Hacettepe'den Dakikalık Mobil "Uyuşturucu" Teşhis Kiti - Son Dakika
Yaşam

Hacettepe'den Dakikalık Mobil "Uyuşturucu" Teşhis Kiti

Hacettepe\'den Dakikalık Mobil "Uyuşturucu" Teşhis Kiti

Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli, Bonzainin değişik türlerini moleküler yapıya yerleştirerek, birkaç damla kan örneği ile rahatlılıkla bir saat içerisinde bonzainin belirlenmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

26.08.2014 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli, Bonzainin değişik türlerini moleküler yapıya yerleştirerek, birkaç damla kan örneği ile rahatlılıkla bir saat içerisinde bonzainin belirlenmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Denizli, bir damla kandan uyuşturucu tespitini laboratuvar ortamı yerine kişinin bulunduğu yerde bir kaç dakika içinde ortaya çıkarabilecek bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, Türkiye'nin her yıl milyonlarca dolar ödediği uyuşturucu teşhisinde kullanılan ithal testlerin yerine çok daha ucuz ve basit bir teknoloji getiriyor. Prof. Dr. Adil Denizli, yöntemin, teşhis edilememesi için formülleri sürekli değiştirilen "bonzai" isimli sentetik uyuşturucu tayini için de kullanılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Denizli, Kalkınma Bakanlığının desteğiyle yürüttükleri ve 7 yıl öncesine dayanan 'Uyuşturucu teşhisine yönelik tayin kitlerinin hazırlanması' projelerini tamamladıklarını belirtti. Bir kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığının tayini için mevcut kimyasal teknolojilerin ithal edildiğini, bu yüzden çok pahalı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Denizli, ayrıca bu teknolojilerin hem zaman aldığını hem de uzmanlık gerektirdiğini anlattı.

Prof. Dr. Denizli, "Bu proje kapsamında bizim ilgi alanımız özellikle son dönemde uyuşturucu maddesi kokain tayinine yönelik bir sensör hazırladık. Fakat bu sensörü diğer uyuşturucuların teşhisinde de kullanmak mümkün. Her türlü analizi yapabilirsiniz. İlaçları, vücuttaki bazı protein yapılarını hepsini çok hızlı etkin bir şekilde bu sistemlerle analiz etmek mümkün. Vücudumuzda varolan her türlü biyolojik molekülü, proteinleri, enzimleri hepsini analiz etmek mümkün" dedi.

Bonzainin değişik türleri olduğunu belirten Prof. Dr. Denizli, "Bonzainin değişik türlerini moleküler yapıya yerleştirerek, çok seçici olan kandan birkaç damla kan örneği ile rahatlılıkla bir saat içerisinde bonzaiyi belirlemek mümkün" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Hacettepe'den Dakikalık Mobil 'Uyuşturucu' Teşhis Kiti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement