Hak-Iş Başkanı Arslan: "Evren Cumhurbaşkanı Olacak Diye Hazırlanmış Bir Anayasa 35 Yıldır... - Son Dakika
Güncel

Hak-Iş Başkanı Arslan: "Evren Cumhurbaşkanı Olacak Diye Hazırlanmış Bir Anayasa 35 Yıldır...

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kenan Evren cumhurbaşkanı olacak diye hazırlanmış bir anayasa maalesef bu ülkede 35 yıldır yürürlükte.

10.04.2017 21:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kenan Evren cumhurbaşkanı olacak diye hazırlanmış bir anayasa maalesef bu ülkede 35 yıldır yürürlükte. Bu bizim ayıbımız." dedi.

Hak-İş Elazığ Şubesince Elazığ Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen "Anayasa değişikliğine tam destek, geleceğimize evet" konulu programda konuşan Arslan, sendika olarak kuruldukları günden bu yana temel gündem maddelerinden birinin "yeni anayasa" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kaos, kriz ve özellikle terör konusunda zor bir dönemde bulunduğu 1976 yılında kurulduklarını ifade eden Arslan, darbenin ardından 1982 Anayasası ile ilgili çalışma başlattıklarını dile getirdi.

"Hak-İş olarak hem danışma kurulu üyeleri hem anayasa komisyonu ve benzeri tarafların da içerisinde olduğu, 'Bir anayasa nasıl olmalı' tartışmasını başlattık. Sıkıyönetim komutanlığına başvurduk." diyen Arslan, şöyle devam etti:

"O zaman toplantı ve gösteri yapma söz konusu değildi. Ankara 6. Sıkıyönetim Komutanlığına başvurduk. Sıkıyönetim Komutanlığı bu toplantıyı yasakladı. Ne yapacaktık biz? '1982 Anayasası nasıl olmalı.' Ama o günün cuntacıları bizim anayasa konusunda yapacağımız toplantıya bile izin vermediler ve anayasa böyle bir baskı altında referanduma götürüldü."

Bugün yaşanan birçok problemin kaynağının 1982 Anayasası olduğunu vurgulayan Arslan, Hak-İş'in bütün baskılara rağmen 1982 Anayasası'na 'hayır' dediğini ve anayasanın kabul edilmemesi yönünde çaba sarf ettiklerini aktardı.

"Hak-İş yeni anayasa talebini asla bir kenara koymadı"

Arslan, mevcut anayasanın, cumhurbaşkanının yetkileri bakımından dünyanın hiçbir demokrasisinde olmayan yetkiler tanıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu, ancak Kenan Evren için düşünülmüş bir model olabilirdi. Kenan Evren cumhurbaşkanı olacak diye hazırlanmış bir anayasa maalesef bu ülkede 35 yıldır yürürlükte. Bu bizim ayıbımız. Hak-İş yeni anayasa talebini asla bir kenara koymadı. O anayasa değişikliğinde taraf olduk ama yeni anayasa talebimizi de devam ettirdik. Bu anayasa üzerine o darbecilerin, cuntacıların ruhu o kadar işlemiş ki bir sürü maddesi değişti hala anayasadaki o bizi rahatsız eden yapısını sürdürmeye devam ediyor."

Yeni anayasa değişikliğini gündeme alarak tartıştıklarını ve oy birliği ile karar aldıklarını aktaran Arslan, "Anayasa değişikliğine tam destek, geleceğimiz için 'evet' yolunda bir adım attık. Bunun ikinci aşamasını yapmamız gerekiyordu. Hak-İş olarak nasıl bir süreç bizi bekliyordu, ne yapmamız gerekiyordu. Oturup, 'Biz bunu destekliyoruz' mu diyecektik, sahaya mı inecektik? Orada da bir karar almamız gerekiyordu. 6 Mart'tan itibaren Türkiye'nin her yerinde en az 40 il ve 40 toplantı hedefiyle yola çıktık." dedi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, MHP İl Başkanı Oğuzhan Demir, sendika temsilcileri ve belediye çalışanlarının da katıldığı program öncesi Elazığ Belediyesi ve Hizmet-İş arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Hak-Iş Başkanı Arslan: "Evren Cumhurbaşkanı Olacak Diye Hazırlanmış Bir Anayasa 35 Yıldır...
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hak-Iş Başkanı Arslan: 'Evren Cumhurbaşkanı Olacak Diye Hazırlanmış Bir Anayasa 35 Yıldır... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorum'da yapılan asayiş uygulamasında aranan şahıslar yakalandı, alkollü araç kullananlara ceza uygulandı
    22:43 Çorum'da yapılan asayiş uygulamasında aranan şahıslar yakalandı, alkollü araç kullananlara ceza uygulandı

    Çorum Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen genel asayiş uygulamasında, aranması bulunan 2 şahıs yakalandı. Ayrıca, alkollü araç kullanan 13 sürücüye toplamda 153 bin 710 lira ceza kesildi. Uygulama kapsamında yapılan trafik kontrollerinde ise 125 araç sorgulandı ve 2 araç trafikten men edildi. Ayrıca, yapılan aramalarda 3 tabanca, 1 adet kurusıkı tabanca, 3 adet kesici ve delici alet ile tabancalara ait fişek ve 14 adet sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler, ifade işlemleri için polis merkezine götürüldü.

  • Gaziantep'te cinayet suçundan hapis cezası bulunan zanlı jandarma tarafından yakalandı
    22:34 Gaziantep'te cinayet suçundan hapis cezası bulunan zanlı jandarma tarafından yakalandı

    Gaziantep'te cinayet suçundan kesinleşmiş hapis cezası bulunan A.S., Yalova İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Armutlu ilçesinde yakalandı. Zanlı, jandarmadaki işlemlerinin ardından adli mercilere sevk edilecek.

  • Muğla'da firari hükümlü yakalandı
    22:34 Muğla'da firari hükümlü yakalandı

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü E.S., Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ile İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yakalandı. E.S., işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Yalova'da çıkan orman yangınına sebep olduğu iddia edilen kişi gözaltına alındı
    22:34 Yalova'da çıkan orman yangınına sebep olduğu iddia edilen kişi gözaltına alındı

    Yalova'nın Termal ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma devam ederken, yangına sebep olduğu iddia edilen E.K. isimli kişi ormanlık alanda saklanırken jandarma ekipleri tarafından yakalandı. Zanlının ifadesinde yangının ısınmak amacıyla yaktığı ateşten çıktığını söylediği öğrenildi. E.K. jandarmadaki işlemlerinin ardından adli mercilere sevk edilecek.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    22:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara başladı. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Tedbirler alınmaya devam ediyor.


Advertisement