Güreş Develeri Van'ın Yaylalarında Yetiştiriliyor - Son Dakika
Yerel

Güreş Develeri Van'ın Yaylalarında Yetiştiriliyor

Güreş Develeri Van\'ın Yaylalarında Yetiştiriliyor

Van'ın Başkale ilçesindeki Gelincik Yaylasında, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen yarışmalara katılan güreş develeri yetiştiriliyor.

21.06.2014 12:20  Güncelleme: 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkale'deki yaylalarda sıklıkla görülen koyun, keçi, inek gibi büyük ve küçükbaş hayvanların aksine yüksek kesimlerde büyütülen develeri görenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Deve yetiştiricisi Aydın Erbay tarafından Aydın'dan satın alınan develer, eğitmenlerce 7 yaşına kadar bölgenin mera ve yaylalarında yetiştiriliyor.

Yaz ve kış dönemlerinde eğitmen kontrolünde tutulan develer, sabah erken saatlerden akşama kadar 2600 rakımlı Gelincik Yaylası'nda eğitiliyor.

Deve sahibi Erbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi'ne yaptığı bir ziyarette deveciliğin çok yaygın olduğunu gördüğünü ve Başkale'ye getirmeye karar verdiğini söyledi.

Develerin, bölgede dört mevsimi yaşadığı için batıda yetişen develerden daha zinde olduğunu belirten Erbay, "Yaptığım araştırmalarda Başkale'de bin 900'lü yıllarda deve yaşadığını hatta yük taşımacılığında kullanıldığını öğrendim. Bu bana cesaret verdi. İlk etapta deneme amaçlı getirdiğim 3 deveyi sorunsuz şekilde büyütünce bu sayıyı yükselttim. Şu an çiftliğimizde 27 erkek güreşçi deve yetiştiriyoruz. Hedefim, dişi deve de getirip sayıyı 60'a çıkarmak" dedi.

"DEVELER TURİZM AMAÇLI KULLANILABİLİR'

Erbay, gerekli imkanların tanınması durumunda, çiftliğindeki develerin ilçeye bağlı Yavuzlar köyünde bulunan ve yapısı itibariyle Kapadokya ile benzerlik taşıyan peri bacalarında turizm amaçlı kullanılabileceğini kaydetti.

Bölgede deveciliği daha yaygın hale getirmek istediğini anlatan Erbay, "Develer çok ilgi çekiyor. Yoldan geçerken görenler, develerin burada olduğunu öğrenenler gelip fotoğraflarını çekiyor" diye konuştu.

Deve eğitmeni Abdülkerim Alkan ise güreş develerini sıcak yerine serin havada yetiştirmenin performansları açısından daha iyi olduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

"Başkale'deki yaylalarda yaz aylarına rağmen serin bir hava hakim. Develer de bu duruma alıştı. Ayrıca develer yaylara farklı bir renk katıyor. Eskiden yaylalarımızda koyun, sığır yetiştiriyorduk. Şimdi ise deve yetiştiriyoruz. Yörede hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, bizden develer ve bakımı hakkında bilgi alıyor. Aslında bakımı diğer hayvanlara göre daha kolay. Umarım bölgede bu hayvan türünü besleme yaygınlaşır ve Van'a yeni bir değer eklenir." - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güreş Develeri Van'ın Yaylalarında Yetiştiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement