Gürcistan'a İlaçla Giderken Bir Daha Düşünün - Son Dakika
Güncel

Gürcistan'a İlaçla Giderken Bir Daha Düşünün

Türkiye'deki bazı ilaçların, içinde bulunan etken madde nedeniyle Gürcistan'da uyuşturucu madde olarak kabul edilmesi sorunlara yol açıyor.

11.04.2014 11:11  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHİTTİN SANDIKÇI - Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu, Türkiye'de reçete ile satılan bazı ilaçların, içinde bulunan etken madde nedeniyle uyuşturucu madde olarak kabul edilebildiği, Gürcistan'a gidecek vatandaşları, mümkünse ilaçlarını beraberlerinde getirmemeleri konusunda uyardı.

Başkonsolosluk yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Gürcistan makamlarının ülkeye ilaç sokulmasına ilişkin kurallarında ciddi değişiklikler yaptığını belirtti.

Yetkililer, bir çoğu soğuk algınlığı ve ağrı kesici olarak kullanılan "Benical Cold, Coldax, Duact, Sudafed, Cold Stop, T-dol 100, Raydol 100, A-ferin, Supra Cold, DroFlu Cold, Katarin Forte, Dolorin Cold, Acetaminophen Codeine 300/10, Chlordiazepoxide, Diphenoxylate, Clonazepam" ile etken maddeleri psikotropik nitelikli olan ilaçlarla Gürcistan'a gidilmesi halinde hapis ve para cezaları söz konusu olabileceğini, aynı durumun kırmızı, yeşil reçeteli ve kontrole tabi ilaçlar için de geçerli olduğunu bildirdi.

Gürcistan'a beraberinde mutlaka ilaç getirmesi gereken vatandaşların, reçetelerinin, doktor raporlarının ve reçeteyi veren doktorun mesleki ehliyetini belgeleyen bir belgenin Apostilli İngilizce ya da Gürcüce tercümesini beraberlerinde bulundurmalarının zorunlu olduğuna dikkati çeken yetkililer, aksi halde ciddi hukuki sorunlar söz konusu olabileceğini kaydetti.

-"Tutuklama tamamen art niyetli"

Rize- Artvin Tabip Odası Başkanı Zelkif Akgül, Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafında, Türk vatandaşlarının tıbbi olarak kullandıkları ilaçlar nedeniyle tutuklanmasının izah edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Tutuklama olaylarına bakıldığında ilaçların, Türkiye'de tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar olduğunu ifade eden Akgül, "İlaçların içerisinde kötüye kullanılabilecek etken maddeler var diye insanları direkt suçlu gösteremezsiniz. Elma bıçağını elma soyarken kullandığınızda silah değildir ama adam öldürmeye kalkıştığınızda bir silahtır. Elma bıçağı taşıyan bir kişinin yolda durdurup 'sen adam öldüreceksin' ithamıyla tutuklanması ile olaylar arasında bire bir benzerlik vardır. İlaç olarak taşınan bir maddeyi uyuşturucu madde niteliği içerisine sokup söz konusu kişiyi tutuklamak, bir art niyetin göstergesidir. Diplomatik dilde bunun karşılığı Türk vatandaşlarının Gürcistan'da, Batum'da istenmediğinin işareti olabilir" dedi.

Listede adı bulunan ilaçların, solunum yolu enfeksiyonu için kullanılan ilaçlar olduğunu dile getiren Akgül, "Psikiyatri için kullanılan ilaçlar ise tıbbi olarak rahatlamayı sağlayan ilaçlar. Listede adı geçen ilaçların hiçbiri dünyada tutuklanmaya sebebiyet veren madde değildir. En kötü ihtimalle bu ilaçlara 'kullanımı ve satışı reçeteye tabidir' denilerek ülkeye girişte el konulur. Tutuklama tamamen art niyetli, Türk vatandaşlarını diplomatik dille zora sokmanın ifadesidir. Bu diplomatik dil de hükumetler düzeyinde giderilir" diye konuştu.

-"Yurt dışına çıkarken dikkatli olmalıyız"

Eczacılar Odası Rize Temsilcili Onur Beyaz ise Gürcistan'a beraberinde ilaç götürürken tutuklanan kişilerin hukuki problemlerden dolayı böyle bir olayla karşı karşıya kaldığını belirterek, şunları söyledi:

"Gürcistan'a geçişte yasak olduğu bahsedilen ilaçlar, reçeteli ve yurt dışına çıkartılırken belirli belgeler eşliğinde çıkartılması gereken ilaçlardır. Soğuk algınlığı için kullanılan ve içerisinde etken madde bulunan ilaçlarımız halkımız tarafından basite alınmakta, rahatça taşınmakta ve dikkat edilmeden kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ne yazık ki bazı kimseler tarafından suistimal edilebilmekte, yüksek dozlarda kullanıldığında uyuşturucu etkisi edebilmektedir. Dolayısıyla tıbbi ve adli yönüyle dikkat edilmesi gereken bir konu oluşturmakta. Bundan dolayı vatandaşlarımıza tavsiyemiz ister Gürcistan ister bir başka ülkeye ilaç götürmek durumunda ilgili ülkenin mevzuatını öğrenip adli mercilerden veya İl Sağlık Müdürlüğünden konuyla ilgili hazırlık yapsınlar."

Gürcistan'ın komşu olması ve nüfus cüzdanı ile geçiş yapılabilmesi nedeniyle çok dikkat edilmeden geçiş yapıldığını anlatan Beyaz, "İstediğimiz zaman gidebilme durumumuz olsa da bir yabancı ülke olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Yabancı ülke vatandaşı olduğumuzu unutmamalıyız. 'Bir grip ilacı ne olacak, atıp cebime gideyim' şeklinde davranışta bulunmadan, yurt dışına çıkarılacak her ne olursa olsun dikkatli davranmak gerekir. Kronik hastalığımız varsa bunlarla ilgili mercilerden raporlamaya dikkat etmek lazım" ifadelerini kullandı.

-"9 Türk vatandaşı mağdur"

Gürcistan Mağduru Aileler Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, 9 Türk vatandaşının yanında ilaç bulundurması nedeniyle mağdur olduğunu, kefaletle serbest bırakılan bu kişilerin davalarının Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu'nun yoğun çabası sonucu uzlaşma yoluyla kapatıldığını söyledi.

Yaz aylarında Batum'a çok sayıda tur düzenleneceğini ifade eden Kaputoğlu, "Firmalar kesinlikle konsolosluktan bilgi almadan, Gürcistan kanunlarını tam bilmeden turlar düzenlemesin. Turlarla yaşlı, devamlı ilaç kullanmak zorunda vatandaşlarımız bu ülkeye konuyu bilmeden yanlarında ilaçla gidebilir. Bunları değerlendirerek tur düzenlesinler. Vatandaşlarımız kesinlikle bu dönemde ilaçlarla gitmesin. Gürcistan hükumeti de bu mağduriyeti görüp giderme yoluna gidecektir" dedi.

Sarp Sınır Kapısı'nda görevlilerin sürekli uyarılarda bulunması veya konuyla ilgili uyarının ilan panosuna asılması gerektiğini kaydeden Kaputoğlu, "Bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 900 bin vatandaşımız geçiş yaptı. Yaz aylarında bu sayı artacak ve mağduriyet çok daha fazla olacak. Cezaevindeki vatandaşlarımız binleri bulmaya başlayacak. Gürcistan'da bulunan 40 tutuklu vatandaşımızı bir şekilde kurtarmaya çalışırken bu sayı artacak ve insanlar, firmalar, herkes mağdur olacak" diye konuştu.

Önümüzdeki dönem için Gürcistan hükumetinin uzlaşma ve kefaleten serbest bırakma yoluna gitmeyeceğini belirten Kaputoğlu, "Cezaları paraya çevirme işi kalkacak. Bu kalkınca mağduriyetler çok daha artacak. Gürcistan-Türkiye arasındaki ilişkiler zarar görecek. Buna bir çare bulunmazsa farklı tedbirler alınmak zorunda kalınacak. Suç işleyen Gürcü, Türk, hangi ülke vatandaşı olursa olsun biz onların yanında değiliz. Biz vatandaşların mağdur olmaması için insanları bilinçlendiriyoruz. Vatandaşlarımız biraz sabırlı olsunlar" ifadelerini kullandı. - Rize

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürcistan'a İlaçla Giderken Bir Daha Düşünün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement