Gürsel Tekin - Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı (3) - - Son Dakika
Güncel

Gürsel Tekin - Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı (3) -

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırıya ilişkin, "MOBESE sistemi ve kameralar incelendi mi? Bu saate kadar bunlar yapılabildi mi? Yapıldıysa anamuhalefet partisinin genel başkanına ya da parti yetkililerine bir bilgi verme imkanı yok muydu?

09.04.2014 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırıya ilişkin, "MOBESE sistemi ve kameralar incelendi mi? Bu saate kadar bunlar yapılabildi mi? Yapıldıysa anamuhalefet partisinin genel başkanına ya da parti yetkililerine bir bilgi verme imkanı yok muydu? Bütün bunları kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Önemli bir olayın, böyle bir ifade tutanağının olması, başlı başına failin arkasında belli güçlerin olduğunun göstergesi" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Tekin, toplantı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun, dün hiç beklenmedik alçakla bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Tekin, sadece Kılıçdaroğlu'nun değil TBMM'nin de saldırı altında kaldığını söyledi.

Saldırıyla ilgili emniyetin, kamuoyunun vicdanını rahatlatabilecek bir sonucu paylaşmasını beklediklerini belirten Tekin, saldırganın ifade tutanağının gayriciddi olduğunu, kamuoyunun, CHP'nin beklentilerine karşılık verecek soruların sorulmamasının herkesi şaşırttığını ifade etti.

Saldırgana, "Saldırıdan bir gün önce Facebook sayfana Deniz Gezmiş'in resmini niye koydun?" sorusunun sorulmadığını belirten Tekin, şunları kaydetti:

"İki, bu olaydan bir gün önce, ya da aynı gün kimlerle görüştüğü, buluştuğu; buluştuğu insanlarla nerede oturdu sorusu yok. '4 gün önce esrar aldığını' ifade ediyor, esrarı kimden, nasıl temin ettiğini maalesef polis soramamıştır. Herhalde bir yol geçen hanı değildir, belli ki daha önce kendisinin temin etmiş olduğu gruplar, ekipler, bölgede kimler varsa aynı insanlardan bunu temin etmiştir. Esrarı temin ettiği insanların bile gözaltına alınmaması yine şaşırtıcı. Anamuhalefet liderine saldırmış bir sanıkla ilgili, tanıdığı, görüştüğü bir milletvekili, siyasetçi var mı, yok mu? cümlesinin olmaması da önemli eksiklik. En önemlisi, annesinin 'çocuğumu kullandılar' cümlesinin sorulmaması bile garip bir durumdur. Bir çocuğu en iyi annesi bilir. Annesinin kamuoyuyla paylaşmış olduğunu, bu şahsa sorulmamasının bir cevabı olmalı diye düşünüyorum. Çeşitli dönemlerde birçok yasa dışı işlere dahil olmuş bir kişiye bu soruların sorulmamasının cevabını yetkililerden bekliyoruz."

Zanlının, TBMM'ye girerken telefonunu yanında getirmediğine dikkati çeken Tekin, hayatında ilk defa TBMM'ye gelen zanlının, nerede duracağını çok iyi bildiğini, en stratejik, kritik yerde eylemini gerçekleştirdiğini söyledi. Tekin, "Kazara, bizler, milletvekilleri, grup başkanvekillerimiz, BDP milletvekilleri o anda orada olmasa, BDP'li o şahsı kendisinden saysa, CHP'liler bu şahsın BDP'li olduğunu varsaysa, bir BDP-CHP çatışmasının kaçınılmaz olduğunu da gözardı etmemeliyiz" dedi.

- "Kamuoyuyla paylaşacağız"

MOBESE ve kamera kayıtlarından zanlının yanında kimlerin olup olmadığının çok net bir şekilde görülebileceğini ifade eden Tekin, "Acaba bu MOBESE sistemi ve kameralar incelendi mi? Bu saate kadar bunlar yapılabildi mi? Yapıldıysa anamuhalefet partisinin genel başkanına yada parti yetkililerine bir bilgi verme imkanı yok muydu? Bütün bunları kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Önemli bir olayın, böyle bir ifade tutanağının olması, başlı başına failin arkasında belli güçlerin olduğunun göstergesi" iddiasında bulundu.

Annesinin "kullandılar" cümlesinin, saldırgana sorulmamasının, kamuoyunun kafasında ciddi soru işaretleri uyandıracağını belirten Tekin, şöyle konuştu:

"Maalesef, iktidarın çürümüş olduğu yerde, devletin itibarının da önemli bir şekilde çürüdüğünü görüyoruz. Tutanakta kendisi, 'bu eylemi siyasi olarak yaptığını' ifade ediyor. Yani 'Başbakana ya da hükümete karşı tavrından dolayı bu eylemi gerçekleştirdiğini' söylüyor. Polisin aklına acaba, sizin herhangi bir partiye üyeliğiniz var mı yok mu sorusu gelmez mi? Şaşkınlıkla izliyoruz ama elbette CHP çaresiz bir siyasi parti değildir. Önümüzde çok ciddi araştırmalarımız, belgeler, bilgiler var. Umut ediyorum ki o belgelerin, bilgilerin ne kadar sağlıklı olup olmadığını hep beraber önümüzdeki saatlerde yada günlerde kamuoyuyla paylaşacağız."

-"AKP'ye üye olduğunu biliyoruz"

Tekin, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Saldırganın AK Parti üyesi olduğu ortaya çıktı. Bu olayın ardından, 'partiden ihraç edildiği' söylendi. Bununla ilgili ne diyeceksiniz? Bir de saldırgan ifadesinin sonunda, 'milletvekilleri ve CHP'liler tarafından darp edildiğini' söylüyor ve şikayetçi olduğunu ifade ediyor. Kılıçdaroğlu, saldırgandan şikayetçi olacak mı?" sorusuna Tekin, "Dün akşam bizim elimize ulaşan veriler... AKP'ye üye olduğunu biliyoruz. Ciddi bir soruşturmanın selameti açısından CHP olarak biz bu soruşturmanın dejenere olmaması için, bu cevapları devletin kurumlarından ve hükümetten bekliyorduk" yanıtını verdi.

Tekin, Kılıçdaroğlu'nun hayatının her alanında barış için mücadele etmiş, sevgi dolu, hoşgörülü bir insan olduğunu, şikayetçi olup olmayacağı konusunu görüşmediğini, gelecek günlerde tavrını paylaşacağını söyledi.

"Meclisteki kamera görüntülerinin incelenmesini istemiştiniz. Bunun sonucunda ulaşabildiğiniz bir bilgi var mı? Mecliste birileriyle görüşüyor musunuz? Yeni bir kayıt çıktı; buna göre Dikmen kapısından giriyor, önce MHP grubuna gidiyor, daha sonra Dikmen'deki Nizamiye'ye gidiyor, sonrasında Meclis lokantasında yemek yediği, daha sonra da CHP grubunun önüne gelip beklediği yönünde" sorusuna Tekin, şu yanıtı verdi?

"Meclis yemekhanesinde bir milletvekili refakati olmadan yemek yenilemeyeceğini bilirsiniz. Mutlaka ya bir milletvekilinin sekreteri ya da danışmanı refakat edecek, ya da orayı arayacak. Bütün bunlar gerçekten ciddi bir şekilde incelenmesi gereken bir olaydır. Bunun sıradan bir insan olmadığını, çok profesyonel olduğunu, arkasında belli güçlerin olduğunu düşünüyoruz. Umut ediyorum ki yanılmak istiyoruz ama bütün sonuçlara baktığımızda ne yazık ki yanılacak gibi değiliz. TBMM kameraları dahil olmak üzere... Aynı zamanda çok pratik bir şekilde polisin GBT'ye bakma şansı var. 26 farklı olayda suç işlemiş bir insanın, Parlamento'ya kimliğini verirken bunun GBT'sine bakılmamasının ciddi bir güvenlik zafiyeti olduğunu hepimizin bilmesi gerekir."

-"Kirli dosyaların kapanmasına izin verilmeyecektir*

"Zamanlama açısından ilginç buluyor musunuz? Genel Kurul'da fezlekeler görüşülecekti, AKP grubunun verdiği önerge tartışılıyordu. Ancak bu olayın gölgesinde kaldı. Zamanlama olarak bir kasıt olabilir mi?" sorusuna Tekin, "Bunlar her türlü değerlendirmeye tabi tutulacak işler ama hiçbir olay TBMM'de bu kirli dosyaların kapanmasına izin vermeyecektir. CHP olarak bunun sonuna kadar gideceğiz ve fezlekeleri Parlamento'da kamuoyunun vicdanını tatmin edene kadar fezlekelerin açılması için mücadele edeceğiz" cevabını verdi.

Tekin, "Kabinenin üçte birinin suç işlediği, devleti, milleti soymayla meşgul olduğu bir yerde bu olayların olması galiba doğal olarak görülmesi gereken bir olaydır. Dün Başbakan'ın konuşmalarında da 'hiçbir şey karşılıksız bulmayacağı' cümlesinin ben tartışma konusu olması gerektiğine inanıyorum" dedi.

"Türkiye bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaşayacak, 'bu saldırının arkasında bir takım ittifakların önlenmesi yatıyor' gibi yorumlar yapılıyor. Bir şey söylemek ister misiniz bu konuda?" sorusuna Tekin, "Ben kesinlikle o çerçevede düşünmüyorum. Koskoca Parlamento'da, sadece bir kendini bilmez, bugüne kadar çeşitli olaylarda kullanılmış bir insanın yaratacağı provokasyonla bu sürecin birlikteliğinin bozulması mümkün değildir" yanıtını verdi.

Tekin, saldırının planlanmış ve stratejik bir olay olduğunu kaydetti.

-"Cümleler nazikçe kullanılmalı"

"Başbakan Erdoğan'ın 'hiçbir şey karşılıksız kalmayacak' sözlerine dikkat çektiniz. Bu saldırıyla bir bağlantısı olduğunu mu ifade ediyorsunuz?" sorusuna Tekin, "O anlamda söylemek istemiyorum. Siyasetçilerin ya da bu ülkeyi yöneten insanların cümlelerini çok kibarca ve nazikçe kullanması gerektiğine inanıyorum. Sanığın vermiş olduğu ifadeye baktığımda, ifadesi de bunu gösteriyor. Kendisine vazife edinmiş. Kendisine vazife edinecek birçok unsurlar çıkabilir. Yoksa elimizde böyle herhangi bir veri söz konusu değil" cevabını verdi.

"Bu süreçte seçim ertesi Meclis'te çok ciddi kararlar alınacağı düşünülüyor. Vatandaşın Meclis'e girmesini engelleyecek, ağır güvenlik koşulları alma amaçlı bir komplo olabilir mi?" sorusu üzerine Tekin, "Daha önce de iktidar yetkilileri, özellikle Salı günkü uygulamalarla ilgili rahatsızlıklarını ifade etmişti. Bu şunu göstermez; insanlar geliyor, güvenlik zafiyetinden vazgeçelim anlamı taşımaz. Oraya 10 bin kişi de gelir" dedi.

"Grup toplantılarının dışarıda, otelde yapılması gibi açıklamalar var" denilmesi üzerine Tekin, "O bir komedi olur. Önce TRT'yi kapatın, sonra Parlamentoyu kapatın. Gidelim evimizde yapalım, genel merkezde yapalım. Bunlar bu süreci, olayı nasıl bertaraf edebiliriz tartışmalarıdır. Hiçbir güç bu olayı bertaraf edemeyecektir" karşılığını verdi.

-"Savcılar mutlaka değerlendirmeli"

"İddiaların daha çok incelenmesi için CHP'nin TBMM'ye dilekçe verme hakkı var, bunu yapacak mısınız?" sorusu üzerine Tekin, CHP olarak ne yaptıklarını, ne yapmaları gerektiğini bildiklerini, gereken verileri topladıklarını kaydetti.

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, seçim sürecinde birtakım liderlere saldırı olabileceğini ifade etmişti. Bu söyleminin gerçek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Tekin, "Savcıların, siyasilerin yada herhangi bir vatandaşın söylemiş olduğu her cümleyi mutlaka değerledirmesi gerekiyor. Belediye Başkanı, seçim öncesi eğer bir şeyler paylaşıyorsa kamuoyuna ya bilgiye ya da belgeye dayanarak söylüyor. Şimdi bu bilgi ve belgeleri savcıların ifadesini alarak sorması gerektiğine inanıyorum" yanıtını verdi.

"Bu saldırı başbakana olsaydı, acaba ne olurdu?" sorusuna Tekin, "Kime olursa olsun, Başbakan olabilir, anamuhalefet lideri olabilir, siyasi olabilir, vatandaş olabilir; her türlü saldırının sonuna kadar dikkatle incelenmesi ve soruşturmanın sağlıklı sonuçlanması gerekir. Böylesi kritik bir süreçte siyasetin gerilimli ortamında, bir anamuhalefet liderinin Parlamento'nun göbeğinde böyle bir eylemle karış karşıya kalması, normal bir hukuk devletinde bu saldırı Cumhurbaşkanına, Başbakana, Parlamento'nun tamamına sayılır" yanıtını verdi.

Tekin, saldırganın, hangi milletvekilleriyle, hangi siyasilerle ilişkisinin olup olmadığının gelecek günlerde görüleceğini söyledi.

Gürsel Tekin - Kılıçdaroğlu\'na yapılan saldırı (3) -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürsel Tekin - Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı (3) - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement