Gürcistan'da İslamiyet'in Dünü, Bugünü ve Yarını" Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Gürcistan'da İslamiyet'in Dünü, Bugünü ve Yarını" Sempozyumu

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) İslami İlimler Fakültesi ve Gürcistan Dostluk Derneği tarafından düzenlenen "Gürcistan'da İslamiyet'in Dünü, Bugünü, Yarını" sempozyumu yarın başlayacak.

06.05.2016 19:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) İslami İlimler Fakültesi ve Gürcistan Dostluk Derneği tarafından düzenlenen "Gürcistan'da İslamiyet'in Dünü, Bugünü, Yarını" sempozyumu yarın başlayacak.

Sempozyumun dolayısıyla üniversitenin Topkapı yerleşkesinde düzenlenen törende FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Gürcistan'ın Türkiye'nin önemli bir komşusu olduğunu ve Türkiye'de yaşayan çok sayıda Gürcü kökenli Müslüman olduğunu anlattı.

Duman, iki ülke arasında uzun yıllara dayanan ilişkiler bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Gürcistan'da ve Türkiye'de yaşayan Gürcüleri bir araya getiren bir sempozyum olacak. Gürcistan ve Türkiye ilişkilerini bir anlamda dini temelde ele alan bir sempozyum gerçekleştireceğiz. Bu konu biraz ihmal edilmiş bir konu. Bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. Gürcistan'la dini düzeyde olduğu gibi bilimsel alanlarda da ilişkilerimizin artarak devam etmesini temenni ediyorum. Üniversite olarak Gürcistan Dostluk Derneğiyle böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmak bizi çok mutlu etti. Üniversite olarak sadece Türkiye'yle değil, Türkiye'nin çevresindeki bütün İslam ve gayrimüslim coğrafyayla ilgileniyoruz. Bu amaçla çeşitli merkezler kurduk ve sempozyumlar düzenliyoruz. Gürcistan'da bu anlamda ilgi alanımıza giren önemli bir ülke."

Gürcistan Dostluk Derneği Başkanı Ali Rıza Altunel de Türkiye'de ilk kez Gürcistan'da İslamiyet'i konu edinen bir sempozyum gerçekleştirildiğini belirterek, FSMVÜ ile akademik bir sempozyum düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Altunel, "Gürcistan Dostluk Derneği adından da anlaşılacağı gibi iki ülke arasında dostluğu, kardeşliği esas alan bir anlayışla bugüne kadar çalışmaları yürüttü. Gürcistan ile Türkiye arasında dostluğu şiar edinmiş bir derneğiz. Bu sempozyuma başta Gürcistan ve Türkiye'den olmak üzere İran'dan, Azerbaycan'dan, İngiltere'den bir çok akademisyen Gürcistan'daki İslam'ın geçmişini, bugününü ve geleceğini ele alacak." diye konuştu.

Sempozyumdaki amaçlarının Gürcistan'daki İslami düşünceyi her açıdan ele almak olduğunu ifade eden Altunel, şöyle konuştu:

"Siyasi söylem ve kararlar maalesef dini cemaatlere çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Bu tür problemleri ortadan kaldırmak ve barış dini İslam'ın gerçekten barış ve esenlik dini olduğunu dünya ve Gürcistan kamuoyunun sağlıklı bir zeminde tartışmasını ve konuşmasını istedik. Bu konuları Gürcistan'da konuşmanın bazı zorluklarının olduğunu biliyoruz. Gürcistan hükümetini ve kamuoyunu speküle etmek istemedik. Onun için İstanbul'da düzenlemeye karar verdik."

İslam'ın daha iyi anlaşılması için bu sempozyumu düzenlediklerini vurgulayarak Gürcistan'da İslami eğitimin önünün açılmasını isteyen Ali Rıza Altunel, Gürcistan'daki Müslümanların dinlerini doğru bir şekilde öğrenmemeleri halinde insanların radikal akımlara kapılabileceğini ya da İslami kimliklerini yitirebilecekleri uyarısında bulundu.

Konuşmaların ardından, "Osmanlı Gürcüleri Göç" belgeseli gösterildi.

Sempozyum, 8 Mayıs Pazar günü sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürcistan'da İslamiyet'in Dünü, Bugünü ve Yarını' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement