Habur Sınır Kapısı'ndaki Araç Kuyruğu - Son Dakika
Güncel

Habur Sınır Kapısı'ndaki Araç Kuyruğu

Habur Sınır Kapısı\'ndaki Araç Kuyruğu

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Kaymakçı: "Habur Sınır Kapısı'nda iki köprümüz var. Bu iki köprüdeki 6 hat, iki ülke arasındaki 12 milyar dolarlık ticaret hacmini ve milyarlarca dolarlık yatırımları kaldıracak kapasitede değil. Bizim amacımız köprü sayısını artırmak.

28.02.2014 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Habur Sınır Kapısı'nın, iki ülke arasında artan milyarlarca dolarlık ticaret ve yatırımlara yetmediği için uzun araç kuyruklarının oluştuğunu belirterek, Habur'da üçüncü bir köprü ve yeni sınır kapılarının yapımı için Türkiye'nin girişimlerini sürdürdüğünü söyledi.

Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam'la birlikte "Bitki ve Şehircilik Fuarı'nı" gezen Kaymakçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, fuara katılan 80 firmanın 60'ının Tükiye'den gelmiş olmasının gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Irak'ın Kürt bölgesinde ciddi bir ekonomik canlanma yaşandığını belirten Kaymakçı, "Bizim arzumuz Irak'ın diğer vilayetlerinde de firmalarımızın sayısının artmasıdır. Türk firmalarının Musul, Basra ve Bağdat'ta, bizim de vereceğimiz destekle daha aktif olmasını istiyoruz. Erbil'de iş yapan firmalarımızın Süleymaniye ve Duhok'taki iş ve yatırım fırsatlarını da değerlendirmelerini bekliyoruz. Özellikle Süleymaniye'de potansiyel son derece yüksek" diye konuştu.

Tek kapı artık yetmiyor

Kaymakçı, Türkiye ile Irak arasında tek bir sınır kapısı olduğunu, bunun da artan ticaret ve yatırımlara yetmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Irak'ın diğer komşularıyla onlarca sınır kapısı var. Türkiye sınırında ise sadece tek bir sınır kapısı var. Ticaretimizin ve yatırımlarımızın çok büyük bölümü bu kapı üzerinden geliyor. Ancak bu kapının, bu kapasiteyi kaldırması mümkün değil."

Kürt bölgesindeki temasları kapsamında Duhok'a giderek sınırın hem Irak hem Türkiye tarafında incelemelerde bulunduğunu anlatan Kaymakçı, şöyle devam etti:

"Habur ve Halil İbrahim Sınır Kapısı'nda iki köprümüz var. Bu iki köprüdeki 6 hat, iki ülke arasındaki 12 milyar dolarlık ticaret hacmini ve milyarlarca dolarlık yatırımları kaldıracak kapasitede değil. Bizim amacımız köprü sayısını artırmak. Hatta en kısa zamanda sınır kapısı sayısını artırmak."

Türkiye'nin, içinde demiryolu geçen 2 sınır kapısı olmak üzere toplamda 6 sınır kapısı daha açmak istediğini aktaran Kaymakçı, "Şu an itibariyle en kısa zamanda Habur'da üçüncü bir köprü yapmak istiyoruz. Bağdat ile Ankara arasında görüşmeler devam ediyor. Kürt Bölgesel Yönetimi de bu konuda çok istekli. En kısa zamanda onay işlemi tamamladıktan sonra biz bu köprüyü yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Kaymakçı, Şırnak Şerefettin Elçi Havalimanı'nın açılmasından sonra Irak ile Türkiye arasında çok ciddi bir turizm faaliyetinin başladığını, artık kara sınırından sadece tanker ve kamyonların geçmediğini gezi amaçlı Türkiye'ye giden çok sayıda Iraklı olduğunu kaydetti. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Habur Sınır Kapısı'ndaki Araç Kuyruğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement