Hakim: Bünyemizde Adalet Yok - Son Dakika
Güncel

Hakim: Bünyemizde Adalet Yok

Maltepe Gülsuyu'nda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen duruşmaya geldikleri gün adliye önünde gözaltına alınan 15 kişinin 8'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

15.07.2015 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maltepe Gülsuyu'nda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen duruşmaya geldikleri gün adliye önünde gözaltına alınan 15 kişinin 8'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

HAKİMLE SANIKLAR ARASINDA TEBESSÜM ETTİREN DİYALOGLAR

Bugünkü durşmada mahkeme başkanı ile sanıklar arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Mahkeme Başkanı Uğur Duman duruşmada sanıklardan birinin heyetin fotoğrafını çekmesi üzerine, "Öyle yakışıklı biri de değiliz ki fotoğraf çekiyorsunuz. Burada Kadir İnanır'da yok, Tarık Akan'da. Lütfen dava sırasında yeni suçlar üretmeyelim" şeklinde sanıklara uyarıda bulundu. Bu konuşma salondaki heyeti, sanıkları ve izleyicileri güldürdü.

Sanıkların ifadelerinin ardından olay gününe ilişkin emniyet görevlilerince çekilmiş fotoğrafların teşhisi yaptırılıp kendilerinin olup olmadığı soruldu. Mahkeme Başkanı Duman, "Günümüzde malum photoshop var. Uydurma resim konulmuşsa ve olay tarihine ilişkin değilse söyleyin" diye uyarıda bulundu.

Dava nedeniyle adli kontrol hükümleri kapsamında ayağına elektronik kelepçe takıldığı için mağdur olduğunu belirten sanığa Mahkeme Başkanı, ""Elektronik kelepçe garip bir uygulama. Elektromanyetik etkileri nedir tartışılır. İnsani değilse İnsan Hakları'na gidilir" dedi.

MAHKEME BAŞKANI: YAKIŞIKLI BİRİ DEĞİLİZ Kİ ÇEKİYORSUNUZ

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına 11'i tutuksuz 2'si başka suçlardan tutuklu 13 sanık ve sanık avukatı katıldı. Mahkeme Başkanı Uğur Duman, duruşmada sanıklardan birinin heyetin fotoğrafını çekmesi üzerine, "Öyle yakışıklı biri de değiliz ki fotoğraf çekiyorsunuz. Burada Kadir İnanır'da yok, Tarık Akan'da. Lütfen dava sırasında yeni suçlar üretmeyelim" şeklinde sanıklara uyarıda bulundu. Bu konuşma salondaki heyeti, sanıkları ve izleyicileri güldürdü. Geniş güvenlik önlemi alınan davada önce kimlik tespitleri yapıldı. Sanıklardan Levent Ünal kimlik tespitinde işçi olduğunu beyan etti. Aylık gelirinin sorulması üzerine geliri bulunmadığını söyleyen Ünal'a Mahkeme Başkanı Uğur Duman, "Hem işçisin, hem gelirsizsin. Bedavaya mı çalışıyorsun" diye sordu. Sanık Ünal ise "Hep işçiydim, şuan işsizim" diye konuştu.

"ADLİYEYE ALINMADIK, GÖZALTINA ALINDIK"

Duruşmada savunma yapan Hasan Yıldız, 'Gülsuyu Olayları Davası' için adliyeye geldiğini belirterek, "Olay günü adliye binasının içine girmemize izin vermediler hatta adliyenin bahçesine bile almadılar. Kaldırımda bile durmamıza izin verilmedi ve gözaltına alındık. Örgüt progagndası yapacak bir söz söylemedim" dedi. Sanık Zeki Doğan, Hasan Ferit Gedik ile aynı mahallede oturduğunu ifade ederek, "Onun çocukluğunu biliyorum. Ailesi ile birlikte duruşmaya geldim. Gedik, uyuşturucuya karşı Gülsuyuna gitti. Orada çeteler tarafından katledildi. Her duruşmada bir iki sanık tahliye edildi. Salıverilenler halen uyuşturucu satıyor. Çete varlığını devam ettirmektedir. Davaya kişisel hassasiyetim nedeniyle katılmak istedim. Ben hiç bir terror örgütüne üye değilimi ve onları övecek şekilde hiç bir söz sarfetmedim. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" diye konuştu.

"UYDURMA RESİM KONULMUŞSA SÖYLEYİN"

Sanıkların ifadelerinin ardından olay gününe ilişkin emniyet görevlilerince çekilmiş fotoğrafların teşhisi yaptırılıp kendilerinin olup olmadığı soruldu. Mahkeme Başkanı Duman, "Günümüzde malum fotoşop var. Uydurma resim konulmuşsa ve olay tarihine ilişkin değilse söyleyin" diye uyarıda bulundu.

"ADALET SADECE ADLİYEDE DEĞİL, HER YERDEDİR"

Sanıklardan İbrahim Yılmaz bireysel kararı ile davayı takip etmek için olay günü adliyeye geldiğini belirterek, "Devletin bizi çetelerden koruması gerekirken bizi sanık yaptı, onları koruyor. Polis tarafından darp edildim, kolum kırıldı. Adalet aramak için adliyeye gelmiştim" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Duman, "Adalet sadece adliyede değil her yerdedir" dedi ve polisin vatandaşın kolunu kırdığı iddiası için ise, "Bünyemizde adalet yok. O kıyafetleri giyelim bizim de elimiz ara sıra copa gider" diye eleştiride bulundu.

"ELEKTRONİK KELEPÇE GARİP BİR UYGULAMA"

Bir diğer tutuksuz sanık Yılmaz Bulut Arslan da "Adalet istemek için şucu bucu olmamıza gerek yok. Hasan Ferit Gedik'i tanımam. Bir insan olarak ailesinin hak arayışında destek vermek için yanlarında bulundum. Bana elektronik kelepçe takıldı. Hakkımda il dışına çıkma yasağı var. Yaz günü olması sebebiyle şort yada kapri giymek gerekiyor. Ancak elektronik kelepçeyi insanlar gördüğünde bizi hak ararken gözaltına alınan bir insan olarak nitelemez belki de tecavüzcü mü diye düşünürler. Elektronik kelepçenin vücuduma olumsuz etki ettiğini düşünüyorum. Gözükmesin diye uzun pantolon giyiniyoruz, sıcakta isilik olduk" dedi. Arslan'ın avukatı da uygulamanın insani olmadığını söyleyerek bu adli kontrolün kaldırılmasını talep etti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Elektronik kelepçe garip bir uygulama. Elektromanyetik etkileri nedir tartışılır. İnsani değilse İnsan Hakları'na gidilir" dedi.

SALONDAKİ İZLEYİCİLER GÜLDÜ

Sanıklardan Alişan Gül, daha önce de Gülsuyu olayları davasına katıldığını belirterek, "Her duruşma adliyeden biraz daha uzaklaştırıldık. Neden bu kadar önlem alındı bu davaya" dedi. Mahkeme Başkanı Duman sanık Gül'e, "Kapı pencere kırıldığı için. Biz de pencereden izledik. Adliye bahçesine bariyerler kuruldu. Bariyerler her seferinde biraz daha ileri alındı. Marmara Denizine kadar gidecek heralde" dedi. Mahkeme Başkanının bu cevabı üzerine salondaki izleyiciler gülmeye başladı. Silivri Cezaevi'nde başka suçtan tutuklu sanıklar Gökhan Yıldırım ve Kadir Baylan SEGBİS(Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile cezaevinden duruşmaya katıldı. Sanıklar SEGBİS ile değil mahkeme huzurunda ifade vermek istediklerini belirtti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Gökhan Yıldırım ve Kadir Baylan'ın gelecek celse cezaevinden mahkemeye getirilerek ifade vermelerine karar verirken duruşmaya gelmeyen 2 sanığın zorla getirilmesine hükmetti. Haklarında İstanbul dışına çıkmama yasağı bulunan ve elektronik kelepçe takılan sanıkların adli kontrolünün kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi. Adli kontrolün kaldırılması, elektronik kelepçenin çıkarılması kararını açıkladıktan sonra mahkeme Başkanı sanıklardan Yılmaz Bulut Arslan'a yönelik, "Rahat rahat denize girip çıksın" diye konuştu.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, geçtiğimiz Nisan ayında Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılacak duruşmaya katılım için DHKP/C terör örgütünün internet ve sosyal medya üzerinden çağrılar yaptığı, sabah saatlerinde de bir grubun adliye önünde toplandığı belirtildi. Grubun adliye bahçe kapısı önünde oturma eylemi yaparak slogan attığı belirtilen iddianamede, emniyet güçlerinin şüphelilere gerekli ikaz ve uyarılarda bulunarak dağılmalarını, aksi halde zor kullanılacağını söylemelerine rağmen, şüphelilerin dağılmadıkları ve görevli polis memurlarına direnmeleri nedeniyle orantılı güç kullanılarak gözaltına alındıkları vurgulandı. Ayrıca, grubun DHKP/C terör örgütü ile ilgili propaganda yaptığı savunuldu. 15 kişi hakkında, "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından 1 yıl 6'şar aydan 8'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement