Gyoder Sektörel Büyümeden Umutlu - Son Dakika
Ekonomi

Gyoder Sektörel Büyümeden Umutlu

Gyoder Sektörel Büyümeden Umutlu

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, sektörün önemli konularını görüştü.

20.11.2015 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, sektörün önemli konularını görüştü.

GYODER tarafından yapılan açıklamaya göre, GYODER Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, 1 Kasım Genel Seçimi sonrası gayrimenkul sektörünün gelecek dönemine ışık tutması amacıyla bu yılın 3. çeyreğine ilişkin ekonomik ve sektörel verilerini değerlendirerek, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmesi hakkındaki sorunları masaya yatırdı.

Toplantıda, sektör için önemli bir veri kaynağı olan ve tüm alt segmentleri üçer aylık dönemlerle irdeleyen GYODER Gösterge Bülteni, kurul ile paylaşıldı.  "2015 Yılı Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. Çeyrek Raporu"nu içeren GYODER Gösterge, temel makro ekonomik göstergelerden sektör içi üretim rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri inceliyor.

3 ayda bir yayımlanmaya devam edecek olan GYODER Gösterge'nin, hem dijital hem de basılı olarak geniş bir kitleye ulaştırılması hedefleniyor.

Raporda yer alan verilerine göre; Türkiye ekonomisinin 2015 yılını yüzde 3,5 büyüme performansıyla kapatması bekleniyor. Son 10 yıllık verilere göre inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payı ortalama yüzde 4,5 civarında bulunuyor ancak ülkede 2014 yılı 3.çeyrek döneminden itibaren inşaat sektörü büyüme hızı GSYH büyüme hızının altında yer alıyor.

Raporda, ayrıca şu bilgilere yer verildi:

"İşsizlik oranı Ağustos 2014 itibarıyla yüzde 10,4 seviyesine ulaşırken, 2015 yılı temmuz ayı itibarıyla son on yılın ortalaması olan yüzde 9,8 düzeyinde gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2015 yılı eylül ayında yıllık bazda yüzde 7,95 artış görüldü. 2014 yılı genelinde konut satışları 1 milyon 165 bin 381 adetken, 2015 yılı ilk 9 aylık süreçte 936 bin 615 konut satışı gerçekleşti. Seçim dönemi ile hissedilen durgunluğun yıl sonunda aşılması ve geçen yılın rakamlarına ulaşılacağı yönünde görüş birliğinde bulunuldu. 2015 yılının ilk yarısında yüzde 1'in altında oluşan konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarını tetiklendi. Buna göre; 2014 Aralık sonunda 125,3 milyar TL olan konut kredileri, 2015 Ağustos'ta 128 milyar TL'ye ulaşırken, konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşti."

Toplantıda GYODER Gösterge ile irdelenen mevcut durum Emlak Konut'un konut satışları hakkında gerçekleştirdiği detaylı veri sunumu ile bütünleştirildi. Ayrıca gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre Türkiye'de hala en kazançlı yatırım enstrümanı olduğu da rakamlarla ortaya koyuldu.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de konut edinmesinin öneminin tartışılması ile devam eden kurulda GYODER tarafından yapılan "Yabancıların Konut Alımı Eğilimi" araştırmasının anket sonuçları da kurul üyeleriyle paylaşıldı. GYODER Yüksek İstişare Kurulu'nun bir sonraki gündemi ise Altyapı GYO'ları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları olarak belirlendi.

"Sorunların yeniden ilgili bakanlıklara iletilmesi konusunda hazırlıklar yapıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkede konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girildiğini belirterek, "Ayrıca, yabancı ülke vatandaşlarının ülkemiz gayrimenkul sektörüne ve şirketimiz projelerine ilgisi devam etmekte olup, bu ilginin sonucu satış verilerinde de çok açık bir şekilde kendini göstermektedir" dedi.

Şirketin 2015 yılı içerisinde ekim ayı itibarıyla 5,3 milyar lira değerinde gayrimenkulün satışının gerçekleştirildiğini aktaran Kurum, bu satışın yaklaşık 960 milyon liraya yakın bir bölümün, yani yüzde 19'unun, yabancı ülke vatandaşlarına yapıldığı ifade edildi.

Kurum, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının Borsa İstanbul'daki durumunun incelendiğinde ise kat edilmesi gereken hala uzun bir yol olduğunu kaydetti.

GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik de yabancıya konut satışının giderek büyüdüğünü ve bunun sürdürülmesinin yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, "Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlanmayı umduğunu kaydeden Çelik, 1 Kasım seçim sonuçları ve elde edilen istikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu değerlendirildiğini vurguladı.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise sektörün sağlıklı büyümesi ve ilerlemesi açısından doğru ve daha çok veriye ihtiyacı bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"GYODER bu amaçla çıktığı yolda Gayrimenkul Araştırma ve Rapor Üretimi Komitesi Üyelerinin de büyük katkılarıyla temel makro ekonomik göstergelerden sektör içi üretim rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri içeren GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. çeyrek raporunu hazırlamıştır. GYODER olarak sektörün gelişimi için doğru verilere ne kadar fazla ihtiyaç duyulduğunun da altını bir kere daha çizerek, sektörün gelişimi için tüm sektörün veri sağlama konusunda katkıda bulunmasının önemini bir kez daha vurguladık."

Mevzuatın bazı maddeleri sebebiyle yaşanan tavsiye, oturma izni, banka kredi teminatları gibi önemli başlıkların yanı sıra vergi, KDV, mükerrer harçlar ve imar mevzuatı ile ilgili sorunları da irdelediklerine işaret eden Torun, "GYODER olarak bu başlıklar doğrultusunda ilgili kurumlara bir öneri paketi hazırlayacağız. Daha önce Ankara'da dile getirilen bu sorunların hükümetin kurulmasıyla birlikte yeniden ilgili bakanlıklara iletilmesi konusunda hazırlıklar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gyoder Sektörel Büyümeden Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement