Güneydoğulu İş Adamları Alternatif Pazara Yöneldi - Son Dakika
Yerel

Güneydoğulu İş Adamları Alternatif Pazara Yöneldi

Güneydoğulu İş Adamları Alternatif Pazara Yöneldi

Dünyanın 185 ülkesine ihracat yapan Güneydoğulu iş adamları, bölgesel bazlı ihracat sıkıntısını çözmek için alternatif pazarlara yöneliyor.

02.09.2014 13:09  Güncelleme: 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADEM YILMAZ - Dünyanın 185 ülkesine ihracat yapan Güneydoğulu iş adamları, bölgesel bazlı ihracat sıkıntısını çözmek için alternatif pazarlara yöneliyor.

AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden (GAİB) derlediği bilgiye göre, 2004'ü 1 milyar 843 milyon 774 bin dolarla kapatan bölge ihracatçısı, bu yıldan sonra dış satımını artırdı. Sanayiciler, 10 yıl içinde kaliteli ürünlerle dünyanın tüm noktalarına ulaştı.

Ortadoğu'daki karışıklık nedeniyle alternatif pazar arayışına giren iş adamları, olası kaybı dünyanın farklı ülkelerine ulaşarak telafi etmek istiyor.

GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin en önemli ticari partneri durumundaki Ortadoğu'da iç karışıklık nedeniyle ihracatta dönem dönem düşüş yaşandığını söyledi.

Bölgedeki sorunlara rağmen sanayicilerin ihracatı artırmaya çalıştığına dikkati çeken Çıkmaz, son yıllarda Almanya, Fransa, İtalya ve Afrika ülkeleriyle ticaretin geliştiğini ifade etti.

Dünyanın 185 ülkesine ürün gönderdiklerini anımsatan Çıkmaz, "Sanayicilerimiz kaliteli ürünlerle isimlerini dünyaya duyurdu. Bu başarıyı kalıcı kılmak için çalışıyoruz. Bunun yanında bölgesel sorunlar nedeniyle ihracatta düşüş yaşamamak için farklı pazarlara giriyoruz. Bu anlamda başta Afrika olmak üzere Avrupa ve Amerika kıtasına yönelik ciddi çalışmalarımız var" dedi.

"Türk ürünleri Irak'ta talep görüyor"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise bölge ihracatındaki düşüşün geçici olduğunu belirtti.

Güneydoğu ihracatının yaklaşık yarısını Irak'a gerçekleştirildiğini vurgulayan Bartık, "Şuanda Irak'ın tek kapısı biziz ve bu ülkedeki Türk ürünleri büyük talep görüyor. İnsanların ihtiyacı bitmeyeceği için ihracatımız tekrar artacak. Irak'ta istikrarın sağlanması halinde hem Türkiye hem de bölge ihracatı çok daha iyi yerlerde olacaktır" diye konuştu.

Bartık, Avrupa'da krizin aşıldığını ve bu bölgeye olan ihracatın her geçen yıl arttığına dikkati çekti.

Irak'taki deneyimi Avrupa'da kullandıklarını anımsatan Bartık, "Bu kıtada daha iyi yerlerde olacağımıza inanıyorum. ABD'ye ihracatımız her ay artıyor. Ayrıca iş adamlarımız dünyayı adeta fellik fellik gezerek ürünlerini satmaya çalışıyor. Bugün her ülkede bir Güneydoğlu sanayiciyi görebilirsiniz. Dolayısıyla son birkaç aydır ihracatta yaşanan düşüşün bu ay dengeleneceğini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da Güneydoğu'nun, ekonomik kalkınmayı sağlayacak potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Huzur ve barış ortamı

Bölge şehirlerinin ülke ihracatı içerisindeki payının arttığına işaret eden Konukoğlu, şöyle konuştu:

"GAİB'in Türkiye ihracatında aldığı pay 2004'te yüzde 2,2 iken, bu rakam geçen yıl yüzde 6,5'e yükseldi. Bu  ivmenin yakalanmasında Güneydoğu Anadolu Projesi sayesinde elde edilen kazanım ve son dönemde verilen teşvik sayesinde yatırım ortamının iyileştirilmesinin büyük etkisi var. Birçok organize sanayi bölgesi faaliyete geçti ve böylece özel sektör yatırımları arttı. Diğer yandan hükümetin başlattığı barış süreci ekonomik anlamda bölgeyi olumlu etkiledi. Sağlanan huzur ve güven ortamı yeni yatırımları bölgeye çekti."

Konukoğlu, Ortadoğu'daki iç karışıklığın son dönemde ihracatı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bölgeden 185 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Konukoğlu, "İhracat kaybını farklı pazarlara girerek telafi etmeye çalışıyoruz. Ortadoğu'daki durum iyileşince, ihracatımızın tekrar artış sürecine gireceğine hiç şüphemiz yok" ifadelerini kullandı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güneydoğulu İş Adamları Alternatif Pazara Yöneldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement