Haftanın Tarihine Bakış - Son Dakika
Kültür Sanat

Haftanın Tarihine Bakış

Time dergisi, 24 Mart 1923'de kapak sayfasında Mustafa Kemal Paşa'ya yer verdi.

22.03.2016 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Time dergisi, 24 Mart 1923'de kapak sayfasında Mustafa Kemal Paşa'ya yer verdi. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopter, 25 Mart 2009'da Kahramanmaraş'ta düştü. Yazıcıoğlu ve beraberindeki 6 kişinin cenazesine 3 gün sonra ulaşıldı.

Belli başlı olaylar -

23 Mart

1848 - Macaristan, Avusturya'dan bağımsızlığını ilan etti.

1921- Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından II. İnönü Muharebesi başladı.

1933 - Alman Milli Meclisi Reichstag, Adolf Hitler'e kararnamelerle ülkeyi yönetme yetkisi verdi.

1956 - Pakistan, ilk İslam cumhuriyeti oldu.

1972 - Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen idam cezalarını onayladı.

1992 - Şırnak'ın Cizre ilçesinde çıkan olaylarda, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmaları izleyen Sabah Gazetesi muhabiri İzzet Kezer başından vurularak öldü.

2004 - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen Şehitler Coğrafyası Projesi kapsamında yapılan araştırmalar sonucu, Gelibolu Yarımadası'nda 2 bin askerin gömüldüğü gerçek şehitlik bulundu.

2008 - Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan İlhan Selçuk, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkışı yasaklandı.

24 Mart

1882 - Robert Koch, verem hastalığına neden olan bakteriyi (mycobacterium tuberculosis) keşfettiğini duyurdu. 1905 yılında ise bu buluşuyla Tıp alanında Nobel ödülünü aldı.

1923 - Time dergisi kapak sayfasında, Mustafa Kemal Paşa'ya yer verdi.

1923 - Yunanistan'da cumhuriyet ilan edildi.

1926 - Türkiye'de petrol arama ve işletilmesinin devlet tarafından yönetilmesini öngören kanun, TBMM'de kabul edildi.

1938 - Cumhurbaşkanlığı yatı olarak satın alınan "Savarona"ya, İngiltere'nin Southampton Limanı'nda törenle Türk bayrağı çekildi. 1 Haziran'da İstanbul'a getirilen Savarona, Dolmabahçe önüne demir attı. Mustafa Kemal Atatürk, yatı gezerek incelemede bulundu.

1976 - Arjantin Devlet Başkanı Isabel Peron, kansız darbeyle devrildi. Jorge Rafael Videla, Emilio Eduardo Massera ve Orlando Ramon Agosti'den oluşan cunta iktidara el koydu, 7 yıllık diktatörlük döneminde 30 bine yakın kişi kaybedildi.

1988 - Hukukçu ve politikacı Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu 66 yaşında vefat etti.

1999 - NATO, Kosova'daki çatışmalar üzerine, Yugoslavya'ya karşı hava harekatı başlattı. II. Dünya Savaşı'ndan beri Avrupa'daki en yoğun bombardıman olan Müttefik Gücü Harekatı, Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılmasına neden oldu.

2000 - Genelkurmay Başkanlığı, Talat Aydemir'in idamıyla sonuçlanan 1963'teki darbe girişimine katılan bin 459 Harp Okulu öğrencisinin haklarını 37 yıl sonra iade etti.

25 Mart

1821 - Yunanistan, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etti.

1912 - Ahmet Ferit Tek, Türk Ocağı'nı kurdu.

1935 - Tarihçi Prof. Dr. Afet İnan, Türk Tarih Kurumu Asbaşkanlığı'na seçildi.

1949 - Sovyet hükümetinin kararıyla Litvanya, Estonya ve Letonya'dan 92 bin kişi sürgün edildi.

1950 - Türk Hava Yollarına ait bir yolcu uçağı Ankara'da düştü, 15 kişi öldü.

1959 - Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu dergisinde yayımlanan " Menderes'in Kalesi" başlıklı yazısında Fuad Köprülü'ye yayın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 1 yıl hapse mahkum oldu. Büyük Doğu dergisi 1 ay süreyle kapatıldı.

1972 - Cumhuriyet Halk Partisi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen ve Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından onaylanan idam kararlarının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. İnfaz Savcılığı, dosyayı Ankara Sıkıyönetim Komutanlığına gönderdi. 3 gün sonra Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi idamların infazına karar verdi.

1976 - Türk iktisatçı ve tarihçi, Cumhuriyet dönemi yazarlarından Şevket Süreyya Aydemir, 79 yaşında Ankara'da hayatını kaybetti.

1996 - Türkiye'de Emek Partisi kuruldu.

2009 - BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopter, Kahramanmaraş'ta düştü. Yazıcıoğlu ve beraberindeki 6 kişinin cenazesine 3 gün sonra ulaşıldı.

26 Mart

1583 - İngiltere'nin Osmanlı topraklarındaki ilk elçisi William Harborne İstanbul'a geldi.

1913 - Edirne, Bulgar ve Sırp kuvvetlerince işgal edildi.

1915 - I. Dünya Savaşı'ndaki Birinci Gazze Muharebesi başladı. Filistin'in güneyinde başlayan muharebede Büyük Britanya karşısında Osmanlı kuvvetleri zafer elde etti.

1931 - 1782 sayılı Ölçüler Kanunu'nun kabul edilmesiyle; okka, endaze gibi eski ölçülerin yerine gram, metre, litre gibi yeni ölçülerin kullanılması öngörüldü.

1939 - Türkiye'de milletvekili seçimleri yapıldı.

1971 - Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 12 Mart Muhtırası'yla istifa eden Süleyman Demirel'in yerine atanan Nihat Erim'in kabinesini onayladı.

1979 - Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat, Menahem Begin ve Jimmy Carter ile birlikte ABD'de İsrail-Mısır Barış Antlaşmasını imzaladı.

1995 - Şengen Antlaşması yürürlüğe girdi.

2002 - İsrail'de Uluslararası Geçici Mevcudiyet'e ait araca düzenlenen saldırıda Türk Binbaşı Cengiz Toytunç öldü, Yüzbaşı Hüseyin Özarslan yaralandı.

27 Mart

1891 - Servet-i Fünun dergisinin ilk sayısı çıktı.

1918 - Besarabya ve Moldova, Romanya'ya katıldı.

1945 - Yazar ve edebiyatçı Halit Ziya Uşaklıgil 79 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

1958 - Nikita Kruşçev, SSCB Başbakanı oldu.

1970 - Kütahya'nın Gediz ilçesinde 7,2 büyüklüğünde deprem oldu. Depremde bin 86 kişi hayatını kaybetti.

1972 - Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi lideri Mahir Çayan ve arkadaşları Ünye Radar Üssü'nden 3 İngiliz teknisyeni kaçırdı.

1976 - Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Washington'da Savunma İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı. Bu anlaşmaya göre Türkiye, üslerin kullanımına izin verecek, ABD de buna karşılık Türkiye'ye yardımda bulunacaktı.

1996 - ABD Başkanı Bill Clinton, eşi Hillary Clinton ve kızı Chelsea ile Türkiye'ye geldi.

28 Mart

1933 - Hitler, Yahudileri ve onlara ait mağazaları boykot için emir verdi.

1941 - İngiliz yazar Virginia Woolf, 59 yaşında hayatını kaybetti.

1947 - Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu kuruldu.

1961 - Türkiye'de anayasanın halkoyuna sunulması hakkındaki kanun kabul edildi.

1962 - Türkiye'de Ekim 1960'da askeri yönetimce görevlerinden uzaklaştırılan 147 öğretim üyesinin görevlerine dönmelerine olanak sağlayan kanun, TBMM'de kabul edildi.

1965 - Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama eyaletinde Martin Luther King'in önderliğinde 25 bin kişi sivil haklar için yürüdü.

1966 - Cemal Gürsel'in cumhurbaşkanlığı süresi bitti. Yerine Cevdet Sunay, Türkiye'nin 5'inci cumhurbaşkanı seçildi.

1980 - Kayseri'nin Develi ilçesine bağlı Ayvazhacı köyünde, sel nedeniyle meydana gelen toprak kaymasında 60 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.


Advertisement