Hak İş Genel Başkanı Arslan, Kocaeli'de - Son Dakika
Ekonomi

Hak İş Genel Başkanı Arslan, Kocaeli'de

Hak İş Genel Başkanı Arslan, Kocaeli\'de

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, SGK kayıtlarına göre 2012 yılında sosyal güvenlik kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi olduğunu belirterek, "Bunların sadece...

28.11.2013 20:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, SGK kayıtlarına göre 2012 yılında sosyal güvenlik kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi olduğunu belirterek, "Bunların sadece yüzde 10'u 1 yıldan fazla çalışan işçileri kapsıyor. Yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmış" dedi.

Gebze ilçesinde faaliyet gösteren Feniş Alüminyum fabrikasında 9 Eylül'den bu yana alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle eylem yapan işçileri ziyaret eden Arslan, burada işçilerle bir araya geldi.

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile bazı sendika başkanların katıldığı toplantıda konuşan Arslan, Feniş'te 638 işçinin 85 gündür yaptığı eylemin büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.

"Sistem öyle bir mekanizma oluştu ki, elinizi kolunuzu bağlıyor" diyen Arslan, bütün fabrikanın mal varlığı dahil, bankalara ipotek edilmiş, alacaklı ilk sırada bekliyor. Peki biz bütün bu zoruluklar var diye teslim mi olacağız, vaz mı geçeceğiz. Bu direniş mutlaka sonuç verecektir. Mücadeleden başka seçeneğimiz yok" ifadesini kullandı.

Geçen hafta Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanlığında üçlü bir toplantı yaptıklarını vurgulayan Arslan, Feniş'le ilgili özel bir gündem oluşturduklarını kaydetti.

Arslan, birinci alacaklı olarak çalışanların kabul edilmesine rağmen, mevzuattaki zorlukları aşacak çözümlerin bulunması gerektiğini anlatarak, "Feniş örneğini verdik. Sayın bakan Faruk Çelik de bu konuda destek verdi. Yasa olarak nasıl bir düzenleme yaparsak, Feniş çalışanlarının sorunlarını çözebiliriz. İkincisi yasadan daha kısa bir zamanda yönetmelik değişikliğiyle acaba bu sorunu nasıl çözebiliriz. Hukukçularımızla birlikte ilk toplantıya kadar somut adımları oluşturacağız. Bunu öneri olarak bakanlığa sunacağız. İnşallah Bakanlığın da sözünün arkasında duracağına inanıyoruz. Sayın bakan bu konuda samimi olarak, bu sorunun çözümü noktasında çaba içerisinde" diye konuştu.

- "Özel sektör kıdem tazminatı vermiyor"

Arslan, SGK kayıtlarına göre 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi olduğuna vurgu yaparak, "Bunların sadece yüzde 10'u 1 yıldan fazla çalışan işçileri kapsıyor. Yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmış" dedi.

Türkiye'de kapatılan 2 bin iş yerinde çalışıp da kıdem tazminatlarını ve haklarını alamamış çalışanların bulunduğunu ifade eden Arslan, şöyle devam etti:

"3 ay girmiş çıkmış. 6 ay girmiş çıkmış. 9 ay girmiş çıkmış. 1 yıl çalışmadığınız içim kıdem tazminatımız olmuyor. Özel sektördeki çalışanların büyük bir bölümü kıdem tazminatı alamıyor. Onun için biz kıdem tazminatı fonunu isterken, var olan haklarımızı daha ileriye götürmenin mücadelesini veriyoruz. Hak İş'in 1976 yılında ortaya koyduğu kıdem tazminatı fonu talebi eğer bugün mevzuatta olsaydı, bu çalışanların hepsi kıdem tazminatı alırlardı."

Arslan, uygulanan kıdem tazminatı sisteminden memnun olanların bulunduğunu, büyük sermaye gruplarının kıdem tazminatı fonuna karşı çıktıklarını belirterek, "Niye karşılar? Fonu kurmuşlar, kıdem tazminatı fonlarını oluşturmuşlar. Orada, fonda çalıştırdıkları paradan hem işçilerin kıdem tazminatını ödüyorlar hem de kendilerine ucuz kredi olarak o fonu kullanıyorlar. Onların buna karşı çıkmaları anlıyorum da işçi sendikalarının niye karşı çıkıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de kamuda 11 milyon 650 bin işçiden belediyeler dahil sadece 250 bin işçinin kaldığına dikkati çeken Arslan, özel sektördeki çalışanların büyük bir bölümünün kıdem tazminatı alamadığını söyledi.

Arslan, kıdem tazminatı fonunu isterken var olan hakların daha ileriye götürmenin mücadelesini yaptıklarını vurgulayarak, "Bugünkü aldığımız çerçevenin ötesine götürelim kıdem tazminatını. Güvencelerle beraber yapalım istiyoruz. Sıkıntımız bu. Onun için biz zor olanı seçtik ama doğru olanı yapmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

- AA'daki toplu sözleşme süreci

AA'daki toplu sözleşme sürecine de değinen Arslan, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS), kasıtlı olarak duruşmaların bazılarına katılmadıklarını, istenilen eksik evrakları da geç getirdiğini belirtti.

TGS'nin inatla ve ısrarla toplu iş sözleşmesini geciktirmek için çaba sarf ettiğini dile getiren Arslan, bu çabalara rağmen mahkemenin kararını açıkladığını kaydetti.

Arslan, TGS'nin temyiz süresini de son güne kadar beklettiğine vurgu yaparak, "Yargıtay kararını bekliyoruz, inşallah çok kısa zamanda toplu iş sözleşme masasına oturacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Feniş çalışanları için ülke genelinde başlatılan kampanya kapsamında toplanan paralar işçilere dağıtıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da kampanyaya destek vererek kısa süre önce yevmiyeli olarak çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybeden Feniş çalışanlarından Nizamettin Önelge'nin eşi ve çocukları için iş sözü verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hak İş Genel Başkanı Arslan, Kocaeli'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.


Advertisement