Güroymak'ın Yüzyıllardır Devam Eden Bayram Geleneği - Son Dakika
Güncel

Güroymak'ın Yüzyıllardır Devam Eden Bayram Geleneği

Güroymak ilçesinde Şeyh Abdurrahmani Tahi'nin torunları, dedelerinin yüzyıllar önce başlattığı "bayram sabahı Helise yemeği ikramı" geleneğini bu bayram da sürdürdü.

28.07.2014 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güroymak ilçesinde Şeyh Abdurrahmani Tahi'nin torunları, dedelerinin yüzyıllar önce başlattığı "bayram sabahı Helise yemeği ikramı" geleneğini bu bayram da sürdürdü.

Her bayram namazı sonrası Güroymakta bulunan Şeyh Abdurrahmani Tahi Türbesini ziyaret eden vatandaşlara, Şeyh Tahi'nin torunları tarafından "Helise yemeği" ikram ediliyor. Ardından da Güroymak'ın kanat önderi Şeyh Nurettin Mutlu'yu ziyaret eden vatandaşlar, bayramı kutluyor.

Yüzyıllardır devam eden "Helise yemeği" geleneğine katılan vatandaşlar, hem ikram edilen yemeği yiyiyor hem de getirdikleri kaplarla evlerine götürüyor.

Yemeği hazırlayan aşçı Mahmut Güleç, yaptığı açıklamada, geleneğin çok eski yıllardan beri devam ettiğini belirtti. Güleç, bunun sadece Güroymakla sınırlı kalmayıp çevre il ve ilçelerden de katılımların olduğunu kaydetti.

Türbeyi ziyarete her bayram yüzlerce kişinin geldiğini ifade eden Güleç, şöyle dedi:

"Mezarlığa gelenler hem akrabalarının mezarını hemde türbeyi ziyaret ediyor. Bizde her yıl kocaman kazanlarda yaptığımız yemeği onlara ikram ediyoruz. Dün iftardan sonra pişirmeye başladığmız bu yemekte, 70 kilo et ve 5 teneke dövme buğday kulandık. Yağsız ve tuzsuz bir şekilde yaklaşık 12 saat kaynatılarak hazırladık."

Şeyh Abdurrahmani Tahi'nin torunu İhsan Mutlu da her bayram sabahı ziyaretçilere "Helise yemeği" ikramında bulunduklarını ifade etti. Dedelerinin geleneğini yaşatmanın gururunu taşıdıklarını kaydeden Mutlu, yemeğin hafif ve damak tadına çok uygun olduğunu ifade etti.

Vatandaşlardan Celal Çağlayan da "Her bayram buraya gelip hem ziyaretimi gerçekleştiriyorum hemde Helise yiyiyorum. Annemin vefatının üstünden 10 yıl geçti ve 10 yıldır geldiğimde aynı geleneğin devam ettiğini görüyorum. İnşallah bu gelenek daha uzun yıllar yaşatılır" diye konuştu. - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güroymak'ın Yüzyıllardır Devam Eden Bayram Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement