Hak-İş Başkanlar Kurulu Toplandı - Son Dakika
Güncel

Hak-İş Başkanlar Kurulu Toplandı

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kıdem tazminatı konusunda Hak-İş'in temel yaklaşımı, var olan sorunların ortadan kaldırılması, kazanılmış hakların geriye götürülmemesi şartıyla yeni bir modeldir" dedi.

25.01.2016 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kıdem tazminatı konusunda Hak-İş'in temel yaklaşımı, var olan sorunların ortadan kaldırılması, kazanılmış hakların geriye götürülmemesi şartıyla yeni bir modeldir" dedi.

Hak-İş'in Başkanlar Kurulu Toplantısı, KKTC Kamu-Sen'in ev sahipliğinde Lefkoşa'daki bir otelde yapıldı.

Arslan, toplantının açılışında, KKTC'nin, Türkiye ve Hak-İş için önemli olduğunu söyledi.

Hak-İş'in, adada Türkiye'nin garantörlüğünde bir çözümden yana olduğunu vurgulayan Arslan, Kıbrıs'ta iki halkın eşitliğine dayalı, iki bölgeli, iki kurucu devletten oluşan, egemenliğini ve eşitliğini de bu iki kurucu devletten eşit alan federal çözümü desteklediklerini dile getirdi.

Arslan, AB ve batı tarafından KKTC'ye uygulanan çifte standartlı izolasyonlarının derhal kaldırılması, çözümün daha fazla geciktirilmemesi için müzakerelerden sonuç alınması yönünde adımların atılması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs'ta "Türklerin uzlaşmaz, Rumların ise barış isteyen taraf olduğu" yönündeki propagandalarının gerçekliğinin bulunmadığına dikkati çeken Arslan, Annan Planı'nda da görüldüğü gibi samimiyetle barış ve sorunun çözümü isteyen tarafın KKTC olduğunu bildirdi.

Türkiye tarafından hayata geçirilen Su Temini Projesi ile KKTC'nin suya kavuştuğunu anımsatan Arslan, şöyle konuştu:

"Bu projenin tarihi olduğu kadar stratejik önemi var. Bu adadaki barışın sağlanmasında da çok önemli bir misyonu yerine getireceğinden hiç kuşku yok. Adaya suyun gelmiş olması çok önemli. Suyun ortak değer olduğunu unutmamak gerekiyor. Hak-İş'in suyla ilgili hassasiyeti yüksektir. Türkiye'den sadece Hak-İş'e bağlı sendikalar Dünya Su Formu'nda yer alıp, mücadelelerini uluslararası alanda sürdürmektedir. Suyun ticarileştirilemeyeceği, su konusundaki temel yaklaşımımızdır. Çünkü su insanlığın ortak değeridir."

Türkiye'nin en başarılı kamu kuruluşlarının, belediyelerin su ve kanalizasyon idareleri olduğuna dikkati çeken Arslan, KKTC'de su dağıtımı alanında, Ankara, İstanbul, Konya'daki su ve kanalizasyon idaresi gibi etkin bir kuruluşun yararlı olacağını dile getirdi.

Arslan, Hak-İş'in, KKTC'den bağlı sendikası bulunan iki konfederasyondan biri olduğunu söyledi. Özel sektörde sendikal örgütlülüğün eksikliğine dikkati çeken Arslan, KKTC'deki bütün çalışanları sendikalı olmaya davet etti.

"Fitneci ve yıpratıcı yaklaşımlara hep karşı olduk"

Türkiye'de KKTC'yi yük olarak görenlerin, KKTC'de dış güçlerin de etkisiyle Türkiye'nin adadaki varlığından rahatsızlık duyanların bulunduğunu dile getiren Arslan, bu anlayışlara karşı olduklarını ve dış güçlerin bu yöndeki propagandalarına karşı uyanık davranılması gerektiğini belirtti.

İki kardeş halk arasına sokulmak istenen fitneci ve yıpratıcı yaklaşımların karşısında durmaya devam edeceklerini anlatan Arslan, ortak tarihi ve geleceği olan iki ülkenin birbirinden kopamayacağını vurguladı.

Hak-İş'in 12. Genel Kurulu'nda "tüm mazlumların Hak-İş'ten alacağı bulunduğu, konfederasyonun da tüm mazlumlara borçlu olduğu" yönünde tarihi bir karar aldıklarına işaret eden Arslan, sınırlı güç ve imkanlarına rağmen bu karar doğrultusunda dünyanın dört bir yanında güzel işler yaptıklarını bildirdi.

Arslan, sendikal anlayışlarını dünyada bir yerlere taşımak gibi misyonlarının bulunduğunu, bunun karşılığını görmeye başladıklarını, Türkiye'de ideolojik davranan sendikaların üye kaybettiğini, kendilerinin ise yenilerini kazandığını söyledi.

"AB'nin samimiyetsiz yaklaşımlarını kökten reddediyoruz"

Hak-İş'in Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecini desteklediğini, bu konuda elinden gelen gayreti gösterdiğini belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin AB sürecinin, AB tarafından maksatlı ve ikiyüzlü yaklaşımlarla geciktirildiğinin farkındayız. AB'nin hiçbir altyapısı olmadığı halde, uluslararası anlaşmalara aykırı olarak, Türkiye'nin, İngiltere'nin garantörlüğü çerçevesinde meseleye bakmadan, salt Türkiye'yi cezalandırmak için Güney'i AB'ye alması tarihi bir hatadır. Adadaki çözümün gecikmesinin en önemli nedenlerinden biri budur. Dolayısıyla AB bir taraftan Türkiye'yi 60 yıldır kapıda bekletirken, diğer taraftan hiçbir altyapısı olamayan, ne ekonomik ne siyasi ne de yönetsel olarak hiçbir şekilde AB'ye yaklaşamayacak ülkeleri arka arkaya üye yapmaktadır. 'Türkiye'yi hazmetmek zor' diyorlar. Evet, bütün mesele bu. Konjoktürel gelişmeler oluyor, Suriye sorunu, hiç sorunu hemen AB sürecini hızlandırıyor. Yeni bir kısım fasıllar açılmaya çalışılıyor. O kadar göstermelik ve çocukça ki bu durum, bunun farkında olmamız gerekiyor. Hak-İş olarak AB sürecini samimi olarak istiyoruz. AB'nin değerlerinin emekçiler için ülkemizin bugünkü mevzuatının ilerisinde olduğunun farkındayız. Buna karşı AB'nin samimiyetsiz yaklaşımlarını da kökten reddediyoruz."

Arslan, AB'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye'yi yalnız bıraktığına dikkati çekerek, sığınmacı sorunun tüm dünyanın sorunu olduğunu, bunun görmezden gelinerek çözülemeyeceğini dile getirdi.

"Hak-İş haksız yere töhmet altına bırakılmak isteniyor"

"Terör örgütü PKK ve onun uzantısı olarak gördükleri HDP'nin Türkiye'yi tekrardan 90'lı yılların karanlığına çekmek istediğini" ifade eden Arslan, bir grup akademisyenin bu çabaları destekler nitelikteki bildirisinin de asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bildiriye imza atanların "savaş çığırtkanlığı yaptığını ve kan istediğini" kaydeden Arslan, bildirinin Türkiye'ye karşı düşmanca bir tavır olduğunu vurguladı.

Çalışma hayatının da çözüm bekleyen önemli sorunları bulunduğuna dikkati çeken Arslan, şöyle konuştu:

"Binlerce taşeron işçinin sözleşmesi hala sonuçlandırılmadı. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor. Geçici işçilikteki 5 ay 29 gün sınırının kaldırılmaması nedeniyle zorluklar yaşanıyor. Bunun dışında esnek çalışma ve kıdem tazminatıyla ilgili yapılmak istenilen düzenlemeler konusunda çalışmalarımız var. Kıdem tazminatı konusunda kafalar karıştırılmaya çalışılıyor. Hak-İş, haksız yere töhmet altına bırakılmak isteniyor. Kıdem tazminatı konusunda Hak-İş'in temel yaklaşımı, var olan sorunların ortadan kaldırılması, kazanılmış hakların geriye götürülmemesi şartıyla yeni bir modeldir. Bunu gerçekleştirmek için de çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş ise KKTC'ye Su Temini Projesi nedeniyle Türkiye'ye minnettar olduklarını belirtti.

Getirilen suyun KKTC'deki bazı yöneticiler yüzünden dağıtılamadığını dile getiren Özkardaş, suyun özelleştirilmesine ve ticari meta olarak kullanılmasına karşı olduklarını vurguladı. Özkardaş, "Suyun idaresi kesinlikle özel sektöre verilmemelidir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hak-İş Başkanlar Kurulu Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı
    09:09 vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı

    vivo, uygun fiyatlı akıllı telefon kataloğunu genişletmeye devam ediyor. Şirket, yakında Y200i 5G adlı modeliyle karşımıza çıkacak. Uzun bir süredir merakla beklenen vivo Y200i 5G için tanıtım tarihi açıklandı. Cihazın özellikleri arasında Snapdragon 4 Gen 2 işlemci, 6.72 inç IPS LCD ekran, 8 GB veya 12 GB RAM seçenekleri, 50 MP + 2 MP arka kamera kurulumu ve 6.000 mAh batarya bulunuyor. vivo Y200i 5G, 20 Nisan'da Çin'de tanıtılacak.

  • Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor
    09:09 Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor

    Google, Android işletim sistemine özgü mesajlaşma uygulaması Google Mesajlar'a ebeveyn denetimi özelliğini eklemek için testler yapıyor. Bu özellik sayesinde ebeveynler, çocuklarının mesajlaşma aktiviteleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilecek. Yeni özellik, çocukların dijital güvenliğini artırmayı hedefliyor ve onay bekleyen mesajlar için uyarılar gönderiyor. Ayrıca, SMS ve RCS desteği ile geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Google, bu özelliği önümüzdeki sürümlerde kullanıcılarına sunmayı planlıyor.

  • Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu
    09:07 Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otomobilin yaya geçidinde hızla çarparak savurduğu yaşlı adam ağır yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, saat 11.30 sıralarında Oba Mahallesi Çevreyolu'nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, S.K. yönetimindeki 07 AYG 093 plakalı otomobil, yaya geçidinden geçtiği esnada Ali A.'ya çarptı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri kazada ağır yaralanan Ali A.'yı ilk müdahalenin ardından ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı. Hastaneye kaldırılan yaralının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenilirken, araç sürücüsü S.K. gözaltına alındı. Öte yandan kaza çevredeki bir işletmenin güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Görüntülerde yaya geçidinden geçmekte olan Ali A.'ya 07 AYG 093 plakalı aracın çarptığı anlar yer aldı. Yaşlı adamın çarpmanın etkisiyle metrelerce savrulduğu görüldü.

  • Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi
    09:05 Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda lav silahı, el bombası, ruhsatsız tabanca, tüfek, fişek, sikke, kılıç, mızrak, ok ucu, taş sütun, İslami Döneme ait miğfer takımı, tarihi eser niteliği taşıyan objeler ve el telsizi gibi toplamda 455 adet suç unsuru ve tarihi eser ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor
    09:01 CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor

    CHP'nin yerel yönetimler çalıştayı, parti genel merkezinde başlıyor. CHP'li belediye başkanları ve il örgütleri Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında, Anıtkabir'i ziyaret edecek. Özel, çalıştayın açılışında konuşacak.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.


Advertisement