Hakkarili Çoban ve Berivanlardan Barış İsteği - Son Dakika
Yerel

Hakkarili Çoban ve Berivanlardan Barış İsteği

Hakkarili Çoban ve Berivanlardan Barış İsteği

Hakkari’nin Esendere beldesine bağlı Güvenli köyünde çatışmalar nedeniyle hayvanlarını yaylalardan getirmek zorunda kalan çoban ve berivanlar çatışmaların son bulmasını istiyor.

15.10.2015 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkari'nin Esendere beldesine bağlı Güvenli köyünde çatışmalar nedeniyle hayvanlarını yaylalardan getirmek zorunda kalan çoban ve berivanlar çatışmaların son bulmasını istiyor.

Çatışmalar en çok bölgedeki hayvan üreticilerini olumsuz etkiledi. Yüksekova'ya bağlı 40 kilometre uzaklıktaki Esendere beledesindeki Güvenli köyünde hayvanlarını her sene 6 ay yaylalarda bekleten çoban ve berivanlar, bu sene çatışmalar nedeniyle sadece 2 ay kalabildiler. Hayvan sürülerini 2 aydır yaylalardan indirmek zorunda kalan çobanlar hayvanları için yeterli otlakların olmadığından şikayetçiyken, berivanlar da hayvanlardaki süt veriminin oldukça düştüğünü söyledi. Hem çoban hem de berivanlar çatışmaların biran önce bitmesini ve barış ortamının tekrar sağlanmasını istedi.

Çatışmalar nedeniyle yaylalardan inmek zorunda kaldığını söyleyen çoban Ali Durmaz, otlak ve suların az olduğunu belirterek, "Biz her sene yaylalarda çok kalıyorduk. Son iki yıldır başlatılan çözüm süreciyle rahatlıkla yaylalara çıkabiliyorduk. Yine başlayan çatışmalar bizi çok etkiledi. Yaylalarda kalamıyoruz. Hayvanlarımız telef oluyor. Eski verimi alamıyoruz. Barış sürecine tekrar dönülmesini istiyoruz. Güzel bir barış olsun istiyoruz" dedi.

Berivanlardan Rabia Safalı da, çatışmalardan dolayı 2 aydır yaylalardan inmek zorunda kaldıklarını belirterek, bu seneki verimin çok düştüğünü söyledi. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hakkarili Çoban ve Berivanlardan Barış İsteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement