Güvenç'in İhaleciler Yüzünden Görevinden Alındığı İddia Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Güvenç'in İhaleciler Yüzünden Görevinden Alındığı İddia Ediliyor

Güvenç\'in İhaleciler Yüzünden Görevinden Alındığı İddia Ediliyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'in ihalecilerin baskısı nedeniyle görevinden alındığı iddia ediliyor.

02.09.2015 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti, kurulduğundan bu yana Şanlıurfa Belediye Başkanlığı konusunda halka rağmen hata üstüne hata yapıyor. Fakıbaba'nın birinci dönemde aday gösterilmesiyle başlayan yanlış ikinci dönem gösterilmemesi ile sürdü. Şimdi de Güvenç'in valiyken aday gösterilmesiyle başladı, ihaleciler için görevden alınması ile devam etti.

"Bir ölçü aletinde değeri yanlış okursan hata yaparsın ama ölçü aletinin kalibresini bozarsan bir daha doğruyu sen de okuyamazsın."şeklinde bir söz var. Bu söz adeta AK Parti'nin belediye başkanlığı konusundaki içler acısı durumunu gözler önüne seriyor. Fakıbaba'nın başkan adaylığına ilk getirilişi yanlış bulunuyordu.

İkinci dönem de aday gösterilmeyişi gibi. Nitekim AK Parti'ye rağmen bağımsız seçilmesiyle bu yanlışı herkese kanıtladı. Aynı şekilde bir valinin ve Maraşlı birisinin Urfa'dan başkan adayı olarak gösterilmesi de yanlıştı. Tıpkı şimdi başkanlıktan alınması yanlışlığı gibi. Üstelik bu yanlış, ters rüzgarı bir arkasına alırsa hem genel seçimlerde hem de yerel seçimlerde büyük bir hezimet yaşanmasına sebep olacak türden.

Yani AK Parti Genel Merkezi'nin belediye başkanları konusunda ölçü kalibresi baştan bozuldu. Zira başkanlık dönemini tamamlanmasına 3,5 yıl gibi uzun bir süre bulunurken, bir büyükşehir belediye başkanını vekillik yapması yönünde bir vaatle görevden almak akılla bağdaşır bir iş değil. Hem de kendisini destekleyen partililer, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, kanaat önderleri ve halka sormadan. Hem de yeniden ara seçim yapılamayacağı kanununu ortadayken. Hele bir de ihale avcılarının lobi faaliyeti sonucuysa?!

İHALECİLER BAŞBAKAN'A KADAR ULAŞTI

Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin henüz ardından 1,5 yıl geçmeden vekil olmak için başkanlıktan istifa etmesi kentte adeta bir şok etkisi yaratmıştı. Aradan iki gün geçmesine rağmen hala bu şokun etkisi geçmedi. Bu psikoloji ile halkın bir kısmı "Bak vekillik için Urfa'yı elinin tersiyle itti" şeklinde yorumlar yaparken, bir kısmı da, sosyal medya gibi paylaşım sitelerinden ona olan sevgisini ve üzüntüsünü ifade etti. Şanlıurfa'nın en önemli gündemi haline gelen bu istifanın sebebi çeşitli şekillerde tartışılıp duruyor. İki gün boyunca gizemini koruyan bu çekip gitmenin perde arkası yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. İddiaya göre, Gazete İpekyol'un da manşetine taşıdığı genel seçimlerden önceki bir ihaleye fesat karıştırıldığı için iptal edilmesini hazmedemeyen çıkar çevreleri o günden bu yana Güvenç aleyhinde kulis yapıyor. AK Parti Genel Merkezi'nden bazı önemli isimleri de ikna eden bu çevreler, Başbakan Davutoğlu'na kadar ulaşıp, erken genel seçimlerine Şanlıurfa'da belediye başkanı olarak Güvenç ile girmenin sıkıntısını anlattı. Nihayet Davutoğlu'nun ikna edilmesi sonucu Güvenç'in, Kahramanmaraş'tan milletvekili adayı gösterilmesi formülü bulundu. Güvenç'in başkanlıktan vazgeçmek istemediği için istifa etmeme ihtimali bulunsa da, onu tanıyanlar 30 yılı aşkın bir süredir mülki amirlik yaptığını ve bu gelenekten geldiğini bildiği için bu mesajı Başbakan Davutoğlu'nun kendisine iletmesiyle hiçbir şekilde karşı çıkmayacağı düşünüldü. Ve durum aynen planladıkları gibi gerçekleşti.

PEKİ GÜVENÇ'İN BAŞKANLIĞINA SEBEP OLAN İHALE HANGİSİYDİ?

Gazete İpekyol, 7 Haziran seçimine yaklaşık 10 gün kala "İnşallah tüm ihaleler böyle olur" başlığıyla bir haberi manşetine taşımış, haberin ardından ihalenin iptal edilmesiyle yetinmeyen Güvenç, ihaleye fesat karıştırıldığı şüphesiyle bir de inceleme başlatmıştı. İşte Güvenç'in Şanlıurfa'daki başkanlık sonunu getiren o ihale haberinin ayrıntıları… Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin seçim öncesi köylerin yollarını mutlaka yetiştirmek zorunda olduğunu bilen bazı firmalar, katıldıkları ihalede neredeyse yok denecek kadar az kırım yaptı. Bazılarının arkasında AK Parti'li vekillerin de olduğu göz önünde bulundurulursa ihale yapmak kaçınılmazdı. Başkan Celalettin Güvenç ise, 15 milyon liralık vurgunun söz konusu olduğunu anlar anlamaz ihaleyi iptal ettirdi. Hem de seçim sonrasına bırakma pahasına ve vekillerin ısrarına rağmen.

Şanlıurfa'da yapılan ihalelerden özellikle seçim öncesi veya acil ihtiyaç halinde yapılmak istenenlere şaibe bulaşmaması nerdeyse imkansız gibi. Yine seçim öncesi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin onlarca köy yollarını yapmak amacıyla açtığı yaklaşık 40 milyon liralık ihaleye firmaların kendi aralarında anlaşarak girdikleri öne sürüldü ve çok az bir kırımla ihale belirlenen firma üzerinden alınmak istendi. Belediye yetkilileri şaibe olduğunu fark ederek ihaleyi iptal etti. Başkan Celalettin Güvenç'in "seçim öncesi köylerin yollarını yapmak istemiyormuş" gibi firmalar tarafından bir izlenim oluşturulmak istendi. Bunu destekleyen AK Parti'li vekillerin olduğu da anlaşıldı. Sırtını bazı vekillere dayayan firmalar hayal kırıklığı yaşarken Güvenç'in belediyeyi yaklaşık 15 milyon liralık vurgundan kurtardığı ortaya çıktı.

ALTI FİRMADAN EN FAZLA YÜZDE 9 KIRIM YAPAN OLDU

Şanlıurfa'da yaklaşan seçim öncesi yatırımlar ve beraberinde ihaleler de peş peşe gelmeye devam ediyor. AK Parti'li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin seçim öncesi en büyük sınavı ise köylerle ilgili olan sorunların giderilmesi. Bunların en başında yıllardır bir türlü yapılamayan yollar geliyor. Şehrin "büyükşehir" statüsüne alınmasıyla birlikte köyler büyükşehir belediyesinden beklentilerini daha da arttırdı. Yerel seçimlerin ardından bir yılı aşkın bir süre geçerken, genel seçimler kapıya dayandı. Köyler de haklı olarak ziyarete gelen AK Parti'li siyasilerden başta yollarının yapılması şartını ortaya koyarak oy talep etmelerini istiyor. Dolayısıyla büyükşehir belediyesinin beş yıllık programını neredeyse bir yıla sığdırması bekleniyor. 7 haziran seçimleri öncesinde sık sık yapılan ihalelerin en fazlasını grup yolları oluşturuyor. Büyükşehir belediyesi meblağı yaklaşık 40 milyon lirayı bulan Haliliye ve Viranşehir ilçelerine bağlı onlarca köyün yolları başta olmak üzere yine bir ihale açtı. Yaklaşık 10 gün önce gerçekleştirilmek istenen bu ihaleye altı firma katıldı. Kapalı zarf usulüyle yapılan bu ihale esnasında firmaların en fazla yüzde 9 kadar kırım yaptığı fark edildi. Oysa diğer ihalelerde olduğu gibi bu ihalede de aradan sıyrılacak bazı firmaların 15 milyon liraya kadar kırım yapması bekleniyordu. Yetkililer tarafından firmaların arasında bir rekabet olmadığı, kendi aralarında anlaştığı izlenimi oluştu. Bu durum Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'e iletildi. Başkan Güvenç de, "kamu menfaati" açısından ihalenin iptal edilmesini istedi. Daha sonra bu firmaların ihaleden önce bir otelde bir araya geldikleri ve kendi aralarında anlaştıkları iddiası da duyuldu.

NEBATİ'YE ŞİKAYET ETTİLER

İptal edilen bu ihale AK Parti içerisinde neredeyse deprem etkisi yarattı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati'ye giden bazı vekiller, Güvenç'in bu kritik süreçte köy yollarını yapmamak için ihaleyi iptal ettiğini anlattı. Hakkındaki suçlamalar konusunda Güvenç'in görüşünü alan Nebati de, ihalenin şaibeli olduğuna kanaat getirdi ve iptalin yerinde olduğunu anladı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Güvenç'in İhaleciler Yüzünden Görevinden Alındığı İddia Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • ibo: hdp li biri başkan olsaydı böyle olmazdı oylar HDP ye 0 0 Yanıtla
  • Kırıkkale'de Dolandırıcılık Girişimi Sonuçsuz Kaldı
    11:28 Kırıkkale'de Dolandırıcılık Girişimi Sonuçsuz Kaldı

    Kırıkkale'de internet üzerinden otomobil satın almak isteyen bir vatandaş, dolandırıcı tarafından sazan sarmalı yöntemiyle kandırılmaktan polis ve banka personelinin yardımıyla kurtuldu.

  • DHKP-C terör örgütü sorumlusu Fehmi Oral Meşe İstanbul Havalimanı'nda yakalandı
    11:25 DHKP-C terör örgütü sorumlusu Fehmi Oral Meşe İstanbul Havalimanı'nda yakalandı

    Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İstanbul polisinin ortak operasyonuyla DHKP-C terör örgütü sorumlularından olduğu ileri sürülen Fehmi Oral Meşe, İstanbul Havalimanı'na iniş yapan uçakta yakalanarak gözaltına alındı. Meşe'nin hakkında 3 ayrı suçtan toplam 10 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunuyor. Ayrıca, örgüt üyesi Oğuz Meşe'nin ağabeyi olduğu belirlendi.

  • Aydın'da okul servis denetimleri devam ediyor
    11:24 Aydın'da okul servis denetimleri devam ediyor

    Aydın'ın Kuyucak, Karpuzlu ve Kuşadası ilçelerinde jandarma ekipleri tarafından okul servis denetimleri gerçekleştirildi. Öğrencilerin güvenliği ve huzuru için okul servis araçlarında kurallara uyulması sağlandı.

  • Gümüşhane'de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında kortej yürüyüşü yapıldı
    11:24 Gümüşhane'de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında kortej yürüyüşü yapıldı

    Gümüşhane'de Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen kortej yürüyüşüne Gümüşhane Üniversitesi Rektörü, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Turizm Fakültesi akademisyenleri, kurum il müdürleri ve öğrenciler katıldı. Katılımcılar, Atatürk Parkı'na davul zurna eşliğinde yürüdü ve etkinlik halk oyunları gösterisiyle sona erdi.

  • Melih Gökçek'in yaptığı yorum cenaze sahiplerini kızdırdı
    11:24 Melih Gökçek'in yaptığı yorum cenaze sahiplerini kızdırdı

    Antalya Elmalı Akçaeniş'in Türkmen Alevi Tahtacı Köyü'nde yapılan bir cenaze töreni sazlar eşliğinde oldu. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yorumu ise cenaze yakınlarını kızdırdı.

  • Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı
    11:23 Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı, aranan şahısların tespiti ve yakalanması için icra edilen önleyici kolluk devriyesinde, yağma suçundan 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan A.U. isimli şahıs Çay ilçesinde yakalandı. Yakalanan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Jandarma Komutanlığı, suç ve suçlularla mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

  • Çanakkale'de Tarım Sektör Toplantısı Düzenlendi
    11:23 Çanakkale'de Tarım Sektör Toplantısı Düzenlendi

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çiftçilerin refah seviyelerinin yükseltilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla Tarım Sektör Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Eceabat tarımının bileşenlerini bir araya getirmek ve üreticilere destek olmak önemli bir adım olarak değerlendirildi. Toplantıda, tarımsal potansiyel, zeytin yetiştiriciliği ve yeni teknikler hakkında bilgi verildi. ÇOMÜ Rektörü, TKDK İl Koordinatörü, oda başkanları, muhtarlar ve kooperatif başkanlarının yanı sıra birçok üretici de toplantıya katıldı.

  • MGM'den hava durumu uyarısı
    11:22 MGM'den hava durumu uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç Kesimleri ile İç Anadolu'nun doğusunda kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına, Edirne ve Kırklareli ile Tekirdağ'ın iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak yağış beklendiğini belirterek, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulundu. Ayrıca Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi olduğu da hatırlatılarak vatandaşlar olası tehlikelere karşı uyarıldı.

  • CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Aliağa'ya getirilen İtalyan donanmasına ait gemileri TBMM gündemine taşıdı
    11:22 CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Aliağa'ya getirilen İtalyan donanmasına ait gemileri TBMM gündemine taşıdı

    CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Aliağa'ya söküm işlemleri için getirilen İtalyan donanmasına ait üç deniz altı ve dört askeri gemiyi soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.


Advertisement