Güroymak'ta Manda Yetiştiriciliği İçin Çalışma Başlatıldı - Son Dakika
Yerel

Güroymak'ta Manda Yetiştiriciliği İçin Çalışma Başlatıldı

Güroymak\'ta Manda Yetiştiriciliği İçin Çalışma Başlatıldı

Manda potansiyeli bakımından Türkiye'de 5. sırada yer alan Bitlis'in Güroymak ilçesinde, manda yetiştiriciliğinin daha profesyonel yapılması için çalışma başlatıldı.

26.08.2014 13:04  Güncelleme: 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manda potansiyeli bakımından Türkiye'de 5. sırada yer alan Bitlis'in Güroymak ilçesinde, manda yetiştiriciliğinin daha profesyonel yapılması için çalışma başlatıldı.

İlçedeki verimli arazilere rağmen ilkel şartlarda yürütülen manda yetiştiriciliğinin modern şekilde yapılması, popülasyonunun ve kaliteli süt oranının artırılması için Güroymak Kaymakamlığınca hazırlanan proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunuldu.

Kaymakam Çağlayan Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, verimli ve sulak araziye sahip Güroymak'ta, 6 bin 500 mandanın bulunduğunu ve bakımlarının ilkel usullerle yapıldığını söyledi.

Mandaların verimli ve sulak alanlarda yetiştirildiğini anımsatan Kaya, şöyle konuştu:

"İlçemiz verimli mera açısından Türkiye'de 3. sırada yer alıyor. Yılın 12 ayı tamamen yeşil kalan meralara sahibiz. Güroymak manda potansiyelinde de Türkiye'de 5. sırada bulunuyor. 6 bin 500 manda var. Ancak bakımları ilkel usullerle yapılıyor. Ahırlar çok sağlıklı değil, yemlemeleri ve bakımları çok sağlıklı yapılmıyor. Hayvanlar hastalandığında vatandaşlar bilinçli olmadığı için veterinere de ulaşamıyor. Hayvan ölümleri ve hastalık oluyor. Sütün sağılması ve yoğurt da ilkel şartlarda yapılıyor. Bunu teknolojiyi kullanarak profesyonel anlamda yapmak istiyoruz."

Bu kapsamda, Samsun'un Bafra ilçesinde manda toplulaştırması yapıldığını öğrendiklerine değinen Kaya, tamamen teknolojik usullerle yapılan toplulaştırmanın Güroymak'ta da yapılması için proje hazırladıklarını ifade etti.

-"İlçede pilot bölgeler belirledik"

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan çalışma sonucu manda potansiyeli fazla olan yetiştiricileri Samsun'a göndereceklerini bildiren Kaya, yetiştiricilerin oradaki tesisi inceleyeceğini ve yetiştiriciliğin ne kadar rahat olduğunu göreceğini belirtti.

Kaya, manda yetiştiriciliğinin daha sağlıklı ve profesyonel yapılması için proje kapsamında belirledikleri pilot bölgelerde tesisler kuracaklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında Değirmen, Güzelli, Özkavak köylerimizi ve Günkırı beldesini pilot bölge olarak belirledik. Bu yerlerde manda toplulaştırma tesisleri yapacağız. Vatandaş getirip mandasını verecek hiçbir şekilde yem, bakım, sağım, hastalık ve veteriner derdine düşmeyecek. Bunları tamamen uzman ekipler yapacak. Giderler düştükten sonra her gün vatandaşımızın cebine para girecek. Böylelikle yetiştiricimiz profesyonel olarak hem manda yetiştiriciliği yapacak hem de ilkellikten kurtulacak. Bu tür ortamların oluşturulmasıyla ilçede manda popülasyonu daha da artacak."

Manda yoğurdunun besleyici olduğunu ve kanser gibi birçok hastalığa şifa olduğunu anlatan Kaya, "Ayrıca bu tesislerle kaliteli süt oranı ve süt miktarında artış olacak. Bunları sağlarsak patent de almayı planlıyoruz" diye konuştu. - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güroymak'ta Manda Yetiştiriciliği İçin Çalışma Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement