Halaçoğlu'ndan Seçim Kanununda Değişiklik Teklifi - Son Dakika
Politika

Halaçoğlu'ndan Seçim Kanununda Değişiklik Teklifi

Halaçoğlu\'ndan Seçim Kanununda Değişiklik Teklifi

MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu, illerin çıkaracağı milletvekili sayısının, seçmen sayısına göre hesaplanmasını öngören kanun teklifi verdi.

14.11.2014 16:43  Güncelleme: 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, illerin çıkaracağı milletvekili sayısının nüfusa değil, seçmen sayısına göre belirlenmesini öngören kanun teklifi verdi.

Halaçoğlu'nun, TBMM Başkanlığı'na sunduğu Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Yüksek Seçim Kurulu tarafından en son açıklanan seçmen sayısının, her ile verilen milletvekili sayısı çıkarıldıktan sonra kalan milletvekili sayısına bölünmek suretiyle bir sayı elde edilmesini, il seçmen sayısının bu sayıya bölünmesiyle milletvekili sayısının tespit edilmesini öngörüyor.

Milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle artık seçmen sayısı bırakan illerin seçmen sayılarının büyüklüklerine göre sıraya konulmasını ve ilk hesapta iller arasında bölüştürülemeyen milletvekilliklerinin bu sıraya göre dağıtılmasını içeren teklif, son kalan milletvekilliğinin verilmesinde, iki veya daha fazla ilin eşit seçmen sayısı veya seçmen sayısı artığı göstermesi halinde kura çekilmesini öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, illere dağıtılan milletvekili sayılarında nüfusun kriter alınmasının seçmen sayısı açısından adaletsizliğe neden olduğu, bu yöntemde seçmen sayısı fazla olan illerin az olan illerden daha az milletvekili çıkardığı ifade edildi.

Afyonkarahisar'ın 491 bin 502 seçmenle 5, Erzurum'un 482 bin 761 seçmenle 6 milletvekili, Mersin'in 1 milyon 185 bin 988 seçmenle 11, Gaziantep'in 1 milyon 91 bin 859 seçmenle 12 milletvekili, Manisa'nın 995 bin 797 seçmenle 9, Şanlıurfa'nın 934 bin 894 seçmenle 12 milletvekili çıkardığına dikkat çekilen gerekçede, şöyle denildi:

"Seçim sonuçlarını seçmenlerin tercihleri belirlediğine göre, neden milletvekili sayıları hesaplanırken nüfus esas alınmaktadır sorusunu sormak gerekmektedir. Milletvekilini seçen ile milletvekilinin sayısını belirleyen aktörler arasında bir tezatlık bulunmaktadır. Neticede oy kullanan seçmenler bu hakkı henüz elde edememiş vatandaşlarımızı da temsil etmektedirler." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Halaçoğlu'ndan Seçim Kanununda Değişiklik Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement