Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda 188 Yıl Sonra Bir İlk - Son Dakika
Güncel

Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda 188 Yıl Sonra Bir İlk

Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli dergahında 188 yıl aradan sonra ilk kez 'cem' yapıldı.

05.07.2015 01:14  Güncelleme: 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki aralarında Türkiye ve Avrupa'dan katılan bir grup alevi, Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı'nda 'cem' gerçekleştirdi.

188 YILDIR ALEVİLERE KAPALI

Hacı Bektaş-ı Veli türbesini ziyaret eden heyet daha sonra törenin yapılacağı alana geçti. Hacı Bektaş-ı Veli Postnişi Veliyeddin Ulusoy önderliğinde alevi dedesi Mehmet Turan tarafından cem töreni yapıldı. Tören sonunda gazetecilere açıklamada bulunan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, 188 yıldır Alevilere ibadet için kapalı olan Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda cem töreni yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

DERGAHTA İLK CEM

Alevilerin uzun yıllardır devlet yönetiminde olan dergahta ilk defa cem yaptıklarına dikkat çeken Demir, "Daha önce bunla ilgili olarak çeşitli girişimlerimiz oldu, küçük çapta cemler yapıldı ama ilk kez Türkiye'deki ve Avrupa'daki Alevi gurupları ortaklaşa Hacı Bektaş Veli Dergahında cem yapıyoruz. Bu bizim için çok önemli. Bundan sonra sürekli hale getireceğiz" dedi.

"SAYIN BAŞBAKAN O DÖNEM SÖZ VERMİŞTİ"

Demir, dergahlar konusunda Başbakan Davutoğlu ile seçim öncesi görüştüklerini belirterek, "Biz seçimden çok önceleri Sayın Başbakan ile bir toplantıda dergahlarımızın artık geri verilmesi noktasında bir çalışma yapılmasını istemiştik. Burada hem zorunlu din derslerini hem de Diyanet İşleri Başkanlığını gündeme getirdik. Ayrıca dergahların Alevilere verilmesini istedik. Sayın Başbakan o dönem söz vermişti. Seçimden sonra bunun bir masa etrafında oturularak konuşulmasını söylemişti. Fakat şu andaki siyasi tabloya baktığımızda ne olacağını biz de bilemiyoruz" diye konuştu.

"HERKES ŞUNU BİLSİN, ALEVİLER ARTIK ESKİ ALEVİLER DEĞİL"

Her türlü olumsuzluğa rağmen dergahlarda cem yapmaya devam edeceklerini aktaran Demir, şunları kaydetti: "Herkes şunu bilsin ki Aleviler artık eski Aleviler değil. Biz her şeye rağmen bundan sonra buralarda cem yapmaya devam edeceğiz, bu dergahlar bize verilene kadar. Sadece Hacı Bektaş Veli değil tüm dergahları biz elde edeceğiz. Bütün dergahlarımızı devletin elinden geri alacağız. Oralarda cem yapacağız, ibadet yapacağız ve bu ibadet şeklimize el koymak ne devletin ne de devleti yönetenlerin ne haddi ne hakkıdır. Bundan sonraki süreç böyle gelişecek. Biz burada olmaktan çok mutluyuz. Bundan sonraki süreçte de bütün Alevi kurumları bu işe sahip çıkıp dergahları devletin elinden alma mücadelesine devam edeceğiz.

BAKANLIK'TAN ÖZEL İZİN

"Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan özel izinle dergahta cem töreni gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Demir, "Turizm Bakanlığına biz başvuruda bulunduk. Sonuçta biz burada ibadet yaparken devletimizle karşı karşıya gelmek istemeyiz. Sağolsunlar onlarda bu konuda çok fazla bir engel çıkartmadı. Acı olanı şu ki kendi dergahımızı, ibadet merkezlerimizi devletin izniyle yapıyor olabilmektir." ifadelerini kullandı.

Hacı Bektaş Veli Dergahı\'nda 188 Yıl Sonra Bir İlk
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda 188 Yıl Sonra Bir İlk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • : aleviler olmasaydı simdi türkiyede arap ülkesi olmuştu çok şükür aleviler var gercek vatan severler õnce insan olalim 23 42 Yanıtla
  • Özdemokrat: Ak parti size özgürlük verdi siz son seçimde BDP ye oy vererek teşekkür ettiniz! 30 13 Yanıtla
  • dd35: sapkinlar 14 17 Yanıtla
  • dersim: alevilik erdemdir 14 15 Yanıtla
  • Uzayli: Türkiye devletinde herinanca saygıvardır alevilerde bunlardan biridir ben sunnuyim Alevi arkadaşımvar hepimiz birbirimize sevmeli birbirimize kilitlenmeli bu ülkeyi bölmek isteyenlerin oyunularını bozmalıyız . 23 2 Yanıtla
  • Aleviler CANDIR, İNSANDIR...: Kim tutar sizi canlar yürüyün... 10 10 Yanıtla
  • felix: Muaviyenin nesli gelmiş alevilere islamı ögretiyor.ulan nerde pislik varsa yobazlardan cıkıyor. 10 10 Yanıtla
  • Ali: Ben 12 senedir Alevilik mezhebini bırakmış doğru yolu bulup Sünni Hanefi mezhebine geçmiş bir vatandaşım ve doğru bulmuyorum.Alevi iken saçmaca cemevine gider sazlar çalar alevi dedemizin etrafında dönüp ona secde ederdik Oruç tutmaz hertürlü günahı işlerdim şimdi 12 yıldır huzurum yerinde 5 vakit namaz ve orucumuda tutuyorum huzur gerçek İslâm Sünni mezhebinde bidatlerden uzak duralım 12 8 Yanıtla
  • şah ismail: Alevilik kısacası anadolu muslumanligidir aleviler candir aleviler yarandir aleviler dostlardir namazda var oruçta vardır Ancak içimize sinmiş ateistler bu yolu kirlettiler 13 5 Yanıtla
  • Rikkoo: Ayrıca siz namaz kılıp,oruc tutup,hacca gidince resetleniyormusunuz? Ne kadar pislik varsa dini alet edenlerde.. Once ıyı bır ınsan olun sonra alevileri kotuleyin.. Ayrıca burda yorum yapanların alayı abaza.. Kadın gorunce abdestli oldugunuzu unutursunuz barzolar.. 9 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.

  • Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi
    14:45 Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 7 öğrenci için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, törende öğrencilere hafızlık belgelerini takdim etti. Aksoy, Kur'an-ı Kerim'in bozulmadan kıyamete kadar korunacağını ve bu süreçte hafızların önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

  • Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı
    14:45 Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı

    Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Muş Valisi Avni Çakır, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini belirterek, tarım konusunda bilimsel çalışmalara teşvik edeceklerini vurguladı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise korunga bitkisinin hayvanlara verildiğinde sütün yağlı olmasına vesile olduğunu söyledi ve çiftçilere korunga bitkisini tavsiye etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise projenin ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diledi.

  • Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı
    14:44 Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı

    Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarında stant açtı. Fuarda Türkiye'nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı. Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Belaruslu turistleri Türkiye'yi keşfetmeye çağırdı. Belarus Başbakan Yardımcısı, Türkiye'yi takdir ederek ulaşım bağlantılarının geliştirilmesini istedi. Türkiye-Belarus turizm işbirliği konusunda mutabık kalındı.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti
    14:39 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yerel seçimde belediye başkanı seçilen Murat Daban'ı ziyaret etti. Okumuş, Daban'a görevinde başarı diledi. Ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getiren Daban da iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı
    14:39 Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Bulgaristan'a gitmek için yola çıkan Metro Turizm'e ait otobüs, Kavaklı Beldesi Koru mevkiinde yoldan çıkarak ağaçlık alana devrildi. Kazada sürücü dahil 11 kişi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi.

  • Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu
    14:39 Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Melek Karakaş, organlarını bağışlayarak 4 hastaya umut oldu. Melek'in cenazesi Yalova'da defnedildi.

  • Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi
    14:38 Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte orman köylülerine yangınlara karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili eğitim verildi. Pazaryeri Orman İşletme Şefliği yetkilileri, muhtar ve köylüleri bilgilendirerek bahçe temizliği ve anız yakma konularında uyarılarda bulundu. Gümüşdere ve Arpadere köylerindeki eğitimde, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında önleyici tedbirler anlatıldı ve vatandaşların istek ve talepleri alındı.


Advertisement