Halepçe Katliamının 27. Yılı - Son Dakika
Yerel

Halepçe Katliamının 27. Yılı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Halepçe katliamının yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

16.03.2015 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Halepçe katliamının yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

İHD Hakkari Şubesinde açıklamayı okuyan İHD Şube Sekreteri Sait Çağlayan, "Bugün Halepçe katliamı olarak adlandırılan, ancak Saddam Hüseyin rejiminin Enfal operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirdiği soykırımı anma günüdür" dedi.

Enfal operasyonunun, 29 Mart 1987 tarihinde başlatıldığını ve 23 Nisan 1989'a kadar sürdürüldüğünü ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

"Bu operasyon kapsamında, Saddam Hüseyin'in yeğeni olan Ali Hassan Majit, Irak Devrim Komite Konseyi tarafından yetkilendirilerek, Irak Kürdistan'ının Kürtlerden arındırılması hedeflenmişti. Esasında Saddam rejiminin 1983'ten 1991'e kadar geçen sürede Kürtlere karşı sürdürdüğü arındırma politikası sonucunda, yüzbinlerce Kürt katledilmiştir. Sadece Enfal operasyonunda öldürülen Kürt sayısının 180 bin ile 210 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. 16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarında ise özellikle Halepçe kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırıda 12 bin kişi yaşamını yitirmiştir. İHD, Türkiye'de Halepçe katliamının anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü 'Kürt Soykırım Günü' olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasını talep etmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Halepçe Katliamının 27. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement