bu kadar yoğun kar görülmediğini belirtti.

Bölgede son 10-15 yılda böyle bir yoğun bir kar yağışının yaşanmadığını anımsatan yetkililer, aralık ayında Diyarbakır'da en son 1973 yılında en yüksek kar yağışının gerçekleştiğini aktardı.

Diyarbakır'da 3 günde ortalama 20, Şırnak'ta 46, Mardin'de 20, Batman'da 13, Şanlıurfa'da 4, Siirt'te 38 santimetrelik bir kar yağışının olduğunu dile getiren yetkililer, şöyle devam etti:

"11 Aralık'ta başlayan kar yağışı 13 Aralık'ta sona erdi. Şırnak'ta halen kar yağışı sürüyor. Aralık ayının son 20 yılın ortalamasında Diyarbakır 20, Mardin 28, Batman 20, Şanlıurfa 7 ve Siirt 22 santimetredir. Uzun yıllardır ilk defa aralık ayında çok yoğun bir kar yağışı oldu. Bölgede bazı illerde kar yağışı uzun yıllar ortalamasının üzerine çıktı. Özellikle Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa ve Şırnak çok yoğun bir yağış gerçekleşti. Enteresandır, Türkiye'nin en sıcak ilçelerinden Nusaybin, Kızıltepe, Harran ve Viranşehir'de bile yoğun kar yağışları yaşandı."

Don olayı yaşanacak

Yetkililer, önümüzdeki 5 gün içerisinde bölgede kar yağışının beklenmediğini, Diyarbakır, Siirt ve Batman civarında sabah saatlerinde sis görüleceğini, gece sıcaklığı -5 ile -7 derece arasında seyredeceğini anlattı.

Bölgedeki bazı illerde gece don olayının yaşanacağını bildiren yetkililer, önümüzdeki günlerde sıcaklığın mevsim normallerinin altında seyredeceğine dikkati çekti.

-Uçak seferleri iptal edildi

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Türk Hava Yolları, SunExpress, Anadolu Jet, Pegasus Hava Yolları ve Onur Hava Yolları'nın karşılıklı olarak Diyarbakır'dan İstanbul, Ankara ve İzmir'e yapılması gereken 50 uçak seferi iptal edildi. Ayrıca, Batman'dan Ankara, İstanbul ve İzmir'e yapılan 14, Mardin'den Ankara, İstanbul ve İzmir'e yapılan 30, Siirt'ten Ankara'ya yapılan 4, Şırnak'tan İstanbul ve Ankara'ya yapılan 6 uçak seferi de kar nedeniyle gerçekleştirilemedi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güneydoğu Kara Doydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement