Gürsel Tekin: ''Recep Genel Başkan, Tayyip Başbakan, Erdoğan Cumhurbaşkanı'' - - Son Dakika
Politika

Gürsel Tekin: ''Recep Genel Başkan, Tayyip Başbakan, Erdoğan Cumhurbaşkanı'' -

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 15 Ağustos itibariyle siyasi parti üyeliğinin düştüğü, milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu.

25.08.2014 18:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 15 Ağustos itibariyle siyasi parti üyeliğinin düştüğü, milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu.

Başvurunun ardından, çıkışta basın mensuplarına açıklamada bulunan Bülent Tezcan, Erdoğan'ın, 15 Ağustos'tan bu yana hukuka ve Anayasa'ya aykırı bir şekilde, hem cumhurbaşkanlığı hem başbakanlık hem de parti genel başkanlığı makamını işgal ettiğini savundu.

Buna ilişkin daha önce başvurdukları kurumların, hukukun gereğini yerine getirmek yerine, Erdoğan'ın arzu ve isteğini yerine getirmek üzere hareket ettiğini iddia eden Tezcan, açık bir anayasa ihlalinin olduğunu söyledi.

Daha önce Atilla Kart'ın bireysel başvuruda bulunduğunu hatırlatan Tezcan, şunları kaydetti:

"Bugün de CHP tüzel kişiliği adına, ana muhalefet görevini parlamenter demokratik düzen içerisinde yerine getirmeyi önleyecek, bu açık hukuk ve anayasa ihlaline karşı Anayasa Mahkemesine müracaatımızı yaptık. Sonucu en üst hukuk kurumu, yargı organı olan Anayasa Mahkemesinden bekliyoruz. Bugüne kadar Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurularda uluslararası anlamda örnek teşkil edecek adımlar attığını biliyoruz. Bu konuda da açık anayasa ve hukuk ihlalinin önüne geçecek bir karar vereceği umut ve inancındayız."

-"Anayasayı Gül de ihlal ediyor"

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de söz konusu durumun AK Parti'nin başkanlık sisteminin ne olduğunun göstergesi olduğunu savundu.

"Recep genel başkan, Tayyip başbakan, Erdoğan cumhurbaşkanı" diyen Tekin, şöyle konuştu:

"Kendilerinin özlem duyduğu, başkanlık sistemi dedikleri, bugün yasa dışı uygulanan modeli, yasal hale nasıl çevirebiliriz uğraşı içindeler. Burada çeşitli kurumların görev yapması gerekiyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün. Burada Anayasa'yı sadece AKP Başbakanı değil, Sayın Gül de ihlal ediyor. Yine aynı şekilde hukukçu kimliği olan Sayın Cemil Çiçek... İnanılır gibi değil, Yargıtay Başsavcısı, bütün bunlar suç işliyorlar. 10 gün önce kendisinin anayasa profesörü oluğunu biliyorsunuz, Sayın Burhan Kuzu'ya da sorabilirsiniz. Daha bu süreç başlamadan, Sayın Kuzu'ya bu sorular sorulduğunda, 'asla bu mümkün değil, olmaz' diye ifade etmişti. Bütün bunlara baktığımızda yasayı, Anayasayı tanımayan bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Ülkenin en üst hukuk kurumu, en kısa süre içerisinde bu hukuk tanımazlıkla, eşkıyalık sistemiyle ilgili gereken kararı alacaktır."

-"Muhalefet görevini yapamaz hale geldi"

Atilla Kart da Türkiye'nin anayasal kurumlarının işlevini kaybettiğini ileri sürerek, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı makamlarının büyük bölümünün görevini yapamaz hale geldiğini iddia etti.

CHP olarak, Siyasi Partiler Yasası ve Anayasa'dan kaynaklanan, demokratik devlet düzeninin gereklerini yerine getirme noktasında muhalefet görevini yapamaz hale geldiklerini ifade eden Kart, muhalefet görevinin etkili olarak yerine gelebilmesi için, anayasal kurumların işlevini yapar halde olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki anayasal kurumların, 15 Ağustos'tan itibaren seçilmiş cumhurbaşkanının kanunsuz emir ve talimatları üzerine görev yapar hale geldiğini iddia eden Kart, yurttaşların hak ve hukukuna sahip çıkmak amacıyla, ana muhalefet partisi olarak AYM'ye başvuruda bulunduklarını kaydetti.

-Sorular

"Siz, hükümet 15 Ağustos'tan sonra yok hükmünde midir diyorsunuz?" sorusuna, Tekin, "Kesinlikle. Biz demiyoruz, Anayasa söylüyor" yanıtını verdi.

Tekin, bu konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gü'ün ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmasını istedi.

Bülent Tezcan da "Şu anda başbakanlık sıfatını kullanan Recep Tayyip Erdoğan, fuzuli şagil durumundadır. Genel başkanlık makamında da fuzuli şagil durumundadır. Seçilmiş cumhurbaşkanı olarak statüsü bellidir, bir başbakan vekilinin bulunması gerekirdi. İmzaladığı bütün kararnameler de geçersizdir, hukuken yok hükmündedir" dedi.

" Haşim Kılıç'ın son dönemde bireysel başvuralardaki tavrını siz olumlu bulmuştunuz, o intiabayı alabildiniz mi?" sorusuna Tezcan, "Bizim görüşmemizde herhangi bir işaret vermesi mümkün değil. Bu ihsas-ı rey anlamına gelir, böyle birşey olmadı. Nezaket ziyareti" yanıtını verdi.

"Bugün çıkan bir haberde, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, 'CHP'li ve MHP'li bürokratları özellikle Doğu ve Güneydoğu'ya sürün, onlara KOSGEB'den kredi dahi vermeyin' tarzında ifadelerinin olduğu idda ediliyor. Bunla ilgili ne söylersiniz?" sorusuna, Tekin, "Aslında onu söylemesine gerek yok. Son 5 yıllık uygulamalara baktığınızda o uygulamaların tamamını görebilirsiniz. Özellikle AKP'l olmayan iş adamlarının, bürokratların nasıl sürgüne tabi tutulduğu, tecrit edildiği bugüne mahsus değil. Onu söyleyip söylemesine gerek yok, bütün uygulamalara baktığınızda göreceksiniz" yanıtını verdi.

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan

-CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin

Gürsel Tekin: \'\'Recep Genel Başkan, Tayyip Başbakan, Erdoğan Cumhurbaşkanı\'\' -
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Gürsel Tekin: ''Recep Genel Başkan, Tayyip Başbakan, Erdoğan Cumhurbaşkanı'' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement