Halep Bitti Gitti" Diyen Kerry'e, Mogherini'den Cevap - Son Dakika
Güncel

Halep Bitti Gitti" Diyen Kerry'e, Mogherini'den Cevap

İtalyan basını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, büyük kısmının Beşar Esad güçlerince ele geçirildiği belirtilen Halep'e ilişkin "Halep bitti gitti" dediğini öne sürdü.

03.12.2016 17:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalyan basını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, büyük kısmının Beşar Esad güçlerince ele geçirildiği belirtilen Halep'e ilişkin "Halep bitti gitti" dediğini öne sürdü. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise, böyle bir mesaj verilemeyeceğini söyledi.

ANSA haber ajansı, Akdeniz Diyalogları Forumu'na (MED 2016) katılmak için Roma'ya gelen John Kerry'nin, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile ikili görüşmesi sırasında, "Halep bitti gitti, ancak Rusya'nın da barışa ihtiyacı var ve şimdi müzakerelere yeniden başlama zamanı" dediği bilgisini abonelerine duyurdu.

"Halep'in düşmesi, Suriye'de savaşı bitirmez"

Kerry'e cevap ise Federica Mogherini'den geldi.

MED 2016 Forumu'ndaki bir panele, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile birlikte katılan Mogherini, ismini anmadan John Kerry'ye, "Son günlerde duyduğum 'Halep artık gitti' yönündeki mesajların verilmesini doğru bulmuyorum. Bombardımanların durdurulması çağrısı yapmalıyız. Oranın halkını korumak için ahlaki sorumluluğumuz var" diye karşılık verdi.

Barışçıl sürecin, Halep'in yıkıntılarına dayalı bir zeminde olamayacağını dile getiren Mogherini, Halep'in düşmesi ile Suriye'de savaşın bitmeyeceğinden emin olduğunu ifade ederek, "Başka gerginlikler olacaktır" dedi.

"Müzakereler için Türkiye'nin aralarında bulunduğu ülkelerle temaslara başladım"

Çatışmalar olduğu sırada da müzakerelerin başlayabileceğini belirten Mogherini, "Birçok çatışma, çatışmalar sırasında yürütülen müzakereler sayesinde son buldu. Bu konuda, İran, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Mısır ve Türkiye ile temaslara geçmeye başladım" diye konuştu.

Mogherini, Suriye'nin komşularının, oradaki dinamikleri kendilerinden daha iyi bildiğini söyleyerek, "Bölgenin tüm aktörleri, Suriye'deki durumu görmezden gelmeyi göze alamaz" ifadesini kullandı.

Mogherini, "Bölgede çeşitli aktörlerin, vekalet savaşlarının azaltılması ve güven ortamı inşa etmek için ortak bir zeminde durduklarını çok net bir şekilde görüyorum" diye ekledi.

"Türkiye, Suriye ile ilişkisinde evrildi"

Türkiye'nin Suriye meselesinde duruşuna ilişkin bir soruyu da cevaplayan Mogherini, "Ben Türkiye'nin, Suriye ile ilişkisi konusunda evrildiğini görüyorum, ancak bunu yorumlamak bana düşmez, bunun nasıl olacağını göreceğiz" diye konuştu.

"Suriye için sadece AB bir şeyler yapıyor"

Şimdiye kadar 9 milyar Euro kaynak ayırdıkları Suriye için bir şeyler yapan tek yapının AB olduğunu savunan Federica Mogherini, AB'den hep, bombardımanların sonlandırılması ve sivillerin korunması çağrısı duyulacağını belirterek, şöyle konuştu:

" Donald Trump'ın zalimce realizmi karşısında biz, pragmatizm ve ilkeleri öneriyoruz. Sivilleri koruma, onların şehirden çıkmalarını sağlama ve sağlık ile gıda yardımlarının onlara ulaşmasını sağlama konusunda siyasi ve askeri sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum."

Uzlaşma ve güç paylaşımı olmadan Suriye'de yeniden yapılanmanın başlanamayacağını ifade eden İtalyan diplomat, "Kendimize ve o bölgede yaşayanlara, nasıl bir yapılanma istediğimizi de sormalıyız. Oranın kara bir delik olarak kalmasına izin veremeyiz" diye sözlerini sürdürdü.

"Suriye'deki, vekalet savaşı için vekalet barışı gerek"

Staffan de Mistura ise, Suriye meselesini, 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile konuşmak üzere çok yakında New York ve Washington'a gideceklerini söyleyerek, "Onun düşüncesi, IŞİD'le mücadele konusunda Putin ile bir anlaşmaya varmak, hepimiz buna inanmak istiyoruz, hepimiz ortak düşmanımızın IŞİD'le mücadele etmek istiyoruz" dedi.

Beşar Esad'ın, müzakere yapmaya zorlanması gerektiğini dile getiren de Mistura, "Bu olmadan ne istikrar ne de uzlaşma olur. Müzakerenin anlamı, gücü paylaşmaktır, bunun anlaşılması gerek" dedi.

De Mistura, Beşar Esad üzerinde etkisi olanlara, ona BM'yle irtibata geçip, gerçek bir müzakereye hazır olduğunu söylemesi çağrısı yaptı.

Suriye'dekinin bir vekalet savaşı olduğunu belirten Staffan de Mistura, "Yani orada bir vekalet barışına ihtiyacımız var" diye konuştu.

"El Nusra nereye giderse gitsin ama Halep'ten çıksın"

De Mistura ayrıca, bir kez daha Halep'te bulunan, El Nusra ile bağlantılı 900 kadar militana kenti terk etme çağrısı yaparak, "Nereye giderse gitsinler, ama Halep'ten çıksınlar. Onların kim olduğunu gayet iyi biliyoruz, onlar El Kaide'yle bağlantılı" dedi. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Halep Bitti Gitti' Diyen Kerry'e, Mogherini'den Cevap - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Seyir haindeki araçtan kedinin üzerine şişe attı: O anlar kamerada
    11:47 Seyir haindeki araçtan kedinin üzerine şişe attı: O anlar kamerada

    Gürpınar'da seyir halindeki bir araçtan kedinin üzerine şişe atıldı. Olay, araç kamerası tarafından görüntülendi ve sosyal medyada yayıldı. Gözaltına alınan sürücüye toplamda 2 bin 70 TL ceza uygulandı.

  • Adana'da kaçak havai fişek imalathanesine operasyon: 2 kişi yakalandı
    11:46 Adana'da kaçak havai fişek imalathanesine operasyon: 2 kişi yakalandı

    Adana İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, merkez Çukurova ilçesinde bir çiftlik evine kaçak havai fişek imalathanesi kurulduğu ihbarını aldı. Ekipler, eve düzenledikleri operasyonda çok sayıda malzeme ele geçirdi ve olayla ilgili 2 şüpheliyi gözaltına aldı.

  • Çanakkale'de Kaçak Sigara Operasyonunda 181 Adet Puro ve 25 Adet Sigara Ele Geçirildi
    11:46 Çanakkale'de Kaçak Sigara Operasyonunda 181 Adet Puro ve 25 Adet Sigara Ele Geçirildi

    Çanakkale'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen kaçak sigara operasyonunda 181 adet gümrük kaçağı puro ile 25 adet gümrük kaçağı paket sigara ele geçirildi. Operasyonda ayrıca cinsel içerikli ürünler, sigara sarma kağıdı ve gümrük kaçağı alkol de bulundu. Şüpheli şahıs hakkında adli işlem yapıldı.

  • Muğla'da sağlık personeli hastaları oy kullanma merkezlerine taşıyacak
    11:45 Muğla'da sağlık personeli hastaları oy kullanma merkezlerine taşıyacak

    Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde hastanede yatan ve evde sağlık hizmeti alan yatağa bağımlı seçmenlerin oy kullanma sürecini kolaylaştırmak için 227 sağlık personeli, 74 araç ve 235 sağlık personeli görevlendirdi. Hastalar, ambulanslar ve hasta nakil araçlarıyla oy verecekleri merkezlere transfer edilecek ve oy kullanma sürecinde sağlık personeli refakat edecek.

  • Emet ilçesi Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri iftar programında ilçe protokolünü misafir etti
    11:44 Emet ilçesi Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri iftar programında ilçe protokolünü misafir etti

    Emet ilçesinde bulunan Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri, düzenledikleri iftar programında ilçe protokolünü ağırladı. Kaymakam, Belediye Başkanı, Cumhuriyet Savcıları ve daire müdürleri, öğrencilerle birlikte iftar yaparak bir araya geldi. İftar sonrası yapılan sohbette protokol üyeleri, öğrencilere hedef belirleme ve disiplinli çalışma konusunda tavsiyelerde bulundu.

  • Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor
    11:43 Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor

    Eskişehir'de tiyatro sanatçısı Hüseyin Demir, 20 yıldır ramazan aylarında her pazar Karagöz ile Hacivat temsiliyle izleyici karşısına çıkarak gölge oyunu geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor. Hüseyin Demir, izleyicileri de oyuna dahil ederek oyunlarının katılımcı olmasını sağlıyor. Gösterilerini halka açık ve ücretsiz düzenleyen Demir, oyunu kendi tasarladığı dekorlarla sahneliyor. Dijitalleşme karşısında organik bir örnek sunan Demir, temsillerinin hem çocukları hem de yetişkinleri etkilediğini belirtiyor.

  • Trabzon'da tarihi cami avlusunda kitap satarak kedilere yardım eden İsmail Gürsoy
    11:43 Trabzon'da tarihi cami avlusunda kitap satarak kedilere yardım eden İsmail Gürsoy

    Trabzon'da tarihi İskenderpaşa Camisi'nin avlusunda 40 yıldır kitap satarak geçimini sağlayan İsmail Gürsoy, topladığı bağışlarla sahipsiz kedileri doyuruyor. Gürsoy, cami avlusunda beslediği kediler için hayırseverlerden yardım alıyor ve onları düzenli olarak besliyor.


Advertisement